Вітренко: Я необхідний у ролі першого віцепрем’єра - міністра енергетики... В іншій – я не буду ефективним.

Вітренко: Я необхідний у ролі першого віцепрем’єра - міністра енергетики... В іншій – я не буду ефективним.

Чому Юрій Вітренко написав листа до прем’єр-міністра з пропозицією про звільнення керівництва НАК "Нафтогаз" та його наглядової ради? Що виявила перевірка Державної аудиторської компанії на підприємстві та яка ситуація з видобутком? Що робитиме, якщо за його кандидатуру на посаду міністра енергетики  все ж проголосують  депутати, а що робитиме, якщо ні  – про це в ексклюзивному інтерв’ю виконувача обов’язків Міністра енергетики Юрія Вітренка Українському радіо. 

0:00 0:00
10
1x

Перше запитання, яке всі журналісти ставили Вам, хоча, насправді, Ви вже сказали, що це відбулося трохи раніше, оскільки про це сьогодні стало відомо, це ваша пропозиція до прем’єр-міністра про звільнення голови правління НАК "Нафтогаз України" Андрія Коболєва, а також пропозиція, щоб усі члени наглядової ради розірвали свою контракти. Чи є вже відгук? 

По-перше, давайте я поясню, в чому була суть мого листа, – це була відповідь на доручення прем’єр-міністра. В свою чергу, прем’єр-міністр давав це доручення у відповідь на рішення РНБО. Проблема полягала в тому, що  є така Державна аудиторська служба –  це найвища інстанція для проведення перевірок, аудитів державних компаній. І ось її не допускали до перевірки  в "Укргазвидобування" – це державна компанія, яка видобуває газ, яка належить до групи "Нафтогаз". Ми як орган, який відповідає за державну політику у сфері енергетики зазначили, що, дійсно, це ненормально, Державна аудиторська служба має перевіряти, якщо вона хоче, і "Укргазвидобування". При цьому, ми зазначили, що вже відбулася перевірка "Нафтогазу" як головної компанії, тобто, не пустили на перевірку в дочірню компанію, але була вже перевірка головної компанії, і там були виявлені численні багатомільярдні порушення, витрати державного бюджету, відповідно, потрібно приймати рішення по цій перевірці, тому що нелогічно. Навіщо проводити якісь нові аудити, якщо не приймаються рішення по тих, які вже проведені? Ось в чому була сутність цього листа. Також ми звернули увагу на те, що не виконується державна програма щодо збільшення видобутку. На жаль, "Нафтогаз" зменшує видобуток замість того,  щоб збільшувати. При цьому, той план, який "Нафтогаз" надіслав до Міністерства, передбачає ще подальше зменшення видобутку, а нам потрібно його збільшувати. Ми теж сказали, що це ненормальна ситуація. І,  за логікою, в такій ситуації потрібно приймати кадрові рішення як щодо керівництва, яке відповідало би безпосередньо, там немає прізвища Коболєва або не Коболєва. А також щодо наглядової ради, яка мала контролювати менеджмент, щоб вони виконували те ж завдання щодо збільшення  видобутку, також контролювала, щоб не було ніяких порушень, зловживань фінансових, які виявила Державна аудиторська служба. Ми не можемо існувати в паралельных реальностях, коли одна державна інституція – Державна аудиторська служба бачить порушення, а ми цього не помічаємо і не реагуємо.  Щодо прізвищ, я все ж таки, з іншого боку, вірю в те, що має бути нормальна система корпоративного  врядування державними компаніями,  що мають бути наглядові ради –  компетентні і незалежні від політичного втручання, які можуть обирати керівників держкомпаній у відповідності до визначених задач. Тобто, держава визначає ті задачі, які має реалізовувати компанія і під ці задачі підбирається, відповідно, керівник, і обирає його та ж наглядова рада. Я не претендую  на те, щоб визначати керівника тієї чи іншої держкомпанії і я не хотів би, щоб це сприймалося як взагалі певна якась там особиста  ситуація. Ні. Це стосується будь-якої іншої державної компанії, це питання принципу. Ось чого це стосувалося. 

Але як депутатський корпус і, наприклад, ті ж урядовці відреагували на це? Вже якщо ситуація кричуща, то, очевидно,  і раніше треба було порушувати це питання?

Там, з одного боку, є кримінальні справи, які були порушені щодо цього, але кримінальна юстиція, а все ж таки окремо мають бути і певні кадрові рішення. Прем’єр-міністр запитав нашу точку зору, ми йому надали нашу точку зору, Міністерства. Яка буде реакція, я поки що не знаю. Після того як прем’єр-міністр збере відповідну реакцію, а він доручив не тільки нам проаналізувати, а багатьом іншим відомствам, всі будуть збирати цей аналіз і потім, наскільки я розумію, вже буде прийматися рішення. 

Цей пленарний тиждень має показати, чи станете Ви міністром. З третьої спроби, можливо, це відбудеться. Два варіанти розвитку подій: якщо не голосують, чим займаєтеся далі? Якщо голосують, ваші перші рішення покроково? 

Дивіться, я не концентруюся, чесно кажучи, на самому голосуванні  і не знаю, буде третій раз, не буде третій раз. Я просто зараз роблю свою роботу, тому що, по-перше, я вже витратив багато часу, очікуючи, і був дуже обмежений навіть політично щодо того, що я міг робити.  Зараз я просто концентруюся на тому, що потрібно робити,  щоб вирішувати проблеми в енергетиці. Це і проблема того як зробити так, щоб після закінчення дії цього обмеження ціни на рівні 6,99, ціна на газ не зросла для населення. Тому що, якщо нічого не робити, просто подивившись на ринкову кон'юнктуру, можна очікувати, що ціна значно зросте на газ, а цього не можна допустити, і у нас є конкретні пропозиції, які ми теж надаємо, як зробити так, аби ціна не збільшилась у ринковий спосіб, тобто, щоб не було ніяких ринкових обмежень, але за рахунок дизайну ринку, за рахунок боротьби зі зловживаннями на ринку ми зробили так, що люди не будуть платити більше, люди будуть захищені від зловживань від ринкової так званої волатильності, стрімкого і значного збільшення ціни. В електроенергетиці – величезні проблеми, борги, які, фактично, є перед всіма компаніями  і збитковість всіх компаній великих у секторі електроенергетики: це і Енергоатом, і Укренерго і це такі системоутворюючі компанії – теж є конкретні пропозиції, що з цим робити. Тут же питання не посад і не прізвищ, а питання все ж таки країни. Мене запрошували допомогти країні, я бачу величезні проблеми в електроенергетиці, в принципі, в енергетиці, в економіці навіть. І моє завдання – запропонувати, а іноді й зробити, щоб ці проблеми вирішувалися.

Юрій Вітренко, фото: Фото: ukraine30.com

Але ж, якщо, наприклад, Вас не обирають міністром, Ви вже в попередньому інтерв’ю говорили, що навряд чи залишитеся в команді. Якщо Ви бачите рішення, це ж можна втілювати на будь-якій посаді?  

На будь-якій втілювати не можна. У кожної людини є роль, в якій вона є ефективною. А є роль, в якій вона не є ефективною. Коли мене запрошували, мені казали і фракції і прем’єр-міністр, що я необхідний у цій ролі – першого віцепрем’єра - міністра енергетики. Якщо буде інша людина, то, відповідно, тут зовсім інша роль потрібна буде, в якій я, скоріш за все, не буду ефективним.  А я ще раз наголошую, тут питання країни і потрібно знаходити людей, які будуть ефективними в конкретній ролі.

Коли попередні перемовини відбуваються, і деякі депутати, представники різних фракцій висловлюють  свою позицію, деякі звертають увагу на ту премію, яку ви отримали за рахунок виграного спору, який відбувся в Стокгольмському арбітражному суді. І Вам навіть пропонують привселюдно відмовитися від тих 4-х мільйонів доларів. Можливо, це і є ціна за міністерський портфель?  

Зовсім трохи інша ситуація. По-перше, там не 4 мільйони, але значна сума. Вона в держбюджеті, тобто, я не можу відмовитися, оскільки ці гроші вже пішли в держбюджет, мені замість грошей дали державні облігації. Тобто, депутати наголошували на тому, що не можна в такий скрутний час для країни брати гроші, я сказав: окей, нехай вони йдуть в держбюджет. Далі хочу наголосити, що цю премію я отримував тоді, коли я працював не політиком, не державним службовцем, а працював комерційним директором  в комерційній компанії, нехай якою володіє держава, за контрактом. Тобто, мене "Нафтогаз" найняв для того, щоб його захистити від тих же позовів "Газпрому" на суму більш, ніж 90 млрд. доларів. Я це успішно зробив зі своєю командою, потім ми ініціювали, ми придумали, ми захистили. Я особисто представляв "Нафтогаз" в арбітражі в Стокгольмі, ми виграли 5 млрд. доларів. Кажуть, що це зробили іноземні юристи – ні, це приниження України, іноземні юристи мали не провідну роль в цьому процесі, вони допомагали, вони були частиною команди. Але очолював цю коменду я. І, відповідно, я зробив те, що було передбачено в контракті наперед, що я маю отримати ці гроші. Інакше це, в принципі, дивно: вас наймають на роботу, вам в контракті щось записують, а потім, коли ви робите те, що потрібно було зробити, вам кажуть, що потрібно ці гроші комусь віддати. Це неправильно навіть з точки зору логіки. Але з точки зору моралі, я розумію, що зараз у державному бюджеті є проблеми з грошима, тому ці гроші пішли в бюджет. Знову ж таки, коли я перейшов із комерційного світу у світ політики, я граю тут зовсім за іншими правилами. В мене немає ніяких високих зарплат і премій, бо я розумію, що це інше.  Не можна одночасно бути бізнесменом та політиком. 

Але все-таки ці гроші упродовж 4-х років Вам мають виплатити? 

Після 4-х років мають виплатити. Я сподіваюсь, що за цей час я або хтось інший кращий, зможуть зробити так, що держава буде не бідною і зможе за певний проміжок часу виплачувати свої борги. Ті ж депутати, які критикують, вони ж не працюють для того, щоб наша держава завжди була бідною.  

Підсумовуючи розмову загалом форуму "Україна30" щодо "патової ситуації, яка склалася в енергетичній сфері" – це Ваші слова. Коли ж Україна зможе стати енергетично незалежною? 

Це питання років, щодо газу, я, наприклад, вірю в те, що будуть залучені і нові технології, і міжнародні стратегічні інвестори, і  менеджери, які вміють із тими технологіями працювати. Це вже питання навіть не ресурсного бізнесу, це питання  технологічного бізнесу.  Ми зможемо видобувати більше, ніж зараз. Також дуже важливо, це навіть важливіше за збільшення видобутку –   зменшення неефективного споживання, це енергоефективність, це перехід на відновлювані джерела енергії –  на ту ж біомасу стосовно генерації тепла замість газу. Це і розвиток українського бізнесу малого та середнього, нові місця робочі. Так ось, якщо ми це зробимо, ми зможемо експортувати газ.  Щодо електроенергії,  теж я вважаю, що, якщо ми будемо модернізовувати нашу атомну генерацію, робити її більш безпечною і більш сучасною, ми зможемо розвивати не просто генерацію сонця із енергії сонця та енергії вітру, а також опікуватися проблемами накопичення такої енергії. Це зробить Україну експортером такої енергії, експортером того ж "зеленого водню" у Німеччину. Вона зацікавлена в цьому, навіть до призначення мене в.о. міністра енергетики  німецька сторона запрошувала мене на обговорення їхніх планів. Вони кажуть: "ми готові інвестувати мільярди доларів у закупівлю цього зеленого водню, ми бачимо у вас потенціал, ви можете його видобувати" – мається на увазі, що та ж енергія сонця та вітру трансформується у виробництво водню. Це величезна перспектива для України.

Юрій Вітренко, фото: Фото: ukraine30.com

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
"Цього року може бути серйозний стрибок вартості комунальної платіжки" — Попенко
"Україна може видобувати втричі більше газу, аніж зараз" — Рябцев
Видобуток газу в Україні зростає, у сховищах понад 8,5 млрд кубів — Шмигаль
США дієвіші, ЄС пасе задніх — Савицький про західні санкції
Армія бензовозів у понад 6000 машин врятувала Україну від дефіциту пального — Куюн