Що треба знати перед тим як планувати відпустку за кордоном в час ковіду? Розповідає експерт

Що треба знати перед тим як планувати відпустку за кордоном в час ковіду? Розповідає експерт

Де можна відпочити, незважаючи на пандемію коронавірусу та карантинні обмеження? Вже з 1 березня Грузія відкрила в’їзд українцям на свою територію. Тільки спершу треба зробити ПЛР-тест вдома, а потім на території Грузії. Які ще країни готові зустріти невакцинованих українців?

0:00 0:00
10
1x

Виконавчий директор Асоціації туристичних агентств Павло Григораш в ефірі Українського радіо розповів, що вітчизняні туристи полюбляють Грузію і як правило подорожують по ній самостійно. "Однак у цьому році потрапити туди стало тяжче, тому, можливо, все зміниться. Це тренд, який ми спостерігаємо за останній рік: ті туристи, які раніше любили їздити самостійно, зараз почали звертатися до агенцій. Адже у спеціалістів більше інформації і є більше шансів, що все буде добре". 

Також експерт не радить планувати подорожі заздалегідь, адже епідситуація може змінитися у будь-який момент. "Ми зараз спостерігаємо, що великими темпами йде вакцинація по всьому світу, і це позитивно впливає на туристичний бізнес. Також бачимо позитивні новини по відкриттю кордонів. Ми бачимо, з 1-го березня Грузія відкрилась, з 1-го квітня Кіпр обіцяє відкрити кордони для українців. Ми бачимо багато таких сигналів". 

Тим, хто планує відпустку, Павло Григораш дає кілька корисних порад: 

  • Обов’язково придбати розширену медстраховку. "Якщо обирати пакетний тур, вона, як правило, не входить у вартість, але її можна замовити".
  • Бажано придбати страховку від невиїзду, яка б покривала позитивний тест на коронавірус. "Більшість країн висуває вимогу наявності негативного ПЛР- тесту, який зроблено в останні 72 години перед вильотом. І, відповідно, є вірогідність того, що цей тест буде позитивним, і туристи не зможуть скористатися пакетом. Тоді працює ця страховка". 
  • Треба уважно читати умови страхування. "Там бувають  підводні камені, і треба розуміти, яку страховку обирати. Буває страховка, яка покриває лише позитивний результат ПЛР-тесту. Якщо родина з 3-х осіб, а тест показує позитивний результат лише в однієї, то компенсацію отримує лише вона. А двоє інших повинні скористатися послугами. І, відповідно, треба вибрати страховку, яка б покривала весь тур, а не один тест. Ще можуть бути нюанси з медстраховкою: якщо позитивний тест отримано за кордоном і при цьому, у туриста немає ніяких симптомів і він не потребує госпіталізації, деякі страхові компанії можуть не покривати випадки, навіть, якщо умовами країни буде госпіталізація як, наприклад, у Таїланді, але страхова компанія може відмовити". 

Країн, які зараз готові приймати українців, не так багато, каже експерт, але їх і достатньо для відпочинку. "Це Єгипет, який є найбільш популярним у зимовому сезоні, відкрита Туреччина, там сезон для екскурсійних турів. Відкриті Арабські Емірати, Мальдіви, Занзібар, Домініканська Республіка, Мексика. Вибір країн є". З цього переліку є низка країн, що раніше не були надто популярними серед українських туристів. "Занзібар уже кілька років має чартерні програми, але цього року багато людей подорожує, тому що країна відкрита, і туди є прямий чартерний рейс. Так само з Домініканою. Це популярний курорт. Але він не був ніколи масовим. Цього року там відпочиває багато людей через брак інших варіантів. Там так само не існує обмежень".

Що ж до відпочинку іноземців в Україні, то тут, каже експерт, вітчизняний МОЗ розділяє країни на червону та зелену зону. "Туристи з країн, які у "зеленій зоні", не потребують ПЛР-тестувань для подорожі в Україну. Якщо країна відноситься до червоної зони, треба отримати ПЛР-тестування. Це перше. Друге: Україна для багатьох країн є візовою країною. Так само Україна висуває вимогу обов’язкового страхування туристів".  

Фото: УНІАН