Кава з бетоном: 40% продукції кавового ринку в Україні – фальсифікат. Як обрати якісний напій?

Кава з бетоном: 40% продукції кавового ринку в Україні – фальсифікат. Як обрати якісний напій?

Україна збільшила імпорт кави за останні 5 років. Наскільки вона якісна, як не купити фальсифікований напій, та скільки має коштувати хороша кава, в ефірі Українського радіо розповів експерт Європейської Бізнес Асоціації Сергій Вербов.

Є три принципи приготування розповідає експерт.  Перший , це – заварювання, другий  – порошкоподібна кава, яку не треба перемелювати, просто залити окропом. Її не треба взагалі ніяким чином попередньо готувати. Ну і основний вид  – кава в зернах, яка вже потребує помолу і спеціального обладнання – турку, прес. "Ну, я наприклад, обрав саме цю каву, оскільки вона вважається більш корисною і зберігає краще аромати",  – зазначає він. 

Вся кава, яка представлена на українському ринку, є імпортованою. Тому, на жаль, ринок фальсифікату є значним, констатує експерт. "За нашими даними, ринок фальсифікату приблизно складає 40% від загального обсягу продукції. Тобто, це приблизно десь 17 мільйонів доларів на рік ненадходження до державного бюджету від продажу фальсифікату". 

 На що звернути увагу при виборі кави

Споживачі повинні бути обережні при купівлі в інтернеті або відкритих ринках. Бо скоріше всього там вони якраз натрапляють на фальсифікат, каже Вербов. "На сьогоднішній день фальсифікатори вже настільки навчилися виробляти якісну продукцію, на перший погляд, навіть самі виробники кави не можуть відрізнити оригінальну продукцію від не оригінальної. Але якщо відкрити таку продукцію, то вже видно, що всередині. Зерна мають бути чисті, без будь-яких домішок, додавань.  Як правило, коли знаходили такі точки фальсифікаторів, із допомогою кіберполіції,  то там фасували в підвалах,  бетономішалках, і там можна зустріти і залишки бетону і пил, волосся та інші домішки".

Головною ж, за його словами, лишається рекомендація  – купувати в магазині. "Не купувати на ринках і не купувати в інтернеті, оскільки там споживач не отримує чек. А офіційні виробники співпрацюють буквально з одиницями інтернет-магазинів, їх дуже важко знайти. Оскільки сьогодні дуже багато підприємців, які мають навіть по три-чотири магазини, можуть бути зареєстровані на одного підприємця, і з різною картинкою можна все одно натрапити на фальсифікат. Така склалася ситуація, що якщо покупець купив каву в такому там інтернет-магазині, він бачить маркування якогось бренду і дзвонить на телефон "гарячої лінії" бренда - виробника. І вже тоді з’ясовується, що він купив не оригінал, він купив підробку. А по вартості така підробка не набагато дешевше, ніж оригінальна. Тому треба купувати в магазинах і мати чек".

Скільки має коштувати якісна кава 

Сергій Вербов розповідає, що ціна хорошої кави починається від 150 грн. за 200 грамів, "але не забуваємо про обсяги пакування". Якщо говорити про кілограм, то – від 400 і вище. "Знижки – також можливі. Я зустрічав в мережах супермаркетів каву зі знижкою майже 70 відсотків, бо завершувався термін зберігання та придатності кави", – зауважує він.

Фото: pexels.com