Дані — це нова нафта ХХІ століття. Експерт пояснив важливість відкриття даних

Дані — це нова нафта ХХІ століття. Експерт пояснив важливість відкриття даних

У березні щороку відзначають Міжнародний день відкритих даних, ідею якого підтримали міжнародні та міждержавні структури. Його мета — інформування суспільства, що варто передавати у відкритий доступ важливі дані. Як змінилась в Україні ситуація у сфері відкритих даних впродовж останніх років в ефірі Українського радіо розповідає колишній радник Міністра інфраструктури, засновник ІТ-компанії Євген Поремчук.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Навіщо потрібні відкриті дані

Будь-яка IT-технологія має три стадії впровадження. Перша стадія — "сто років без цього жили і ще стільки ж проживемо". Друга стадія —  "у цьому щось є". Третя стадія — "Господи, як ми без цього жили". Те саме стосується і відкритих даних, діджиталізації. Кожна бабуся чи дідусь зараз можуть зайти і перевірити свої банківські рахунки, отримати пенсію онлайн, розплатитися карткою, навіть без знання свого пін-коду, який вони завжди забували. 

Дані — це нова нафта ХХІ століття, це предмет бартеру підприємців та валюта дипломатів. Для України це заслужене свято, бо за останні роки наша країна показує найвищі результати відкритя державної інформації. У грудні минулого року Європейський портал даних (EDP) опублікував звіт щодо рівня розвитку відкритих даних, куди ввійшла Україна як держава, що швидко розвивається у цьому напрямку. Зазначу, що відбувається разом з Італією, Нідерландами, Німеччиною, Фінляндією і Швецією. Україна посіла там 17-те місце і продемонструвала високий рівень зрілості відкритих даних і доступу до них громадянами країни. У нас цей рівень зрілості 84%, хоча середній рівень зрілості по старій Європі — 78%.

Як побороти страхи щодо відкриття своїх даних

Треба розмежувати відкриті, грифовані і персональні дані. Насправді культура по правильній роботі з персональними даними в Україні тільки зароджується. Зараз ми ходимо і залишаємо у магазинах свої контактні дані, сподіваючись на якісь знижки, бонуси і тому подібне, а потім страждаємо, що нас засипають повідомленнями і рекламою. Магазини і ритейлири обмінюються цими даними, є цілий чорний ринок таких баз. Коштує це все відносно недорого, але це ж наша інформація. Все це не лише спам і дискомфорт, а ще й економічні злочини зав’язуються на наших номерах, банківських рахунках, іменах, паспортних даних, які ми всюди залишаємо.
Що дають ці рейтинги, в які ввійшла Україна, пересічному громадянину? Дає багато чого, якщо знати. Наприклад, ви можете зараз убезпечити себе від економічних злочинів та шахрайства, просто скористатися сервісом YouControl, OpenDataBot, Liga Control Agent. Ви можете безкоштовно підписатися і отримувати інформацію по своїм контрагентам, автоматизувати свою діяльність, підвищити бізнес процеси. 

Моя дружина опублікувала статтю "Як перевіряти хлопця, з яким ваша донька йде на побачення". Тобто можна перевірити чи він корупціонер, чи не знаходиться у списках людей, яких розшукує міліція — це все відкриті дані. Та не кожен знає, що можна зайти на певний сайт і просто перевірити людину. Це не детективні історії, а доступна інформація в цей момент. 

Де межа між приватними і відкритими даними

Персональні дані — це ті, які зі 100% вірогідністю можуть сказати, що це та людина, яка нею і являється. Це не може бути просто номер телефону. Мова йде про паспортні дані, індивідуальний податковий номер, набір: прізвище, ім’я, по-батькові та адреса, медичні дані. Медичні дані мають бути засекреченими, адже можуть бути використаними у злочинних цілях. Якщо хтось дізнається про твої хронічні хвороби чи алергії, то буде біда. 

