"Людина президента": як пройшов рік Ірини Венедіктової на посаді генпрокурорки

"Людина президента": як пройшов рік Ірини Венедіктової на посаді генпрокурорки

17 березня виповнився рік перебування на посаді генпрокурорки Ірини Венедіктової. Вона стала першою жінкою в Україні, що очолила Генеральну прокуратуру. Президент Володимир Зеленський дав їй час до кінця 2020 року, аби показати результати. Оглядачі констатують, що на посаді Венедіктова виконала 9 обіцянок, провалила 3, а ще 13 зараз перебувають в процесі реалізації. Що вдалося генпрокурорці за цей рік, а які обіцянки так і залишилися невиконаними? На ці питання шукали відповіді в ефірі Українського радіо разом із виконавчим директором Transparency International Ukraine Андрієм Боровиком.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Справа Катерини Гандзюк 

Ірина Венедіктова у своєму звіті записує собі в актив завершення справи херсонської активістки Катерини Гандзюк. Вона стверджує, що за час її перебування на посаді очильниці Офісу Генерального прокурора не лише названі, а й затримані замовники нападу на громадську активістку. 

"Загалом в ході розслідування нападу на пов'язаних із цим злочином осіб, повідомлено про підозру 18 особам. До суду скеровано 9 кримінальних проваджень, 5 з яких судами вже розглянуто з винесенням обвинувальних вироків. Зараз триває розгляд щодо голови Херсонської облради Владислава Мангера та помічника народного депутата Олексія Левіна і ми очікуємо справедливого вироку", — зазначила генпрокурорка.

Виконавчий директор Transparency International Ukraine Андрій Боровик вважає, що Ірина Венедіктова не має приписувати виключно собі результати по справі херсонської активістки.

"Питання чи це її досягнення, чи це є більше досягненням попереднього генпрокурора, який не тривалий час перебував на посаді? Наскільки я пам'ятаю, перші рухи по цій справі як раз були за часів пана Рябошапки. Тому сказати, що це досягнення пані Венедиктової… навряд чи. Досягнення якесь прокуратури цілком можливо, але тут приписувати комусь особисто я б не став", — зазначає Андрій Боровик. 

Справи Майдану

Генпрокурорка України також наголошує на тому, що продовжується "ефективна та цілеспрямована робота", щодо злочинів вчинених під час масових протестів 2013-2014 року. 

"Торік суттєво активізовано цю роботу. Втричі зросла кількість осіб, яким було повідомлено про підозру. Серед них 24 працівника органів внутрішніх справ, 3 прокурори, 5 суддів та 10 цивільних осіб. Також збільшилась втричі кількість направлених до суду обвинувальних актів стосовно 40 осіб. Забезпечено підтримання публічного обвинувачення в сотні судових Справ Майдану, за обвинуваченням близько 200 осіб. Серед перспектив на цей рік передусім є завершення судового розгляду в суді першої інстанції щодо розстрілів 20 лютого 2014 року мирних протестувальників на вулиці Інституцькій", — повідомила Ірина Венедіктова.

Андрій Боровик вважає, що було б дуже добре, аби обіцянки пані Венедиктової щодо передачі до суду Справ Майдану виправдалися, бо є великий суспільний запит на встановлення справедливості. Але питання ще й в тому, як швидко ці справи будуть просуватися в суді.

"Наскільки наші судді будуть готові швидко, ефективно та якісно розглядати цю справу? В мене тут є певний сумнів. Тому побачимо в майбутньому, тому що це є дуже болюче для нашого суспільства питання. Суспільство хоче побачити обличчя цих людей, які вчинили злочини в той важливий для країни час", — зазначає Боровик.

Співпраця з Міжнародним кримінальним судом 

Ще одне досягнення, на думку Ірини Венедиктової, полягає в тому, що Офіс генпрокурорки налагодив комунікацію з Міжнародним кримінальним судом. Туди вже направлено 15 повідомлень про вчинення військових злочинів на непідконтрольній Україні території. 

