В "Дії": Мстислав Банік про можливість записатися на щеплення від COVID через мобільний застосунок

В "Дії": Мстислав Банік про можливість записатися на щеплення від COVID через мобільний застосунок

В Україні створять онлайн-карту, де можна буде відстежити попит на вакцину від коронавірусу в різних регіонах країни, а заявки на щеплення – подавати через портал "Дія". Про це повідомив віцепрем'єр-міністр, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров на Всеукраїнському форумі "Україна-30. Коронавірус: виклики і відповіді". Як працюватиме електронна реєстрація в застосунку та якими послуги "Дії" українці користуються найчастіше Українському радіо розповів керівник проєкту "Дія" Мстислав Банік.

0:00 0:00
10
1x

"Ми зараз працюємо над тим, щоб реалізувати такий функціонал. Фінально він не зафіксований, відповідної постанови Кабінету Міністрів ще немає. Але Михайло Федоров чітко визначив напрям, куди ми рухаємося разом з командою Міністерства охорони здоров'я. Робоча група працює над функціоналом, десь за два-три тижні все буде зрозуміло і, можливо, ми зможемо запустити чергу, про яку говорить Федоров", – розповів Мстислав Банік.

За його словами, команда "Дії" працює в дуже тісному контакті з Національною службою здоров'я, аби сформувати чергу всіх бажаючих вакцинуватися. Проте тим, хто відповідно до плану щеплень має вакцинуватися в першу чергу, проходити процедуру запису немає потреби: "Йдеться про лікарів, вчителів та військовослужбовців. Їм не треба буде ставати в чергу, оскільки організацією процесу їхньої вакцинації займається їхній роботодавець". 

"Для тих, хто не хоче встановлювати додатки на мобільний телефон, ми розглядаємо два альтернативні варіанти запису на щеплення: подача заявки онлайн та запис за телефоном", – пояснив Банік. 

Разом з тим, керівник проєкту "Дія" наголосив, що, оскільки є доволі велика кількість людей, які будуть вакцинуватися, і це відбуватиметься поетапно, для початку існуватиме попередній запис: "Спершу людина повідомляє, що вона хоче вакцинуватися і попередньо записатися. Коли буде підходити час вакцинації відповідно до цієї категорії, ми будемо додатково сповіщати людину, що скоро час її вакцинації. До того часу будемо реалізовувати функціонал запису до медичних закладів". 

Принагідно Мстислав Банік розповів Українському радіо, що торік порталом "Дія" встигли скористатися понад 10 мільйонів українців: "Серед найбільш популярних послуг є два безперечні лідери. Перший напрямок – це бізнес, оскільки на порталі "Дія" доступне відкриття ФОП та інші послуги. Майже половина українців відкрили ФОП у 2020 році саме через портал "Дія"". 

"Також надзвичайно велику увагу людей привернула функція отримання матеріальної допомоги. В грудні 2020 року ми оперативно запустили послугу з подання заяви на отримання матеріальної допомоги ФОПами та найманими працівниками в розмірі 8 тисяч гривень. Людина підтверджувала своє місце роботи і вказувати номер рахунку. Майже 500 тисяч людей скористатмчя такою послугою і в грудні, і в січні-лютому вже цього року", – розповів керівник проєкту "Дія". 

Також, за словами Баніка, дуже популярною послугою є "єМалятко": "Йдеться про дев’ять послуг, пов'язаних з народженням дитини: від реєстрації до отримання матеріальної допомоги". 

"Окремо скажу, що на передній план виходять і послуги з документами, оскільки документи в застосунку "Дія" не лише для того, щоб їх пред'являти. В жовтні ми презентували технологію шерингу копій. Йдеться про те, що замість фізичного документа, приклад, в банку, який копіюють і треба підписувати кожну сторінку, з мобільного застосунку можна в пару кліків поділитися копією паспорта. Копія вже буде підписана цифровим підписом в "Дії". Пару кліків і вона надходить в систему банку і нічого не треба друкувати", – розповів наостанок Мстислав Банік.

Фото: УНІАН

Останні новини
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук