Під статтю за "кнопкодавство": вперше нардепу повідомили про підозру за неперсональне голосування

Під статтю за "кнопкодавство": вперше нардепу повідомили про підозру за неперсональне голосування

Офіс Генерального прокурора (ОГП) повідомив про першу підозру щодо народного депутата за підозрою у неперсональному голосуванні. Як зазначила Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова, нардеп під час розгляду поправок до законопроекту щодо обігу земель сільськогосподарського призначення неодноразово здійснював неособисте голосування з використанням персональної картки колеги. Це перший випадок притягнення до відповідальності за ст. 364-2 Кримінального кодексу України. Більше про це в ефірі Українського радіо розповів аналітик руху "Чесно" Дмитро Черетун.

0:00 0:00
10
1x

Як повідомляв рух "Чесно", перший факт факт кнопкодавства, зафіксований після криміналізації цього порушення, мав місце на засіданні Верховної Ради 21 лютого 2020 року. І тоді "мажоритарник" із Закарпаття Владіслав Поляк щонайменше тричі кнопкодавив за відсутнього колегу під час того, як розглядали поправки до законопроєкту щодо відкриття ринку землі.

"Наразі йдеться про ту ж саму історію, яка сталася на засіданні 21 лютого 2020 року. Тоді Поляк натискав кнопки замість одного із відсутніх депутатів під час розгляду у другому читанні законопроєкту про відкриття ринку сільськогосподарських земель. І наш відеограф зафіксував це на відеокамеру. Ми зробили відповідне повідомлення у ЗМІ і ввечері того ж дня на сайті Офісу генерального прокурора з’явилося повідомлення, що тодішній Генпрокурор Руслан Рябошапка розпочав кримінальне провадження за цим фактом. Тобто за за статтею за ст. 364-2 Кримінального кодексу. Відтоді триває це провадження. І хоча ми буквально відазу надали наші свідчення та відеоматеріали на прохання слідства, все затяглося", — зазначив Дмитро Черетун.  

Аналітик зауважив, що "наразі Поляку ще не вручили підозру, бо він так і не з’явився на виклик до Офісу генпрокурора. Тому підозру оголосили через ЗМІ"

"Відчуття від оголошення цієї підозри дещо двоякі. З одного боку, дуже добре, що нарешті дійшло до стадії оголошення підозри, оскільки це означає, що слідство, на його думку, зібрало достатньо доказів, щоб підозрювати депутата у кнопкодавстві, а це складний юридичний процес. З іншого боку, досі немає розуміння, чому так довго тривало це провадження. Крім того, ми чекаємо, коли вже буде розгляд у суді. І на стадії судового розгляду будемо дивитися, як це кримінальне провадження буде розглядатись і чи справді слідство зібрало достатньо доказів для того, щоб довести провину цього депутата. Крім того, як ми знаємо, суди можуть тривати просто роками. Крім того, депутат може оскаржити цей вирок і апеляційному суді. Тому ефект швидкого покарання за кнопкодавство абсолютно втрачається", — прокоментував Черетун.

Черетун додав, що "покаранням за кнопкодавство є штраф у розмірі 51-84 тисяч гривень. Якщо народний депутат визнаний винним і проти нього є обвинувальний вирок суду, то тоді за ст 81 Конституції України він втрачає мандат. Але якщо це будуть роки розгляду, то депутат вже може не бути депутатом. Таким чином він отримає лише штраф, який для нього може і не бути серйозним ударом". 

На думку "Чесно", потрібно насамперед запобігати кнопкодавству, наприклад, шляхом запровадження сенсорної кнопки у Раді. 

"Ефективним заходом щодо запобігання кнопкодавству є сенсорна кнопка, яка не дозволяє депутату під час голосування відривати руку від свого пульта і натискати кнопки на сусідніх пультах у колег. З 2008 року вона є Верховній Раді. Вона вмонтована у пульт кожного депутата, але не підключена. І жодне скликання парламенту не спромоглося здійснити таку політичну волю і все-таки включити її в систему. У нинішньому парламенті говорять, що ця кнопка застаріла і неефективна, хоча на заклики провести хоча б тестування цієї кнопки керівництво нинішнього скликання не реагує. Вони більше схиляються до того, що треба ставити нову систему, а у нинішніх тяжких умовах це буде не дуже популярний крок. Тому це питання зависло у повітрі", — сказав аналітик.


Фото: УНІАН

Останні новини
Данило Галико (Blooms Corda): "Під час війни краса сприймається більш інтенсивно"
Данило Галико (Blooms Corda): "Під час війни краса сприймається більш інтенсивно"
Свідоме електроспоживання: що вимкнути, щоб зекономити
Свідоме електроспоживання: що вимкнути, щоб зекономити
Від тривалого кохання до спонтанного роману: The Curtly та Marcel Garson видали сингл "Тобі личить"
Від тривалого кохання до спонтанного роману: The Curtly та Marcel Garson видали сингл "Тобі личить"
Американська зброя почне надходити в Україну за тиждень-два — Мотиль
Американська зброя почне надходити в Україну за тиждень-два — Мотиль
ВР не розглядала законопроєкт про англійську в Україні через резонанс щодо норми про дубляж — Потураєв
ВР не розглядала законопроєкт про англійську в Україні через резонанс щодо норми про дубляж — Потураєв
Новини по темі
Не лише чинному міністру пред’явлені ці обвинувачення — Щербан про підозру Сольському
За рік українці програли понад 100 мільярдів гривень — Железняк
Справедливий баланс для громадян і стислий термін розгляду — депутатки щодо мобілізаційного закону
Спекуляції на тему виборів можуть використати росіяни, аби дестабілізувати ситуацію в Україні — Шуляк
"Законопроєкт має бути справедливий". Данілов про мобілізацію