Україна посіла 54-е місце у Глобальному індексі продовольчої безпеки 2020 року. Що це означає

Україна посіла 54-е місце у Глобальному індексі продовольчої безпеки 2020 року. Що це означає

Україна посідає 54 місце у глобальному індексі продовольчої безпеки 2020 року серед майже 120 країн. Показники України в рейтингу поліпшилися проти 2019 року на 2,7 балів. Більше про це в ефірі Українського радіо розповів заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук.

Які критерії є головними для визначення рівня продовольчої безпеки конкретної держави, зокрема України 

У контексті України можемо говорити про можливість забезпечення себе продуктами харчування та експорт на зовнішні ринки. І за показниками експорту аграрної продукції на зовнішні ринки ми маємо 54 місце в рейтингу. Хоч в експортному потенціалі Україна, наприклад, у 2020 році, заробила більше 22 мільярдів доларів, що склало близько 45% валютної виручки, але, наприклад, Нідерланди заробляють набагато більше, хоча за територією, кількістю аграрних земель це набагато менша країна, ніж ми. Нам є куди рости та розвиватися, тому що у світі з кожним роком населення збільшується. Як наслідок,  попит на споживання продуктів буде зростати. І для нас це може стати додатковим економічним ресурсом, який ми могли б використати і збагачуватися.

З чим пов’язане зростання України у глобальному індексі продовольчої безпеки

Це відбулося за рахунок нашого експортного потенціалу сировини, який ми реалізуємо. У 2019-2020 роках ми мали досить непоганий ріст по зернових, оскільки були досить непогані погодні умови. У 2020 році ми зібрали менше зернових порівняно з 2019, тому у 2021 році ми будемо бачити зниження наших показників. Ми експортуємо олійні, кукурудзу, пшеницю і заробляємо лише на сировині. Якби ми виготовляли якісну продукцію всередині країни і експортували додану вартість, то ми заробляли б більше. Звісно, це непогано на цьому історичному етапі і ми маємо досить хороші експортні показники по сировинній продукції, але нам є куди розвиватися і для цього в Україні потрібно створювати умови. Однією з таких умов є розвиток внутрішнього кооперативного руху, який би давав можливість об'єднуватись малому та середньому аграрію і самостійно виходити на експорт своєї продукції. В Україні вже проголосований законопроєкт про прибуткові кооперативи. Я думаю, що в найближчі роки ми будемо бачити більший склад об'єднання середнього бізнесу для того, щоб виходити на нові експортні ринки і завойовувати їх.

Чи вплине відкриття ринку землі на продовольчу безпеку українців

Питання ринку землі в Україні протягом 30 років має досить дискусійний і болісний характер. Якщо ми говоримо загалом про обіг земель сільськогосподарського призначення, то зокрема йдеться про інвестиційний клімат всередині країни і про те, наскільки в Україні запрацює в перші роки обіг сільськогосподарського призначення. Ми не очікуємо різкого буму, що в Україні почнеться продаж. Але будуть чісткі правила і за рахунок нашого внутрішнього бізнесу ми зможемо створювати певний клімат.  Щодо того, як це вплине на продовольчу безпеку, то сподіваюся, що ми посилимося і у нас буде більше створюватися фермерських господарств, оскільки люди розумітимуть, що з кожним роком працювати на землі ставатиме все вигідніше. 

Як вплинула пандемія на виробництво продуктів харчування в Україні 

Найбільшим ворогом в Україні в 2020 році була не пандемія, а посуха. Тільки у Одеській області ми втратили продукції більше ніж на 6 мільярдів гривень. Звичайно, сільськогосподарські колективи хворіли, але це найбільша галузь, яка вистояла в період цієї кризи. 


Фото: pexels.com

Останні новини
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Сергій Данилов: Методи іранського та російського режиму абсолютно тотожні
Сергій Данилов: Методи іранського та російського режиму абсолютно тотожні
Виклик для всієї реп-сцени: Problema видала сингл "99"
Виклик для всієї реп-сцени: Problema видала сингл "99"
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук