"Захворів — поїж червону рибу": експертка пояснила, чому в імпортовану рибу додають антибіотики

"Захворів — поїж червону рибу": експертка пояснила, чому в імпортовану рибу додають антибіотики

Згідно з соціологічними дослідженнями, Україна у 2020 році імпортувала 42,4 тис тонн червоної риби на загальну суму 160,8 млн доларів. Це на 31% вище аналогічного показника минулого року. Загалом за останні 5 років обсяг імпорту червоної риби збільшився в 2,1 рази. Крім того, повідомляється, що імпортують переважно лосось і форель, а основним постачальником є Норвегія. Професорка Київського національного торговельно-економічного університету, експертка з якості продуктів харчування Олена Сидоренко в ефірі Українського радіо прокоментувала, чи варто українцям їсти більше червоної риби та чому вона може бути шкідливою.

Чи варто українцям частіше їсти червону рибу 

Ми маємо почати їсти вітчизняну рибу ідеальної свіжості. І більше ми нічого не маємо робити. Часто у нас статистика по рибі дуже спотворена. Збільшення імпорту риби у Держрибагентстві пояснюють тим, що українці стали більш заможними. Але це сумно, бо відносно імпорту має бути все збалансовано. У нас імпортозалежність збільшується в той час, коли наші рибоводи кажуть, що "можуть рибою завалити всю Україну настільки, що ми по ній будемо ходити". 

Я не споживаю імпортовану червону рибу, яка до нас споживає, тому що вона обов'язково обробляється антибіотиком чи антисептиком, тобто консервуючою речовиною, оскільки риба лише п'ять днів рухається. Недарма жителі Норвегії кажуть про такий жарт: "Якщо ти захворів, наприклад, на грип, треба піти і купити риби. Тому що риба наповнена антибіотиками". 

Наші співвітчизники зі Львівської області та Закарпаття пропонують консервовану форель по своїх каналах. Тобто у нашій країні є потенціал, і ми можемо реалізовувати форель, форелеву ікру. Але, наприклад, не горбушу, оскільки це дика риба і до нас вона фактично не заходить. 

Яка різниця між штучно вирощеною рибою і дикою 

Розрізнити рибу у магазині можна хіба що за видами. Все залежить від того, наскільки добросовісно підходять аквакультурщики до вирощування. Адже за рахунок того, що йде штучне вирощування, можна виростити рибу прогнозованої якості. Тобто риба буде мати ті властивості, які ви хочете, і при цьому вона не обов'язково має бути чимось оброблена. Звісно, якщо риба до нас рухається звідкись, то вона має бути оброблена та захищена для того, щоб доїхати. Хоч її можна зберігати під вакуумом, у газовому середовищі тощо. Тобто якщо ви купуєте червону рибу, її треба купувати у спеціалізованих магазинах, які гарантують всі умови охолодження та доставки. Там ви можете купити абсолютно прекрасний продукт, але за такими цінами, які українці не завжди можуть собі дозволити. 

Заморожена чи охолоджена риба: що обрати

Краще охолоджена риба. Але якщо вона вітчизняна. Якщо імпортована, то краще заморожена. Бо вона не передбачає такого використання консервуючих речовин, хоча і бувають виключення у зв’язку з технологіями. Тому я дуже ретельно ставлюся до вибору риби, оскільки не все може бути зазначено на маркуванні, і надаю перевагу саме свіжому вітчизняному продукту. 

Фото: pexels.com