Повідом про хабар: в Україні з'явиться платформа для викривачів корупції

Повідом про хабар: в Україні з'явиться платформа для викривачів корупції

Незабаром в Україні з'явиться спеціальний портал, на якому громадяни зможуть повідомляти про хабарі. Таке рішення 4 лютого ухвалила Верховна Рада, за це проголосували 253 народні депутати. За словами керівника департаменту перешкоджання та виявлення корупції НАЗК Сергія Деркача, портал забезпечить анонімність, а інформація, надана в повідомленні, буде не доступна третім особам. Її планують передавати конкретному органу і підрозділу, які повинні розглядати це звернення. Детальніше про нього в ефірі Українського радіо розповідає юридичний радник ТІ Україна Олександр Калітенко.

0:00 0:00
10
1x

Про переваги і недоліки порталу

Це класна ідея і позитивна ініціатива, яка заощадить кошти державного бюджету. Адже так буде один портал замість сотні різних органів, з різними підходами до обробки повідомлень, з різними ступенями захисту. Це зручно, ніби єдине вікно викривача, який хоче подати повідомлення про корупцію. Не треба буде шукати на різних сайтах розташування такої установи і вивчати процедури. Проте те як ухвалили закон саме в Раді, на жаль, нівелює позитив створення цього порталу, бо низка правок послаблює захист викривача. Зокрема, вони не передбачають чіткої гарантії анонімності цих каналів, які будуть на порталі і, про які говорив пан Деркач. Річ у тім, що була вилучена згадка про анонімне повідомленн з самого визначення про канали повідомлення. Також додалася умова про те, що викривач має достеменно підтвердити, звідки йому відомо про хабар. Ці поправки створюють велику загрозу, бо вимагають від викривачів тих, хто їм допомагав на роботі. Відповідно такі викривачі можуть стати загрозою для колег. 

У нас є механізми анонімності, але до цих правок вони були більш чітким. Проте за новими правилами викривач має достеменно знати про факти корупційного правопорушення. За міжнародними стандартами достатньо лише переконаності у тому, що ця інформація є достовірною. Це небезпечно — вимагати від викривача достеменної інформації про злочин. 

Читати далі: "Карколомний успіх": Україна піднялася на три пункти в Індексі сприйняття корупції

Що відбуватиметься далі

Цей портал, який зараз, можливо, запрацює, змінить концепцію роботи внутрішніх каналів. Раніше викривачі могли повідомити інформацію уповноваженому підрозділу на роботі чи керівнику, був варіант — звернутися НАБУ чи НАЗК. Можна було повідомити про це зовнішніми каналами: апелювати до журналістів, медіа, громадських організацій, профспілок. Нині процедура змінюється. Ви можете повідомити внутрішніми каналами про злочин лише, якщо працюєте в установі, де це відбулося. Крім того, ви можете сказати про це тільки керівнику і лише за умови, що керівник не причетний до правопорушення. Та закон не говорить нічого про те, що ж робити, якщо керівник сам причетний до цієї справи. Тобто ви не можете повідомити про хабар, бо невпевнені чи причетний до цього керівник. Цими правками занепокоєна не лише українська громадськість, ве вийшла відкрита заява до Президента України, яку підписали більше 25 громадських організацій. Це непокоїть і міжнародну мережу. Є міжнародна мережа викривачів і більше 40 суб'єктів з різних країн ( з Італії, Естонії, Данії, Ірландії, Австралії) підписали таке звернення, бо вони бачать, що це не відповідає директиві  ЄС та міжнародним стандартам. Ми вимагаємо накласти вето на цей закон.

Читати далі: "Необхідно перезаснувати державу", – Юрій Подорожній про боротьбу з корупцією

Зазначимо, що за результатами опитування Київського міжнародного інституту соціології, 83% українців вважають, що боротьба з корупцією у владі неуспішна. 

Фото: pixabay.com