Зима не відступає: Україні знову обіцяють різке похолодання та рясні снігопади

Зима не відступає: Україні знову обіцяють різке похолодання та рясні снігопади

Завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух в ефірі Українського радіо пояснює, чим зумовлені різкі температурні коливання та прогнозує коли чекати потепління.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:
    • Володимир Лукін

До кінця січня нам повідомляли про температурні рекорди в бік плюсової температури. Тепер ми бачимо стійкі морози і  снігопади. Віра Балух пояснює, чи варто вважати зиму 2021 року аномальною, чи такі зими вже звичне явище для України: "Поки що ми не бачимо від’ємних рекордів. Лютий завершує зимовий період. Грудень був надзвичайно теплий, січень також подекуди на 5 градусів був тепліший, ніж зазвичай. Та погода, яку ми маємо в лютому є типовою для цього місяця. Якщо поглянути на погодну карту, то вона буде дуже різноманітною. В західних областях зараз мороз до -13 і йде сніг, в той час як на сході України і на півдні  6-7 градусів тепла і йде дощ. Тобто якщо говорити про західні регіони, то такі морози і снігопади в лютому це типове явище. Натомість для східних областей, де в цей період має бути дуже холодно, плюсова температура є аномальною. Також нехарактерними для лютого є різкі зміни температури. Мінусові температури чергуються з відлигою і дощами. У цьому місяці протягом доби ми спостерігаємо різкі зміни температури, які подекуди сягають 20-30 градусів. Це пов’язано з високою циклонічною активністю, коли на територію України заходить серія південних циклонів. Саме вони приносять багато вологи, на яку ми так очікували".

Метеорологи стверджують, що клімат в Україні з кожним роком ставатиме посушливішим. На питання, чи вистачить цих лютневих рясних опадів, щоб врятувати українську землю експертка зазначає: "В Україні суттєво зростає температура повітря. Її підвищення вдвічі випереджає глобальне зростання температури. На жаль, для теплого періоду року протягом останніх років це супроводжується зростанням дефіциту опадів. 2018, 2019, 2020 роки були надзвичайно посушливими з великим дефіцитом опадів. Це призвело до великих втрат урожаїв, особливо на півдні України, а також до виникнення надзвичайно потужних пожеж. 2020 рік за збитками, які завдали погодні умови, належить до лідерів. Вони сягнули майже 10 млрд гривень. Тому нинішні опади дуже радують, оскільки вони можуть суттєво поповнити запас вологи в нашому ґрунті і створити сприятливі умови для вирощування урожаю".

Віра Балух прогнозує, коли чекати на потепління і чи є загроза паводків: "Звичайно такий ризик є. Усе залежатиме від того, як протікатимуть погодні процеси. Якщо танення відбуватиметься повільно, то й вода повільно стікатиме і великої загрози не буде.   Крім того, найближчим часом очікується серйозне похолодання. Це все наслідки полярного вихору, який утворюється над полюсом. Минулого року він був стабільним і фактично акумулював в собі всі арктичні повітряні маси, які не могли до нас переміщуватися. Завдяки цьому в нас спостерігалася досить висока температура і практично не було зими. Натомість цього року на початку січня відбулося стратосферне потепління, яке розбило цей потужний вихор на дві частини, одна з яких спустилася на південь, на територію Європи, а інша – на південноамериканський континент. І саме вони принесли такі полярні холодні повітряні маси на територію Європи. Цей вихор досить потужний, повітряні маси важкі і займають велику площу, через що не можуть швидко прогрітися і дуже повільно рухаються. Тому завдяки цьому у нас буде спостерігатися досить холодна погода. На заході України вже почався процес потепління, проте воно буде поступовим і повільним". 

Фото: Віра Балабух Укрінформ