Чому вирок Стерненку називають "політичним"?

Чому вирок Стерненку називають "політичним"?

Одеського активіста Сергія Стерненка засудили до 7 років 3 місяців позбавлення волі та конфіскації половини майна. Його обвинувачують у викраденні колишнього депутата Комінтернівської районної ради Одеської області Сергія Щербича у 2015-му році. Стерненко обвинувачення повністю відкидає і наголошує на політично вмотивованому процесі. Його адвокати готують апеляцію. Після оголошення вироку активіста відправили до слідчого ізолятора Одеси.

0:00 0:00
10
1x

Вирок у справі Сергія Стерненка та Руслана Демчука щодо ймовірного викрадення ексдепутата Сергія Щербича Приморський районний суд Одеси мав оголошувати 19 лютого, але його перенесли на сьогодні 23 лютого. Сам Сергій Стерненко стверджує, що  суд впливає генпрокурор Ірина Венедиктова та міський голова Одеси Геннадій Труханов та президент України Володимир Зеленський. 

7 років та 3 міс позбавлення волі з конфіскацією половини майна. Дякую Венедіктовій, Татарову та Труханову за це рішення. Особлива подяка Зеленському

Опубликовано Сергій Стерненко Вторник, 23 февраля 2021 г.

Суспільне Одеси намагалося отримати коментарі від усіх, кого Стерненко звинуватив  у впливі на суд. Речниця прокуратури Одещини Ірина Коваленко відповіла, що не знає, коли зможе прокоментувати заяву, речниця Одеської міської ради Наталія Мальцева сказала, що вони коментарів не даватимуть із цього приводу.

Хто такий Сергій Стерненко? 

Відомим він став у 2014-му як активний учасник Революції Гідності та очільник одеського обласного осередку "Правого Сектору".  На той момент Сергієві було 18 років. Він брав участь у травневих подіях  в Одесі 2014-го року. Також він організував та брав активну участь у в багатьох акціях в Одесі, зокрема, так звана "сміттєва люстрація",  зривах концертів Ані Лорак, Світлани Лободи, Костянтина Райкіна та інших. 

У 2017-му він був учасником акції проти забудови Літнього театру, в результаті чого отримав підозру в організації масових заворушень.  Того ж 17-го він йде з "Правого Сектора". 

У квітні 2018 року став співзасновником в Одесі ГО "Небайдужі". У 2018-му на Стерненка скоєно три напади. Під час третього активіст смертельно поранив нападника.

Суд над Стерненком – "контрреволюція" – аналітик Юсов

Директор "Школи відповідальної політики" Андрій Юсов результат процесу називає "контрреволюцією". "Рішення суду носить політичний характер і нічого спільного не має з правосуддям. Носить символічний характер. В день армії окупанта суддя, який є публічним шанувальником Сталіна та Леніна, виносить вирок людині,  яка є одним із публічних уособлень боротьби одеситів  проти "русской весны" за незалежну Україну". Юсов пояснює, ким є визнаний потерпілим у справі Сергій Щербич. "Мова йде про добре відомого проросійського активіста, колишнього члена партії "Родина" Ігоря Маркова, того самого, який зараз перебуває в Росії. Це пряма перемога "антимайдану". І сигнал всім активістам, особливо Сходу та Півдня країни, які брали активну участь у Революції Гідності, і в пізніших подіях про те що тепер Портнов і компанія будут вас наздоганяти".

У справі як і її розгляді, що затягнувся на 5 років, багато політики, вважає він: "В Україні немає незалежного суду і реформи правоохоронних  та слідчих органів тривають або не завершились успішно. Це означає, що подібні політичні справи проводяться "в ручному режимі” і "тиснеться на газ" тоді, коли це потрібно". Юсов також прокоментував суть справи та доказову базу. "Доказова база – це лише свідчення власне потерпілого проросійського радикала (маєтья на увазі визнаний потерпілим у справі Сергій Щербич – ред.). Нічого іншого там немає. В апеляції, безумовно, справа буде розвалена, і Стерненко вийде на волю. Питання лише в тому, що це все час. Будемо сподіватися, що життю і здоров’ю Сергія Стерненка за гратами в СІЗО нічого не загрожує".  

Зазначимо, що адвокати Стерненка просять про переведення активіста з Одеського до Київського СІЗО. Як повідомив Суспільному один із його представників Масі Найєм перебування Сергія Стерненка в Одеському СІЗО несе "реальну загрозу його життю та здоров’ю". "Є докази того, що до нападу на Сергія причетна одеська поліція. Тому є обґрунтовані побоювання за його життя. Про таку причетність повідомляв як Сергій, так і ЗМІ", – сказав правник.

Аналітик Юсов вважає, що "з точки зору життя і здоров’я громадянина Сергій Стерненко не повинен знаходитися в одеському СІЗО": "Оскільки справа політична,  це, безумовно,  питання відповідальності і політичної влади і партії "Слуга Народу" і персонально президента Зеленського. Тому слова речниці Зеленського про невтручання виглядають, м’яко кажучи, непереконливо".

Чи буде реакція з Банкової на процес, залежить від активності суспільства, переконаний політичний аналітик. "У нас влада чітко демонструє, що, коли їй "боляче", тоді вона починає реагувати. Це означає, що абсолютно правильним є проведення численних акцій по всій країні". 

Як далі розгортатимуться події, залежить від Офісу президента – активіст

Активіст Владислав Грезєв, який на час дачі коментаря Українському радіо їхав до Києва на пікет під Офісом Президента, справу Стерненка називає "переслідуванням": "Сергія переслідують за політичними мотивами по всіх справах, які на нього заведені. За те, що він не дав себе вбити, за те, що він займає активну проукраїнську позицію… Всі справи сфабриковані, все обвинувачення розбивається адвокатами. Лише корумповані судді та прокурори просто продавлюють рішення, які "спускають згори" з Офісу президента Портнов та Татаров".  

Активіст пояснює, чому, на його думку, справа не розглядалася 5 років: "А тут раптом, коли зрозуміли, що по самообороні його не можна посадити, вирішили посадити по іншій справі, де просто є свідчення та потерпілий". 

Нагадаємо, у травні 2018-го року в Одесі, в дворі, де проживає Сергій Стерненко, на нього напали двоє чоловіків. Одного активіст смертельно поранив, інший утік. Його затримала поліція, але згодом він утік з України. Наразі по цій справі затриманих немає, а вона ще слухається в тому ж Приморському суді Одеси. Активіст Стерненко наполягає, що діяв у рамках законного самозахисту. До цього випадку на нього нападали двічі - того ж таки 2018-го. 

"На нього було три замахи на вбивство, і тепер його закрили у в’язницю, де дістатися до нього набагато простіше. Прямо зараз ведеться комунікація з Офісом президента про те, щоб вони це свавілля припиняли. Зеленський може, по-перше, самостійно зробити акт помилування. Якщо ні, то все це може бути оскаржено в апеляції", - каже Владислав Грезєв.

Під час сьогоднішнього засідання Стерненкові дали смартфон, на екрані якого висвітився абонент підписаний як Володимир Зеленський. Активіст, як він стверджував, подякував президентові за вирок. Речниця президента Юлія Мендель в коментарі Радіо Свобода наголосила, що Володимир Зеленський не втручається у розслідування. "Президент наголошував і наголошує, що покладається на незалежність і справедливість правоохоронної системи у розслідуваннях, не втручається у розслідування і не тисне на правоохоронні органи в будь-якій справі".  Також Мендель прокоментувала публічні заяви  щодо дзвінків президенту  є політизацією справи. Жодних дзвінків  володимир Зеленський не отримував, додала вона.

Також речниця президента заперечила в коментарі Радіо Свобода заяви, що Стерненку Зеленський пропонував посаду у правоохоронних органах. Однак факт такої пропозиції підтверджують як адвокат активіста Масі Найєм так і співрозмовник Українського радіо , активіст Владислав Грезєв:  "Я був особисто на цій зустрічі з президентом і Сергієм. Така пропозиція була. Підтверджую. Більше того, Юлія Мендель написала, що йому дзвонив Сергій. Це неправда. Зеленський дзвонив. Сам. Правда, не Сергію, а мені, просто тому, що я у цей момент написав йому про те, що це максимальне свавілля, що відбулося, після того як вирок було озвучено. Він передзвонив запитати, до чого це питання до нього. Сергій взяв слухавку, подякував йому і після цього він кинув слухавку. Це все зафіксовано на відео".

На запитання як далі розгортатимуться події, Грезєв відповів, що все залежить від офісу президента. "Прямо зараз думка ОП про те, що це проплачені акції. Там наскільки створені умови навколо нього (мається на увазі президент Володимир Зеленський - ред.), люди йому створюють реальність,яка, насправді, не відповідає дійсності. І, коли він "розплющить очі", над чим ми працюємо, він зрозуміє, що це реальна підтримка і реальна загроза для того, щоб в країні стала криза. Він цього не усвідомлює і, можливо, коли усвідомить, зрозуміє свої помилки. Ми на це сподіваємося. Інакше може розгортатися ситуація по-різному. Прогнозувати важко".

Тим часом, ЗМІ повідомляють про перші сутички між поліцією та активістами, які сталися під час акції протесту на Банковій. Поліція повідомляє про 18 затриманих. 

Фото: УНІАН