Як Нацбанк планує обмежити ризики інвесторів на первинному ринку нерухомості. Пояснює експерт

Як Нацбанк планує обмежити ризики інвесторів на первинному ринку нерухомості. Пояснює експерт

Існує переконання, що в "первинку" дуже ризиковано вкладати гроші, через це з інвесторами не охоче працюють банки. Нацбанк та Мінрозвитку громад збираються цю ситуацію виправити. Нині відомства готують законопроєкт, який обмежить ризики як для тих, хто цю нерухомість купує, так і для тих, хто їх кредитує. Як у фінустановах ставляться до такої ініціативи регулятора, в ефірі Українського радіо розповів президент Асоціації українських банків Андрій Дубас.

0:00 0:00
10
1x

Голова НБУ Кирило Шевченко заявив, що основною проблемою в питання іпотечного кредитування на первинному ринку, "є дуже заплутані схеми продажу іпотеки". Аби це вирішити, у відомствах підготували документ.  "Спільно з Міністерством розвитку громад і територій, Міністерством юстиції та народними депутатами напрацьовується новий закон, який зможе обмежити ризики інвесторів на первинному ринку нерухомості і, відповідно, зменшити ризики для банків, які беруть участь у цьому ринку. Згадайте позаминулого року "Укрбуд", минулого – "Аркада. Наша мета в майбутньому запобігти таким випадкам", – заявив Шевченко.

Нагадаємо, в кінці 2020 року Міністерство фінансів створило Українську фінансову житлову компанію, щоб розробити механізм доступної іпотеки під 7% річних. В бюджеті на 2021 рік на це передбачили 2 млрд грн.

В Україні справді великий перекос щодо іпотечних кредитів, каже президент Асоціації українських банків Андрій Дубас. Набагато більше іпотечних кредитів видається під діючу нерухомість, так званий вторинний ринок нерухомості, а первинний ринок коливається у межах 15%. "Оскільки у НБУ є певні вимоги до банків щодо оцінки ризиків, і, коли банк видає кредит під наявну квартиру, це набагато менш ризиковані операції, ніж, коли видається кредит під майнові права. Тобто, так званий первинний ринок нерухомост. І тут представники Національного банку справді заявили про те, що є певні заплутані схеми, щодо того, що спочатку кредитується фінансова компанія, потім отримує кошти забудовник, тобто, це доволі складні для нас, навіть банкірів процеси",  – пояснює він. 

Однак експерт зазначає, що в Україні є банки, які успішно кредитують первинний ринок нерухомості, і по обсягах цих кредитів надзвичайно малий відсоток проблемних кредитів: "Чому так відбувається?  Оскільки, банк підходить із серйозним аналізом тих чи інших забудовників і має свій унікальний скоринг, яким банки користуються для того, щоб не потрапити в ситуацію як вже сьогодні було зазначено, в Аркаді чи Укрбуді. Хоча, відверто кажучи, багато в чому у деяких цих кейсів була і політична складова. Тому тут не завжди є ринкові умови". 

Ініціативу Уряду та регулятора щодо розробки законопроєкту фінансист називає непоганою, хоча сам має , як він каже, набагато простіше рішення проблеми: "Вимоги Нацбанку щодо кредитування первинного і вторинного ринку треба прирівняти. Для банку будуть однакові умови. Тоді буде ріст і попит з боку банків, які надаватимуть кредити. Чому банки неактивно кредитують первинний ринок нерухомості? Оскільки є певні регуляції у НБУ, які роблять цей вид діяльності економічно невигідним для банку".   

Якщо говорити про програму, яку пропонує Уряд, тут дві сторони медалі, каже Андрій Дубас: "З одного боку, добре, що держава намагається пожвавити ринок і таким чином створює певні неринкові умови. Тому що 7% не є ринковим. Але це пожвавлення. Загроза яка може бути? На сьогодні передбачена сума для цього державного фонду 2 млрд гривень,  але є загроза тому, чи наступного року будуть закладені туди кошти і наступного, і наступного, бо іпотека видаєтья надовго. І хто тоді буде компенсовувати ставки?"

Фото: УНІАН