Чому більшість українців не мають "фінансової подушки": експертка пояснила, як навчитись фінансовій грамотності

Чому більшість українців не мають "фінансової подушки": експертка пояснила, як навчитись фінансовій грамотності

15 березня в Україні розпочався Всесвітній тиждень грошей. Цього часу традиційно проводяться різноманітні заходи з фінансової обізнаності для дітей та молоді. Заступниця керівника проєкту USAID "Трансформація фінансового сектору" Юлія Вітка в ефірі Українського радіо розповіла, чому важливо бути фінансово грамотною людиною.

Що таке фінансова грамотність та які переваги вона дає людині 

Всесвітній день грошей у світі проводиться з 2012 року, і вже декілька останніх років Україна також є учасником цього руху. Його мета це популяризація відповідального ставлення до грошей і заощаджень. Тобто коли ми говоримо про фінансову грамотність, йдеться про більш практичні життєві навички, зокрема як правильно заощаджувати, як правильно позичати, як правильно інвестувати і як вміти захищати свої права. І навколо цих чотирьох навичок відбувається навчання з фінансової грамотності.

Наскільки українці є фінансово грамотними 

Ми проводили такі дослідження декілька разів по всій Україні. Останнє з наших досліджень 2019 року свідчить про те, що Україна займає останнє місце в рейтингу фінансової грамотності, тобто має найнижчий бал, який обчислюється за певною методикою. Це останнє місце ми розділили з Польщею, хоча у них трошки краща ситуація у плані захисту з боку держави, тобто громадяни там можуть трошки більше дозволити собі бути неграмотними, тому що за них держава подбає. У нас кожен повинен дбати за себе, тому рівень і є досить низьким. Один із таких показників цього це незахищеність та відсутність резерву в громадян. Тобто якщо людина має певну велику передбачувану трату, яка дорівнює її місячному доходу, чи може вона її покрити. І тільки 30% населення мають такий запас міцності. Таким чином багато українців не мають заощаджень, "фінансової подушки", яка б становила хоча б 10%  у місяць від доходу. Цьому є об'єктивні обставини у вигляді низьких доходів населення, а також відсутність фінансової грамотності як такої. Тому у рамках нашого проєкту разом з Міністерством освіти ми запровадили опціональний предмет "Фінансова грамотність" для учнів старших класів. Ми пройшли експериментальний період, зараз це вже як навчальна програма, але єдиний нюанс школа приєднується сама за бажанням.

Які критерії фінансової грамотності 

Можна подивитися інформацію на веб-сайті Всесвітньої мережі фінансової грамотності, де найбільше матеріалів та тестів. Загалом перевірити фінансову грамотність можна, якщо людина може дати відповідь на те, що таке інфляція, як відбувається знецінення коштів, як правильно порахувати знижку, що таке складний відсоток і простий відсоток, куди звертатися, якщо мої права будуть порушені, що таке реальна процентна ставка за кредитом, тому що дуже важливо не тільки заощаджувати, але й позичати, і знати, коли ще потрібно, а  коли не потрібно. 

Фото: pexels.com