Психологія злочинця. Що треба знати, аби не бути ошуканим

Психологія злочинця. Що треба знати, аби не бути ошуканим

Соціально-психологічні особливості особи знаходять себе в усіх сферах суспільного життя, держави і, в тому числі, в сім’ї, побуті. Тут мова - про відношення до оточуючих та навколишнього середовища, суспільства в цілому. Як серед сотень знайомих з’ясувати, хто потенційно може бути схильним до злочину, в ефірі Українського радіо розповів полковник МВС у відставці Валерій Равлюк

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Категорії злочинців: "ні любові, ні суму, ні жалю"

Психологія злочинця, говорить Валерій Равлюк, відрізняється від психології нормальної людини. Однак, слід пам’ятати, що  ніхто порушником закону не народжується. "Людина стає такою в результаті несприятливих моральних умов  формування її особистості. І злочинець легко піде на порушення Закону, щоби досягти кінцевої мети – легкого заволодіння чужими коштами. Йому легше не працювати з 8-ї до 16-ї за 250 гривень, а легше – за цей же час заволодіти вдесятеро більшою сумою і на неї жити місяць чи тиждень, задовольняти свої потреби".

 Бажання швидкого збагачення за допомогою порушення закону фахівці називають "афективною злочинністю". Також полковник у відставці виділяє в окрему категорію злочинців, які мають психічні вади: "Поняття – "маніакальна злочинність", це коли особа дійсно має якусь маніакальну ваду в здоров’ї, відхилення від психіки – без усіляких зовнішніх чинників, присутній такий стан – він постійно бажає скоювати протиправні дії. Однак, для визначення та подальшого лікування такого стану потрібно провести стаціонарні дослідження такої людини".

Якщо говорити про узагальнений портрет злочинця, тут Валерій Равлюк говорить про кілька типів. "Найважча категорія насильницького типу злочинності, це – хулігани, ґвалтівники, вбивці.  Ця категорія має узагальнену рису – егоїзм, що часто переходить в егоцентризм, при якому поведінка особи підкоряється виключно під його особисті інтереси, бажання та похоті".

Інша категорія злочинців зневажає думки про себе суспільства, у тому числі, батьків, бабусь, дідусів, родичів і т.д. Ще окрема категорія, розповідає він, люди з низьким порогом емпатії. "Людині все одно, яким чином скоєно злочин: чи забрав він останні гроші, чи вбив, позбавив життя. Жалю тут не виникає. І четвертий тип – "афективний" характер поведінки – коли людина вчиняє злочин у стані: "Треба зараз. Негайно. Мені так захотілось. Вважаю – так правильно". До того ж, зазначає експерт, багато злочинів вчиняється у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння, адже вони занижують почуття та рівень усвідомлення відповідальності. 

Як виховати законослухняну людину та убезпечити себе від злочинців

Виховуючи дитину, не треба забувати, каже правник,  що батьки – це для неї дзеркало. І те, що бачить дитина в родині, вона переносить все у свій реальний світ. "Але з дітьми обов’язково треба обговорювати "границі поведінки" - що можна, що заборонено, з урахуванням вікової категорії дитини. І жодним чином - не карати дитину тілесно – це викликає виникнення в дитині агресії відповідно до слабших чи молодших неї. Дитина має право на помилки. І не залишайте за увагою будь-яку проблему чи питання дитини, знайдіть час обговорити цей момент, приклад. Якщо дитина не почує роз’яснення та не отримає відповіді – вона піде шукати відповіді в іншому напрямку", – зазначає полковник.

Наостанок експерт розповів як люди можуть попередити злочини відносно себе. Перше: в темний час доби не ходити поодинці,уникати погано освітлених вулиць та місць, глухих, безлюдних місць. "І якщо напав грабіжник, і сили явно не на вашу користь – віддайте ту сумку. Ваші життя і здоров’я – на першому місці". Також Валерій Равлюк радить бути  розавжливим у нових знайомствах, а в людним місцях не демонструвати наявну при собі кількість грошей. "Навіть, якщо ви безпечно дісталися до свого дому, дивіться уважно, хто стоїть біля під’їзду чи намагається разом з вами зайти, і якщо не впевнені, чи попросіть родичів вас зустріти, чи дочекайтеся знайомих, щоб разом зайти у під’їзд. Бережіть своє здоров’я та життя!"

Фото: УНІАН

Останні новини
Американська зброя почне надходити в Україну за тиждень-два — Мотиль
Американська зброя почне надходити в Україну за тиждень-два — Мотиль
ВР не розглядала законопроєкт про англійську в Україні через резонанс щодо норми про дубляж — Потураєв
ВР не розглядала законопроєкт про англійську в Україні через резонанс щодо норми про дубляж — Потураєв
Півострів завмер в очікуванні  — кримчани про настрої у тимчасово окупованому Криму
Півострів завмер в очікуванні — кримчани про настрої у тимчасово окупованому Криму
Промінь рекомендує: Мій Конфлікт з треком "Танцююча в дощі"
Промінь рекомендує: Мій Конфлікт з треком "Танцююча в дощі"
"Бережи": Бек-вокалістка MONATIKа видала дебютний сольний сингл
"Бережи": Бек-вокалістка MONATIKа видала дебютний сольний сингл
Новини по темі
Російські окупанти прийшли вбивати українців — Скорик-Шкарівська про трагедію Бучі
Росія не дотримується елементарного поводження з цивільними на окупованих територіях — Павліченко
Росія активно чинила екологічні злочини в Україні ще з 2014 року — Міндовкілля
У бойовиків ХАМАС такий же почерк, як у Росії в Бучі — Леонід Барац
Вчинені окупантами злочини сексуального насильства не мають терміну давності — Ніжинський (матеріал уточнено)