Блогерка Татуся Бо про те як Лесь Подерв'янський допомагав їй знаходити спільну мову з хлопцями

Блогерка Татуся Бо про те як Лесь Подерв'янський допомагав їй знаходити спільну мову з хлопцями

В ефірі Радіо Промінь блогерка та письменниця Татуся Бо розповіла навіщо нам "погані" слова, як лайка знімає емоційну напругу та чи можна навчитися мило матюкатися.

Сьогодні важко знайти того, хто не лається… Чи лаєшся ти культурно?

Лексика навіть табуйована, це – слова, це – мова. Як і в людському тілі немає і не може бути поганих чи хороших органів, так і в мові не може бути поганих слів. Є просто слова доречні для вжитку у певних ситуаціях і є  недоречні. Так само, як людські частини тіла – ми деякі виставляємо на показ, а дещо – все ж таки прикриваємо в певних ситуаціях. І коли ми говоримо про лайку, то якось на інший план відходить її призначення. Її призначення, перш за все, це – вираження емоцій. Коли ми говоримо про лайку, під заборону підпадає злість. Зараз вулицями ходить шалена кількість злющих людей, які не вміють висловити цю злість, як її потім обертають проти себе. Так не повинно бути. Наприклад, те ж слово "квіточка" можна сказати, з таким значенням, з такою інтонацією, що всі навколо облізуть з переляку. А інколи, навіть матюк можна сказати так, що це буде дуже мило, дуже ніжно і дуже гарно.

Як опанувати мистецтво лаятися?

Тут певно треба подружитися зі своїми емоціями. А далі вже і лайка підсунеться. А там уже добереться, чи  людина буде кричати: "Ой, лелечко" чи "щоб тебе качка копнула", коли їй щось на ногу впаде, чи справді щось таке добірне, важке. А якщо і людей навкруги немає, то можна розгорнути все розмаїття своїх почуттів. Головне, щоб це було доречно.

 Ти захищала курсову на тему Леся Подерв'янського. Чи можеш цитувати його? Як він на тебе вплинув? 

Звичайно, що вплинув. Згадуючи ті часи, можу сказати, що це добряче допомагало знаходити спільну мову з хлопцями. До тебе приглядаються – що ти можеш, а так – вставляєш таку цитаточку із Леся Сергійовича, і все стає веселіше і простіше. Звичайно, творчість  вплинула, і те, що довелося фахово аналізувати її теж справило свої враження і допомогло подружитися зі своїми емоціями – я зрозуміла, що і у такий спосіб я можу виражати свої емоції – згадуючи цитати з Леся Сергійовича.  Бо, одна справа стояти перед дилемою і говорити: "Божечки, що робити?", а інша справа – встати і  вголос гарно сказати "Купатися чи - не купатися". 

Фото: Facebook