Як підготувати свій автомобіль до стихії. Розповідає ралійний штурман

Як підготувати свій автомобіль до стихії. Розповідає ралійний штурман

За вікном лютує негода, а вам дуже треба їхати на автомобілі? Про безпечне пересування на машині під час зими варто було подумати ще влітку: перевірити і підготувати всі системи авто до холодів. На що звернути увагу, а також як підготуватися перед виїздом у негоду, в ефірі Українського радіо розповів ралійний штурман, автожурналіст та художник Любомир Шумаков.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Гума. Навіть, якщо зима не сніжна, треба все одно "перевзувати" машину, тому що шини функціонують у різних температурних режимах.  "Це вже треба робити при середньодобовій температурі +7. Всесезонна гума не є рішенням в наших умовах, цьогорічна зима показує це очевидно. За великим рахунком, якщо будуть суттєві перепади, краще їздити взимку на зимових шинах, а влітку - на літніх.  В зимової шини інші гальмівні властивості. Колеса треба балансувати кожного разу, коли змінюєте шини", - говорить ралійний штурман Любомир Шумаков.

Завжди в цю пору року варто мати зимовий омивач незалежно від температури та погоди. Також заздалегідь варто подумати про охолоджуючу рідину. Традиційно антифріз рекомендують змінювати кожні два роки. 

Також експерти радять перед настанням холодів замінити масло в двигуні, якщо пробіг після чергового техогляду досяг 8 тисяч кілометрів. Також варто перевірити повітряний фільтр.

Акумулятор. Перед початком холодів варто перевірити акумулятор. В теплу пору року напіврозраджена батарея зможе завести авто, а при сильних морозах - ні.  

Гальмівна система. Її також варто перевірити перед настанням холодів. Якщо рівень гальмівної рідини швидко знижується, або присутні інші тривожні сигнали, варто поміняти колодки.

Щоб підготувати авто до сильного снігопаду, треба вчасно змінювати щіточки на двірниках і навіть мати з собою про запас. Автожурналіст Любомир Шумаков розповідає: "Ось буквально недавно я їхав на машині знайомого, дуже сильно обмерзає, доводилось зупинятися і прибирати лід на щітках".

Також слід запастися так званим "зимовим набором", куди входять:

• Лопата 

• Щітки та шкребок

• Трос для буксиру

• Невеличкий мішок з піском

• Теплі речі, вода та продукти тривалого зберігання (батончики, печиво тощо)

Однак, якщо надворі лютує негода, а їхати кудись необхідно, Любомир Шумаков радить сісти на метро чи інший вид громадського транспорту. 

Фото: УНІАН