Чому чиновники так бояться електронного декларування статків

Дані не бувають державними, вони належать народу України, так само як і бюджет країни. Дані стали бартером, коли один міністр ходить до іншого і каже: "Дай мені це, а я тобі дам те". Вони стали предметом політичного торгу. Шановні чиновники, ви за це гроші отримуєте. Ви зробили цю роботу і, будь ласка, поділіться нею з справжнім власником — це народ України, який може ці дані використовувати. У 835 постанові Кабінету міністрів, яку вчора оновили,  чітко прописано чим чиновники мають ділитися, на якому порталі (data.gov.ua) і в якому об’ємі. Якщо чиновники цього не знають, то їх треба переатестовувати. 

Чи дійсно відкриті дані не мають цінності

Відкриті дані мають цінність. По-перше, на них вже витратили гроші і час. У будь-якої інформації є кілька характеристик: перша — це її цінність, друга — її актуальність, третя — цілісність. Тому, коли кажуть, що немає цінності, то можна подивитися на YobControl, компанію, яка займається збором, обробкою, збагаченням відкритих даних. Подивитися на їхню звітність і побачити, що вона знаходиться в плюсах. Тобто у них є тисячі клієнтів, які користуються їхньою інформацією. Організація TAPAS проводила дослідження об’єму ринку відкритих даних в Україні, яке показало, що він скоро дійде до мільярда доларів. 

Читати далі — Перемоги у сфері діджиталізації державних послуг

Де людей будуть вчити цифрової грамотності

Цим займається Міністерство цифрової трансформації, де головує молодий і перспективний Міністр Михайло Федоров. У нього є чудово мотивована заступниця Валерія Іонан, яка займається цифровою освітою. Вона зараз відкриває Центри цифрової грамотності по всій Україні. Вони є вже в 25 обласних центрах, де і будуть проходити курси цифрової грамотності для всіх.

Читати далі —  Які нові послуги з’являться в застосунку "Дія" у 2021 році?

Як стати медіаграмотним та навчитися цифровій гігієні

Я дивлюся на людей, які навчилися цифровій гігієні, як на напівбогів. Бо я сам захлинаюся у всіх цих месенджерах, повідомленнях. Цифрова гігієна залежить від того, яку інформацію ти споживаєш. Свій день треба починати зі склянки води, а не з чергового новинного сайту, який нічого хорошого вам не розповість. Треба вимкнути сповіщення з пошти та інших месенджерів, щоб вас не дратував телефон. У мене практично все вимкнено, крім дзвінків на телефон і Telegram. І не реєструйтесь повсюди, де тільки є можливість. У житті треба багато спробувати, але не все абсолютно, особливо у соціальних мережах. Не публікуйте свою делікатну інформацію. Також не треба розповідати усім, хто вам зателефонує чи пише, вашу фінансову інформацію. Наприклад, старші люди страждають від шахраїв, які випитують їхні паролі. 

Що дає нам поступ у питанні відкриття даних

Це дає особисту безпеку, адже можна перевірити людину, з якою ви матимете справу. Дає можливість організувати бізнес на основі цих даних, перепродавати його. Ви зможете проводити моніторинг, якщо ви активіст і не байдужі до природи охорони, наприклад. Перевірити діяльність міськвиконкому, бюджет місцевих рад. А також це дає можливість перевіряти чиновників. Це має робити кожен з нас, адже ми платимо їм заробітну плату. 

Читати далі — Повідом про хабар: в Україні з'явиться платформа для викривачів корупції

Нагадаємо, що Кабінет міністрів схвалив Концепцію розвитку цифрових компетентностей в Україні до 2025 року та затвердив план заходів з її реалізації. Стратегічна ціль Міністерства цифрової трансформації — навчити 6 млн українців цифрової грамотності за три роки. Для цього Мінцифри запустило в 2020 році національну онлайн-платформу "Дія. Цифрова освіта".

Фото: pixabay.com