Верховна Рада взялася за "вільних митців": як пропонують врегулювати роботу на фрілансі

Верховна Рада взялася за "вільних митців": як пропонують врегулювати роботу на фрілансі

Після початку пандемії коронавірусу та запровадження карантину робота на фрілансі стала ще актуальнішою. Втім, в Україні збираються врегулювати роботу таких працівників. Чинний Кодекс про працю, ухвалений у 1972 році, взагалі не передбачає таких форм зайнятості. Сьогодні майже всі люди, чиї послуги потрібні нерегулярно, працюють неофіційно та без жодних трудових гарантій, передбачених чинним трудовим законодавством. Уряд вніс до Верховної Ради законопроєкт, який має врегулювати питання нестандартних форм зайнятості для осіб, які виконують роботу на непостійній основі. Проєктом закону зокрема пропонується нова особлива форма трудового договору з нефіксованим робочим часом. Як збираються легалізувати фріланс в ефірі Українського радіо коментує кандидатка юридичних наук, експертка з трудового права Світлана Кожушко.

Хто з учасників ринку праці більше зацікавлений у такій легалізації

Мабуть, держава, щоб врегулювати працю і порядок надання необхідних для неї умов, а також отримання у державну казну всіх податків. 

Як їх будуть оподатковувати

Дуже цікавий підхід, зважаючи на те, що робота фрілансерів оплачується не менше ніж за 32 години. Тут використовується так звана "відрядна" заробітна платня. Шляхом певних математичних дій, зважаючи на те що, що мінімальна погодинна заробітна плата з 1 січня становить 36 гривень 11 копійок, то заробітна плата цих працівників становитиме 1027 гривень. Таким чином буде відбуватися виплата ЄСВ у розмірі як за мінімалку. Тому тут виникає питання до авторів законодавчої ініціативи. 

Чи дійсно вплине цей законопроєкт на офіційне працевлаштування

У чинному законодавстві існує поняття трудових договорів на виконання певної роботи або цивільно-правових договорів. Всі хочуть вивести з цивільно-правових договорів, бо там не сплачується зарплата. Держава, до речі, не виконує свої функції у повній мірі: надання мінімальної заробітної платні, гарантію на мінімальну відпустку і так далі. Хто такі фрілансери? Зазвичай це люди, які можуть працювати і на постійному місці роботи, а можуть просто ще десь виконувати певні завдання. Мова йде й про маркетологів, ріелторів, бухгалтерів, юристів. Це означає, що тим, хто має основну роботу і ще виконує додаткову на фрілансі, доведеться сплачувати двічі податки. То є питання до врегулювання всіх фрілансерів. 

Що змінив законопроєкт про дистанційну роботу

Дистанційна робота врегульовує серйозні проблеми пов’язані з ковідом. Там достатньо прописані норми, чітко визначаються всі моменти щодо укладання трудового договору, в якій формі це повинно бути, права працівників повною мірою будуть забезпечуватися. Робітники на дистанційці працюють повний робочий тиждень — 40 годин, це фіксується при нарахуванні заробітної плати. Цей працівник сам для себе визначає місце роботи і режим. Нарікань на законпроєкт немає, зрозуміло, що є певні недоліки, але це все можна виправити. Тим паче, що Кабінет міністрів розробить і форму типового договору щодо дистанційної роботи.

Читати далі — Закон про дистанційну та надомну роботу: що треба знати. Пояснює експерт

Зазначимо, що ініціатори законопроекту №5161 вказують, що трудовий договір із нефіксованим робочим часом є аналогом іноземного "zero hours contract". Саме такі сьогодні використовують у Великій Британії, Бельгії, Нідерландах, Угорщині та інших країнах.

Фото: pixabay.com