Як захистити себе від мобільного шахрайства: поради експерта

Як захистити себе від мобільного шахрайства: поради експерта

За статистикою, торік з аферистами стикнулася третина українців. Заступниця директора Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем "ЄМА" Олеся Данильченко порадила, як захистити себе і своїх близьких від мобільного шахрайства.

Про перемоги в неіснуючих акціях, виграш грошей та цінних призів 

Якщо людина свідомо не брала участь у ніяких акціях та розіграшах, ніде не залишала свою інформацію, а тут така радість, що вона щось виграла, то це 100% шахрай. Крім того, під виглядом справжніх лотерей зараз є дуже багато розіграшів в Інтернеті. Тому щодо всіх розіграшів, виграшів та лотерей треба бути дуже пильними, бо майже все, що ми бачимо, є шахрайством. Кількість справжніх лотерей можна порахувати на пальцях. 

Яким чином ваш номер телефону може опинитися у шахраїв 

Є два варіанти. По-перше, вони роблять розсилку по багатьох номерах і взагалі не задумуються, який там номер. По-друге, ви залишаєте свою персональну інформацію, наприклад, заповнюючи анкети, і ніхто вам не гарантує, що ця інформація далі не буде використовуватися у маркетингових цілях. І фактично цю інформацію можуть використовувати і зловмисники, купуючи такі бази даних. Персональну інформацію навіть можна перевірити в деяких Тelegram-ботах. Але в більшості випадків такі розсилки просто робляться по багатьох номерах. І та людина, яка відгукнулася, вже є на гачку, адже зацікавилася пропозицією. Тому головне — не вступити в комунікацію з шахраями після отримання першого повідомлення про виграш.

Наскільки небезпечною є крадіжка номера телефону  

Це набагато небезпечніше, ніж коли просто отримаєте смс-повідомлення. Якщо шахраї дізналися ваш фінансовий номер, який є ключем до ваших фінансових операцій, ви вже відразу стаєте жертвою шахрайства. По-перше, перед шахрайством людина ретельно обробляється, тобто у зловмисників є дуже багато інформації про неї. Вони розуміють, що є що вкрасти, і це буде не випадкова людина, а та, в якої є щось на рахунку. І можливості зіскочити в такому випадку дуже мало.

Люди стають жертвами такого шахрайства, тому що 80% українців це не ідентифіковані абоненти мобільного зв'язку. Тобто мобільний оператор про цих людей взагалі нічого не знає. І якщо треба замінити сім-карту, є можливість зробити це дистанційно, звернувшись просто до оператора. І саме цією можливістю можуть скористатися зловмисники. Тому варто перейти або на контракт з мобільним оператором та ідентифікувати себе, або заборонити віддалену заміну сім-карти. І таким чином ви зможете себе захистити.

Фото: pmg.ua