Як коронакриза вплинула на бізнес: скільки за рік відкрилося та закрилося підприємств

Як коронакриза вплинула на бізнес: скільки за рік відкрилося та закрилося підприємств

Аналітики системи з бізнес-розвідки YouControl підрахували, що у 2020 році розпочали свою роботу понад 247,5 тисяч ФОПів. Це лише на 5% менше, ніж у 2019-му, коли їх відкрилося майже 261,7 тисяч. Більше про це в ефірі українського радіо розповів фахівець з бізнес-розвідки YouControl Михайло Кольцов.

0:00 0:00
10
1x

Як загалом коронакриза вплинула на бізнес 

З позитивних моментів, якщо робити 2020-го року, є те, що більшість найбільш песимістичним сценаріїв щодо впливу пандемії на бізнес не виправдалися. Коли ми проводили опитування підприємців в березні, вони прогнозували стовідсоткову втрату виручки та тотальне закриття. Водночас за результатами 2020-го року ми бачимо, що тенденції не настільки песимістичні. Так, є спад і стосовно юридичних осіб, і стосовно ФОПів, але він не такий великий, щоб сказати про якусь тотальну катастрофу.

Зрозуміло, що тут є своєрідний момент відкладеного ефекту, коли у 2021 році ми вже будемо мати справу з тим, коли бізнес буде ставити питання: " А що далі? Чи вистачить у мене структурною міцності для того, щоб продовжувати свою справу?". Тому 2021-й рік для нас теж критичний, хоча б тому, що ні карантин, ні епідемія все ще не завершилися і ми дотепер ще не знаємо, коли вони завершаться. 

Інфографіка: YouControl 

Скільки відкрилося нових підприємств 

Якщо ми говоримо про великі юридичні особи, то їх у 2020 році відкрилося аж 54 тисячі. Це менше ніж у 2019-му, але все одно вони відкривалися. Стосовно регіонів, то лідером, залишається Київ, який все є центром бізнес-діяльності і тому 15,5 тисяч підприємств, які відкрилися у 2020 році, були зареєстровані саме в Києві. Але і Дніпро, і Одеса, і Львів, і Харків так само у лідерах. Луганщина трошечки відстає, але це в даному випадку прогнозована річ. 

Щодо галузей, то продовжилася тенденція 2019-го року, коли більшість об'єктів відкрилося з економічної діяльності комплексне обслуговування об'єктів. Тобто це сервісні компанії, жеки, ОСББ. І реформа житлово-комунального господарства дається взнаки і більшість компаній вибирають собі цю сферу. На другому місці неспеціалізована оптова торгівля, тобто такі своєрідні оптовики. Це все-таки дуже  широка економічна діяльність, тому не можна точно сказати, що власне за нею ховається. На третьому місяці надання в оренду нерухомості, тобто, незважаючи на такі негативні тенденції стосовно бізнесу, нерухомість продовжує користуватися популярністю.

Щодо ФОПів ми розуміємо, що такий підйом, який зокрема прогнозовано стався в лютому, а потім ще один підйом стався в липні,  був напевно пов'язаний з тим, що служби доставки стали більш популярними, а вони надають перевагу своїх працівників оформлювати як ФОПів. Тобто по ФОПам особливо дуже добре було видно, що люди все ще оптимісти і все ще розуміють, що в їхніх силах відкривати бізнес і вони мають сподівання на майбутнє.

Наскільки цей рік став особливим для ФОПів і чи є тенденція до того, що є спалахи, коли ФОПи реєструються і закриваються

Є одна тенденція, яка повторювалася і у попередні роки, яка не була пов'язана з коронакризою, це грудень. Саме в грудні найбільше закриттів ФОПів і найменше відкриттів. У цьому є і вина уряду, який до аж до самого кінця грудня не міг пояснити, чи треба касові апарати для ФОПів, чи не треба, і тому зрозуміло, що вони не змогли переломити цю тенденцію. Але були дві аномалії, пов'язані саме з карантинними обмеженнями. Це маленька кількість відкриттів ФОПів у квітні, коли стало зрозуміло, що карантин не на два тижні, а також спад у відкриті в серпні через очікування другої хвилі. Тобто в квітні люди менше відкривали після того, як був розпочатий карантин, то в серпні вони своєрідно підстрахуватися і очікували у вересні другу хвилю, і тому не відкривали бізнес. 

Наскільки ефективною була допомога уряду для бізнесу 

Важко зробити висновок, тому що ми не знаємо, який запас міцності був у бізнесів. Особисто я вважаю, що в даному випадку допомога уряду не дуже вплинула на структурну міцність підприємств і вони пережили цей 2020-й рік за рахунок власних ресурсів. І виплати ФОПам не критично вплинули на рішення залишатися або відкривати новий ФОП.

Стосовно допомоги уряду, тут завжди треба бути обережними, тому що бізнес-діяльність не може триматися суцільно на допомозі. Бізнесу важливо розуміти, яким чином він буде заробляти, навіть якщо цей заробіток буде не такий, як докризових часів. Тому для бізнесу дуже важливою є прогнозованість від уряду, а не допомога. Бізнес теж розумний. Він розуміє, що в уряду теж не так багато ресурсів, не так багато грошей, щоб підтримати приватних підприємців. І, можливо, замість того, щоб думати про якісь програми фінансування, уряд має краще думати,і яким чином дати можливості бізнесу заробляти самостійно. 

 Коли бізнес може повернутися до такого стану, як у докарантинні часи 

Очікується, що повернення у докарантинні часи станеться десь у 2024 році, Тому що 2021-2023 роки будуть адаптаційним періодом, коли стане зрозуміло, яким чином бізнес буде працювати за умов вакцинації, коли країни почнуть вже виходити з карантинних обмежень, коли утвориться колективний імунітет і коли вірус не буде таким страшним. Але самі підходи до ведення бізнесу, як вони були у докарантинні часи, змінюються. Навіть якщо загально бізнес-активність станом на 2024-й рік буде рівною 2019-му році, бізнес уже буде враховувати ситуацію, яка трапилася у 2020-му році. Тобто він у запас власної міцності буде вкладати такий форс-мажор як різке переривання логістичних ланок, гнучку бізнес-модель і адаптацію під ці умови. Але кращі часи, дійсно, настануть. І наразі бізнес та люди адаптуються, а захисні механізми розвиваються. Ми активно працюємо над тим, щоб цей час пришвидшити.

Якому бізнесу карантинні обмеження можуть стати вигідними 

Насамперед це сфера обслуговування. Тобто яким чином ви може отримати їжу, яким чином ви маєте доставити лікарські засоби, яким чином ви можете щось придбати тощо. Я думаю, що буде величезне всплеск інтернет-торгівлі, тому що це так чи інакше один із безпечних способів отримати якісь потреби. Тому я думаю, що сфера ІТ отримає величезний вибух, хоча б через те, що є потреба в сервісах, які дозволяють працювати віддалено. Крім того, зрозуміло все з фармацевтикою, це неочікувано. Але мені здається, що так само це сфера обслуговування, яка пов'язана з легкою промисловістю, зокрема пошив спеціального одягу, створення засобів, які дозволяють менше контактувати для перенесення вірусів. Тобто ця сфера буде активною, не кажучи вже кажучи вже про, те що засоби для збереження здоров'я, не обов'язково медичної сфери, а й елементарної гігієни, протягом найближчих 2-3 років будуть в топі.

Фото: news.dtkt.ua

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук