В Україні почалась третя хвиля епідемії коронавірусу: коли очікувати на локдаун?

В Україні почалась третя хвиля епідемії коронавірусу: коли очікувати на локдаун?

Як заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, в Україні розпочалась третя хвиля епідемії COVID-19, яка може призвести до чергового локдауну. Експерт у сфері охорони здоров’я та заступник міністра охорони здоров’я з 2016 по 2019 роки Павло Ковтонюк в ефірі Українського радіо прокоментував, якою є поточна ситуація з пандемією в Україні та коли варто очікувати на впровадження нового локдауну.

0:00 0:00
10
1x

Чи насправді в Україні почалася третя хвиля

В Україні, напевно, інші терміни треба вигадати. В нас динаміка пандемії відрізняється від Західної Європи тим, що ми фактично ніколи не беремо поширення під контроль. В Європі, звісно, це виглядає як хвиля: спочатку захворюваність, а за нею госпіталізація та смертність, дуже сильно та стрімко зростають, а потім вживаються різки заходи, і всі ці показники сильно спадають, що дозволяє просто контролювати ситуацію. Потім знову приходить нова хвиля та стрімкий ріст. В Україні цих стрімких перепадів немає. Ще починаючи з весни минулого року, у нас йде стабільне зростання всіх показників, зокрема випадків, госпіталізації, померлих. Але час від часу це зростання призупиняється, проте не повертається до контрольованих низьких показників. Так було влітку минулого року, у період зимового карантину. Зараз ця призупинка закінчилася і знову почався ріст. Якщо це зручно називати "хвилями", то ми можемо так називати. Аое констатуємо те, що знову ситуація погіршується і починається ріст.

Чи сприятиме вакцинація зменшенню кількості хворих в Україні 

Те, що вакцинація почалася — це, безумовно, добре. Але я думаю, що щонайменше до осені або навіть до кінця року вакцинація не буде фактором стримування пандемії. Лише після того, як 40% населення є провакцинованим хоча б однією дозою вакцини, починається вплив цього процесу на захворюваність. Тобто трішечки ламається крива захворюваності. В Україні до таких цифр йти дуже дуже довго, тому вакцинацію як фактор стримування ми ще довго розглядати не будемо. 

Коли можуть запровадити локдаун 

Нам варто чекати на нові обмеження, тому що, крім обмежень, у нас  інших засобів стримувати поширення зараз немає. У розвинених країнах є ще такий засіб як відстеження контактів  та їх ізоляція через широке тестування. В Україні тестування дуже слабке, яке фактично не працює як треба, тому цього інструменту у нас немає. Я думаю, що обмеження будуть і, напевно, до сезонного зниження, до тепла. Ще трохи і або окремі області, або навіть всі ми побачимо ще обмеження.

Про нові штами коронавірусу 

Вчора я бачив заяву головного санітарного лікаря, що в Україні виявлено новий штам. Зразки з Івано-Франківської області були проаналізовані і був виявлений британський штам. Ми не знаємо, скільки в захворюваності, яка є зараз, цього нового штаму. Тому невідомо, наскільки він впливає зараз на цей процес. Новий штам цікавий тим, що він швидше поширюється і люди його легше передають один одному. Але по своїй силі, по тому, як тяжко протікає хвороба, він не відрізняється. 

Оцінка процесу вакцинації в Україні 

Очевидно, починається в нас кампанія дуже-дуже тяжко. Не тільки країни Західної Європи, а й наші найближчі сусіди значно бадьоріше стартували. Як не парадоксально, так слабко вакцинація починалася у Франції та Бельгії, але в них була геть інша стратегія старту вакцинації. Вони починали кампанію не з медиків, як всі інші країни, зокрема і ми, а з будинків для літніх людей. І низька швидкість пояснюється тим, що це важко зробити логістично. Ті країни, які починали з медиків, стартували набагато швидше. Польща на 8 день кампанії мала в 15 разів більше провакцинованих людей ніж ми. Так само, як й інші наші сусіди. Я не говорю навіть про Ізраїль, який за перший день провакцинув майже 8 тисяч людей, хоча це країна, яка набагато менша ніж Україна. Україна ж провакцинувала менше 3 тисяч. Я думаю, що швидкість буде дещо вищою надалі, але поки що не виглядає, що ми виходимо на цифри, які дозволять нам в цьому році провакцинувати хоча б пріоритетні групи.

Чому так мало охочих вакцинуватися 

Спочатку вакцинують людей, які працюють безпосередньо у близькому контакті з хворими на ковід: медиків, працівників будинків соціального захисту, військових, які теж є в пріоритеті. І людей не питають, чи вони хочуть вакцинуватися. Це їх професійний обов'язок бути провакцинованими, тому що вони працюють на передовій. Тому в більшості країн на цьому етапі мова йде лише про логістичну можливість, як швидко вакцинувати. 

В Україні ми побачили цікаве явище, що не просто логістика нам заважає, а дійсно настільки не підготовленим є середовище медиків і кампанія що них, що навіть вони дуже повільно вакцинуються. І я навіть не уявляю, що буде тоді серед загального населення, якщо професіонали в медицині вакцинуються так повільно. Я був вражений цифрам по Києву. У місті з майже 4 млн населення зараз в день вакцинують 30-70 людей. Це кількість, яку може зробити один сімейний лікар за день. Навіть у офіційному плані вакцинації, який розробив і опублікував МОЗ, вакцинація відбувається таким чином. С вакцинують мобільні бригади, які будуть потім вакцинувати організовані пріоритетні групи, і потім мобільні бригади виїжджають у лікарню і вакцинують медиків у лікарні. Розрахункова спроможність однієї бригади складає сто вакцинацій в день. І порівняйте це з цифрами, які ми сьогодні маємо. 

Чому наразі інформація про вакцини є конфіденційною 

Наразі виглядає, що підмінено два поняття: комерційні закупівлі та  інформування людей про те, чим вони вакцинуються. Людям потрібно давати всю можливу інформацію про той препарат, який вони отримають. Це вимога законодавства. Якщо ми говоримо про комерційні деталі контрактів, тоді, безумовно, є певні обмеження в договорах, зокрема щодо цін. Щодо виробників це трохи дивно, бо коли вакцина приїжджає в країну, то на упаковці написана її назва і по ній можна легко зрозуміти, хто є виробник. 

Фото: galnet.fm