Створення інституту ветеранського омбудсмена. Про повноваження та напрямки діяльності розповідає Юлія Лапутіна

Створення інституту ветеранського омбудсмена. Про повноваження та напрямки діяльності розповідає Юлія Лапутіна

Міністерка у справах ветеранів України Юлія Лапутіна в ефірі українського радіо розповідає про створення інституту ветеранського омбудсмена, про посилення захисту прав ветеранів, про створення жіночої ради у міністерстві у справах ветеранів і про соціальний захист військових капеланів.

0:00 0:00
10
1x

Майже за сім років російської агресії в Україні так і не був створений ефективний механізм правового захисту і допомоги ветеранам. На запитання, чи допоможе інститут ветеранського омбудсмена в цьому і які ключові повноваження будуть в цієї інституції міністерка зазначає:

"У 2014 році багато добровольців, військовослужбовців різних відомств пішли захищати державу. І коли вони повернулися до мирного життя механізму, який міг би сприяти їхньому правовому захисту на разі так і не створено. Створено міністерство ветеранів, як центральний орган виконавчої влади, який формує та реалізовує політику у сфері ветеранів, тобто захисників України, а також створено суспільний механізм. Це громадська активність, яка адвокатує, де порушуються права ветеранів. Також активність народних депутатів, які приходять на засідання судів, щоб висловити  свою підтримку ветеранам, які знаходяться під кримінальними провадженнями. Тобто у нас суспільний механізм є, а інституційного державного немає.  Існує близько десяти тисяч звернень щодо порушення прав ветеранів лише з моменту створення міністерства. Тут велика відповідальність належить і місцевим органам влади і міністерству, адже ми маємо інформувати ветеранів, якими пільгами вони мають право користуватися, до яких органів звертатися. Але наразі ідеться про захист прав, там де у нас є прогалини в законодавстві, тому ветеран може й не знати, як себе захистити. Однак є відповідна  інституція , яка сприятиме правовому захисту ветеранів. Багато питань потребують медіації. Тобто там де є декілька інституцій, які чинять відповідні дії в межах своїх повноважень іноді бракує комунікаційних спроможностей, що якесь питання в інтересах ветерана було вирішене так як цього вимагає закон. Тому ця інституція має бути своєрідною медіаційною, а також адвокаційною структурою".

Юлія Лапутіна пояснює, як будуть розмежовані повноваження міністерства  і нової структури: "Питання назви і функцій нової структури будуть визначені в ході роботи робочої групи, але очевидно, що це все ж таки будуть функції уповноваженого, тобто людини, яка захищає права певної категорії осіб. Для нас це ще й в контексті національної безпеки. Ветерани мають стати активною верствою суспільства, яка має великий досвід протидії російській агресії. Тому ця категорія людей має отримати такий рівень захисту, щоб вони могли розвиватися у власних громадах, як самостійні суб’єкти. Ми хочемо захистити ветеранів і дати їм більше можливостей для власної активності в суспільстві. Незалежність інституції – це головна умова її створення".

На запитання, наскільки ветеранські організації активно долучені до цього процесу Юлія Лапутіна зазначає: "Вони є надзвичайно активними. Дуже часто саме вони порушують питання захисту прав ветеранів. Це і Громадська рада при міністерстві ветеранів і Рада ветеранів України. Ми їх також долучимо до напрацювання конкретних механізмів, тому що саме громадські організації – це активні люди, які готові підтримувати ветеранів у захисті. Але знов ж таки це громадська активність, суспільний тиск. А ми хочемо все ж таки залучити більше державу для захисту ветеранів".

У Верховні раді наразі перебуває низка законопроєктів про захист захисників і захисниць України, членів їхніх сімей, учасників Революції гідності. Чиновниця пояснює, яка перспектива цих документів: "Питання захисників і захисниць України – це питання сучасної історії України. це все має узагальнити правову і законодавчу базу, яка надасть поняття, хто такі захисники і захисниці України. Мова не йде про скасування пільг. Йдеться про кодифікацію всього того, що стосується ветеранського середовища і захисників України".

У Міністерстві в справах ветеранів планують створити жіночу раду. Юлія Лапутіна пояснює, наскільки є потреба в такій раді та хто до неї увійде: «Можливо це  буде не рада, а спілка чи якийсь майданчик при міністерстві для жінок-ветеранок. На початку війни стереотипів було дуже багато. Жінки не мали можливості служити в ЗСУ. Завдяки тому, що жіночий парламентський рух став дуже активним з моменту початку війни, це вдалося унормувати. Зараз жінка може вступити на службу в Збройні сили майже на будь-яку спеціальність. Раніше жінки рахувалися в якомусь підрозділі забезпечення, а насправді виходили на передову разом із чоловіками. Проте коли ставало питання надання їм статусу, усі казали, що вони сиділи на кухні чи в бухгалтерії".

Щодо статусу військових капеланів міністерка зазначає: "Вони заслуговують статусу захисника України, оскільки боронять духовний фронт нашої батьківщини. Збройна війна не віддільна від ціннісної війни. Ми знаємо, як ворог працює проти нас у цьому напрямку. Капелани дуже допомагають у плані психологічної реабілітації тих, хто повертається до мирного життя".

На питання, чи стануть Ігри нескорених окремим видом спорту Юлія Лапутіна зазначає: "На сьогодні це є окремий вид спортивної активності, яка започаткована принцом Гарі, який сприяв тому, щоб люди з проблемами з здоров’ям, внаслідок війни отримали можливість самореалізації. Тобто це був поштовх не лише до спортивної реалізації, а й до допомоги у соціальній реадаптації до мирного життя таких людей. Для того, щоб це перетворилося на рух, який сприяє зміцненню ветеранського середовища, це має бути також під державним крилом. Тому є відповідні процедури і нормативно правова база під створення окремого виду спорту. Це має бути окремий адаптивний вид спорту. Спорт це не лише змагання, а й комунікація".

Фото: Юлія Лапутіна Українське радіо