"Ми всі пам’ятаємо якою холодною була та зима". Режисерка Дарина Кульчицька до Дня пам’яті Героїв Небесної Сотні презентувала проєкт "Характер Гідності"

"Ми всі пам’ятаємо якою холодною була та зима". Режисерка Дарина Кульчицька до Дня пам’яті Героїв Небесної Сотні презентувала проєкт "Характер Гідності"

До Дня пам’яті Героїв Небесної Сотні у спецпроєкті Українського радіо композитор Роман Коляда та режисерка Дарина Кульчицька презентують свій проєкт "Характери Гідності" та кліп "Сторожа Гідності".

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Про проєкт "Характери Гідності"

Роман Коляда: "Як висловилася одна з коліжанок, з якими ми реалізовували цей проект, працівниця музею Революції гідності, вона цитувала класика: "Ніщо не може спинити ідею, час якої настав". Так було з кліпом, режисеркою якого стала Дарина, для якого я написав музику. Але почнемо спочатку. У 2018 році дві сестри Дарина Кульчицька і Леся Литвинова запросили мене взяти участь в одному з заходів вшанування Героїв Небесної Сотні. У січні 2018 року ми вперше зустрілися на мистецькій акції і пролунали перші акорди, імпровізації присвячені цій темі. Довгий час я не дозволяв собі писати ані про Майдан, ані про війну. Перші мої вірші і пісні з’явилися навіть не в перший рік війни, не тоді, коли в  мене з’явилася творча потреба, а вже коли мені сказали: "Коляда, ти можеш, пиши!". Це був соціальний запит, якби це дивно не звучало. Тоді з’явився внутрішній дозвіл, адже це надто щемка тема. Але я не підозрював, що це переросте у величезний проєкт".

Дарина Кульчицька: "З того заходу, про який розповів Роман, пройшов деякий час. У мене народилася ідея робити невеликі ролики. Я дуже люблю короткий формат, тому що в реаліях сьогодення багато хто не дивиться довгі відео. Короткі ролики охоплюють більшу аудиторію. Я хотіла зробити невеликі відео про Героїв Небесної Сотні, які б розкривали їх характери, показували почуття, які  вони переживалив родині, про стосунки між родинами тих, хто стали Героями. Десь півроку я носила у собі цю ідею, а потім з реалізацією проєкту мені допомогла відома волонтерка Ольга Климко, вона зробила його промо. Коли я записала перші два інтерв’ю з Володимиром Голоднюком, батьком Устима Голоднюка, і з Юрієм Войтовичем, татом Назарія Войтовича, то зрозуміла, що ці історії неймовірні, що їм потрібне музичне оформлення. Це моноформат, тому треба було знайти людину, яка б зробила короткий, але ємкий супровід.

Я хотіла показати світлі моменти. І важливим було, щоб люди не було статистикою, щоб вони не були просто цифрами — 100 загиблих.  Насправді багато людей досі не розуміють, що їх  було не 100, офіційно — 107. Я хочу, щоб всі зрозуміли, що це були живі люди".

Про кліп "Сторожа Гідності"

Роман Коляда: "Коли вже відзняли 38 роликів і я написав стільки ж музичних індивідуальних музичних історій до проєкту Дарини "Характери Гідності", у мене виникло відчуття, що музика самодостатня і хочеться її показати не тільки як тло до відео. Якби це відбувалося у XIX столітті, можливо, це були б 38 прелюдій, опус до якогось кучерявого роману. Ми живемо сьогодні, тому це стало приводом подумати про сольний фортепіанний альбом. А коли виникла ідея зняти кліп, то постало питання про те, з якої з 38 історій брати музику. Ніяку, — подумали ми. Потрібна була музика, яка б узагальнила цю історію. Оскільки до зйомок кліпу залишилося три дні, я засів у домашню студію і 8 ранку музика була. У всіх учасників цього проєкту була zoom-конференція і я тоді запитав тоді: "Друзі, а про що ми говоримо: чи проливаємо сльози, оплакуємо загиблиг, чи говоримо про подвиг, про світло, яке люди несуть всередині себе?". Мені здається, що Дарина перша промовила, що ми говоримо про світло подвигу, дивимося у майбутнє хай і зі світлим сумом. Після того у мене в голові пролунали перші ноти."

Дарина Кульчицька: "Ми всі пам’ятаємо якою холодною була та зима і на які жертви йшли протестувальники, щоб не залишати позиції, хтось падав, а на його місце савали інші. Та жертовність, яка була на Майдані була втілена в проєкті Вікторії Романчук "Сторожа". Саме тому ми долучили її до кліпу".

Особиста історія Дарини Кульчицької

Дарина Кульчицька: "У відео про мого свекра говорить мій чоловік Ігор. Так, це було важко. Ми з Ігорем багато між собою обговорюємо ці ситуації, але це було важко. Хоча так себе почувала у роботі над усіма роликами. Бо якщо сама цього не відчую, то мені здається, що історія не вийде. Тому я повністю занурююся в емоції і спогади, і під кінець інтерв’ю я теж втрачаю цю людину: чи сина, чи брата. Зараз я відчуваю, що втратила 38 близьких людей, бо вони такими для мене стали".

Нагадаємо, 17 лютого Верховна Рада підтримала проєкт постанови про заяву парламенту "у зв’язку з шостою річницею початку Євромайдану та подій Революції Гідності", якою визнала події 2013–2014 років ключовим моментом українського державотворення. Також парламент ухвалив законопроєкт, який має забезпечити покарання людей, які вчинили злочини на території України й виїхали до інших країн. 

Зазначимо, що за даними прокуратури, під час  акцій протесту у центрі Києва постраждали 2,5 тисячі людей, 104 загинули – більшість у лютому 2014 року. Згодом загиблих учасників Революції гідност почали називати Небесною сотнею. У Міністерстві внутрішніх справ повідомили, що у період з 18 лютого до 2 березня 2014 року під час виконання службових обов’язків загинули 17 силовиків.

Фото: www.maidanmuseum.org

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
"День, якого не повинно бути": новий плей-лист на YouTube-каналі Радіо Промінь
24 лютого Радіо Промінь відтворить музичну хронологію спротиву російській агресії
"Підписав документи для Об'єднавчого собору ПЦУ, потім з неї вийшов" — Роман Коляда про патріарха Філарета
У твіті Зеленського для партнерів по НАТО не було нічого нового — Жовква
Росіяни запускають по Україні у середньому по 20 ракет на місяць — Риженко