"Наприкінці минулого року від прокурора Міжнародного кримінального суду Фату Бенсуда ми отримали очікуване підтвердження, що дійсно в окупованому Криму та Донбасі мають місце воєні злочини і це є юрисдикцією Гаагського трибуналу. Торік прокурорами за обвинувальними актами до суду направлено майже 800 кримінальних проваджень, щодо злочинів вчинених в умовах збройного конфлікту. Судами вже засуджено 464 особи", — підкреслює Ірина Венедіктова. 

Андрій Боровик вважає передачу справ до Міжнародного кримінального суду однозначним позитивом в роботі прокуратури, але має певні сумніви щодо того, чи можна це вважати досягненням особисто Ірини Венедиктової. 

"Тільки питання, як далі буде рухатися справа в цьому суді. Це звісно не питання декількох днів, чи тижнів, чи місяців. Це довготривалий процес. Але це добре це справді позитивна новина", — зазначає експерт. — "Наскільки це можна вважати її особистою заслугою? Це досягнення органу однозначно. Наскільки її керівника? Важко говорить, бо я не прихильник того, коли керівник державного органу всі досягнення, які виконують тисячі прокурорів, загалом, приписується тільки собі. Чи це її особиста перемога і можна це записати собі в умовне резюме. Не знаю, я б не став такого робити"

Реформа прокуратури

Венедіктова продовжує реформу органів прокуратури. У процесі реформування професійну атестацію пройшли 64% працівників. І з вересня 2020 року розпочали роботу оновлені обласні прокуратури, а з 15 березня окружні прокуратури.

Андрій Боровик вважає, що хизуватися в плані якихось якісних змін в роботі прокуратури поки зарано. 

"Дивіться, тут взагалі така цікава річ. Ми в країні загалом вважаємо, що реформа будь-якого органу це переатестувати його співробітників, змінити структуру, звільнити всіх хабарників і взяти тільки професійників. На цьому реформи у нас, зазвичай, закінчуються. Пані Венедіктова говорить про переатестацію співробітників, яка була розпочата за часів пана Рябошапки. Я також брав в ній участь як член в одній із комісій по переатестації співробітників головного офісу прокурора. Ці зміни були закладені ще в той період, коли тільки новий парламент почав працювати. Ідея провести переатестацію була одним з перших кроків, що далі планує робити пані Венедіктова в плані реформи прокуратури, чесно кажучи, я не розумію щодо другої частини. Обласні і окружні прокуратури. В 2015 році, ми теж зменшували законом про прокуратуру кількість районних прокуратур, які тепер назвали окружними. Тоді зменшили, зараз їх трошки збільшили. Вони змінили їх назви. Були районні, стали обласні. Були місцеві, стали окружні. А що по суті змінилося? Ну провели ще переатестацію. Ну добре. А що далі?", каже експерт.

Голий піар 

Оглядачі відзначають, що у квітні минулого року Венедіктова обіцяла передати зі свого відомства на потреби медиків всі автомобілі, які можна. Жоден з них не передала. Також не виконала обіцянку провести кадровий аудит органів прокуратури, але так цього і не зробила. Крім того, обіцяла доплатити за оренду будинку ДУС в Пущі-Водиці, але так нічого і не доплатила. Ці всі речі не дуже добре характеризують генпрокурорку, вважає експерт та додає, що навряд чи ці обіцянки будуть колись виконані. 

"Це чистої води намагання відіграти в піарному вигляді меседжи, які з’явилися в медіа. І раз вона нічого з того не зробила, я не думаю що вже зробить. В цих ваших прикладах було більше піару з її боку, ніж конкретних справ", — підкреслює експерт. 

На думку Андрія Боровика, Ірина Венедіктова за час свого перебування на посаді більше запам’яталася якимись гучними скандалами, ніж конкретними справами. А деякі її публічні висловлювання, наприклад, що пані прокурорка є "заступником президента зі справедливості", тільки підливають олію у вогонь пристрастей навколо неї. Якщо двома словами охарактеризувати рік її роботи, то можна сказати одне, що вона "людина президента"

На фото: Ірина Венедіктова, TASS