"Немає жодного правового підґрунтя": Марк Фейгін про новий суд над Навальним

 "Немає жодного правового підґрунтя": Марк Фейгін про новий суд над Навальним

Олексій Навальний, засуджений в Росії на два роки і вісім місяців в'язниці, знову постав перед судом. Тепер його звинувачують у наклепі. Справу завели у червні 2020 року, Навальному загрожує покарання до двох років в'язниці. Тим часом Президент Сполучених Штатів Америки Джозеф Байден під час виступу в Державному департаменті заявив, що російська влада має негайно та безумовно звільнити опозиціонера. Він нагадав, що Навальний був покараний за викриття корупції. Про обставини справи та чи матимуть розвиток протести його прибічників в ефірі Українського радіо розповідає російський політичний діяч та колишній адвокат, якого влада позбавила цього статусу, Марк Фейгін.

0:00 0:00
10
1x

Про події після повернення Навального і виходу фільму "Палац Путіна"

Тактичної цілі, безумовно, вони не досягли, адже акції 23 та 31 січня мали на меті звільнення Олексія Навального. Але зі стратегічної цілі, я б не сказав, що це все було марно. Бо доля Навального знаходиться в руках Путіна і головний важіль тиску на нього — це Захід, адже російська опозиція занадто слабка і в неї немає можливості тиснути так, щоб змусити Путіна відпустити Олексія.  Така мета поки є недосяжною, однак і його фільм, і сам факт його повернення після отруєння і суди (той, що був, триває і інші, які будуть) —  все це зіграло роль у тому, що довіра до Путіна у значної частини електорату впала. "Палац Путіна" справив шокове враження, і не дивно, що цей фільм переглянули більше 100 мільйонів глядачів у Youtube. З одного боку всі критикують соратника Навального Волкова за те, що він закликав усіх відкласти протести, з причини того, що організатори та штаби Навального придушені, велика кількість затриманих. Та й протестної сили вже немає, адже за три акції було затримано більше 10 тисяч людей. 

Читати далі: Навальний та протести у Росії. Навіщо опонент режиму Путіна повернувся до Росії попри кримінальну справу?

Чи зменшиться протестна хвиля до весни

Такий ризик є завжди.  Не можливо прогнозувати якою буде ситуація надалі. На новий протест можуть надихнути і зовнішні обставини. Вулиця своє слово сказала. Захід, маю на увазі насамперед нову Адміністрацію в США, роздав багато обіцянок. Там сказали, що відреагують санкціями на порушення прав людини і не лише. Тепер чекаємо, що скажуть американські органи влади: Державний департамент, Міністерство фінансів. Існує проблема у тому, що для російської корумпованої капіталістичної влади ситуація залишається комфортною: корупціонери живуть у Росії, там крадуть, гроші переводять у західні країни, де ці фінанси успішно працюють, надійно сховані. І це відчуття стабільності створює уявлення безкарності у Путіна та його оточення. 

Нинішній суд над Навальним — справа з правовим підґрунтям чи розправа над опозиціонером

Там взагалі немає жодного правового підґрунтя, запевняю вас. Справа Ів Роше була оскаржена у Європейському суді з прав людини, ще 29 грудня 2020 року цей вирок завершився. Зважаючи на те, що Навальний був отруєний бойовою отруйною речовиною Путіним "Новачок", про яку заміну терміну можна було взагалі говорити. Що стосується 2 ст. 128.1 російського Кримінального кодексу , яка зараз розглядається у Бабушкінському суді стосовно "наклепу" на ветерана війни , то  — це інфернальна справа. Бо за наклеп в цивілізованій Європі покарання немає. У Литві є, але там майже нікого за це не притягують. 

Чи дійсно планує російська влада залишити Олексія Навального за гратами на якомога довший строк

Так. 2 роки і 8 місяців він вже отримав — це заміна з умовного на реальний термін.  Далі, крім цієї справи невеликої тяжкості, де йому і так загрожує покарання до двох років, порушено ще кілька справ, які можливо будуть оформлені у звинувачення. По-перше, по 4 ст. 159  ст. російського Кримінального кодексу "за шахрайство". Навального звинувачують у тому, що гроші, які громадяни йому надсилали донейти на роботу "Фонду боротьби з корупцією" і на його кампанію, він вкрав. А друга справа про заклик до "несанкціонованої участі у мітингах".

Нагадаємо, що 17 січня 2021 року Олексій Навальний разом з дружиною повернувся в Росію з Німеччини де лікувався після отруєння "Новачком". Опозиціонера затримали в аеропорту і 2 лютого засудили до 3,5 років в'язниці. В його підтримку пройшли протести, на них було затримано близько 10 тисяч людей. Сотні з них й досі залишаються під вартою.

Фото: Медуза