Що заважає Україні отримати транш від МВФ? Пояснює експерт

Що заважає Україні отримати транш від МВФ? Пояснює експерт

Сьогодні, 22 лютого, Президент України Володимир Зеленський в рамках форуму "Україна-30" назвав головні причини, чому Україна не може отримати транш від Міжнародного валютного фонду. За його словами, йдеться про невиконану Україною програму щодо МВФ. Зокрема Президент згадав закон про Вищу раду правосуддя, банківський закон та земельну реформу. Разом з тим, Володимир Зеленський наголосив, що в України завжди є план Б та В. Де Україна може взяти кошти поза МВФ та чим може загрожувати неотримання траншів від Міжнародного валютного фонду Українське радіо розпитало у президента Українського товариства фінансових аналітиків Юрія Прозорова.

0:00 0:00
10
1x

"Ми працюємо з МВФ дуже багато років і є його членами, адже після розвалу СРСР ми вступили до Міжнародного валютного фонду. Ми є партнерами, а не просто отримувачами кредитів. На жаль, дуже багато програм, які Україна підписувала та ратифікувала з МВФ, не були виконані ще з 90-х. Тому пауза, яка зараз є у відносинах між Україною та МВФ, притаманна нашій країні", – розповів Юрій Прозоров.

Експерт пояснив, що Україна очікувала на два транші по 700 млн доларів, які ми повинні були отримали наприкінці минулого року: "Тоді добре спрацювало питання фіскальної служби і ми бе цих траншів обійшлися. Зараз же ситуація така, що ми до першого півріччя цього року без коштів МВФ ще впораємося з виконанням бюджету, але у вересні дуже великі виплати за зовнішнім боргом. Якщо ми нічого не отримаємо від МВФ, нам потрібен план Б".

"Питання щодо запасних планів дуже слушне зараз, адже більшість умов, які ставить МВФ, не є фінансовими. Ми проводили багато дискусій щодо тарифів, газу, інших питань, але зараз є питання, що виходять за економічні рамки. А план Б – це залучення коштів в такому ж обсязі, як мали бути отримані від МВФ, з інших фінансових джерел. Йдеться, наприклад, про єврооблігації, які можуть бути залучені з міжнародних фінансових ринків. Вони будуть десь в 3-4 рази дорожчі, ніж від МВФ. Проте в України дуже поганий кредитний рейтинг – нижний ніж, наприклад, в республіки Вірменія, яка зазнала поразки в гарячій війні від Азербайджану", – наголосив Юрій Прозоров. 

По-друге, як зауважив експерт, можливе фінансування від інших держав чи окремих фондів, які дадуть нам сотні мільйонів доларів для того, щоб ми виконали бюджет цього року: "Проте відкритим залишається питання, під що Україна зможе залучати ці кошти". 

"План В, про який зараз говорять багато експертів, – це дефолт, невиконання наших зобов'язань та нова реструктуризація", – розповів Прозоров. 

Наостанок експерт зауважив, що якщо Україна не отримає два транші, які очікує, буде ставитися питання щодо секвестру бюджету на 2021 рік: "Це буде дуже не добре в ситуації, коли економіці треба буде відновлюватися від коронавірусної кризи”.

Фото: Главком