Санкції проти телеканалів: придушити пропаганду чи свободу слова

Санкції проти телеканалів: придушити пропаганду чи свободу слова

Через санкції щодо депутата Тараса Козака і телеканалів "112 Україна", NewsOne та Zik партія "Опозиційна платформа — За життя" буде вимагати імпічменту Президента. Речниця глави держави, Юлія Медель, повідомила, що це рішення було розроблено в законодавчому полі. Про те, чому саме зараз були ухвалені такі рішення і які політичні наслідки вони матимуть в ефірі Українського радіо коментує політтехнолог Олексій Голобуцький.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Чому саме зараз було ухвалено таке рішення

Можна гадати про інші мотиви, але все викладено в указі і там немає прихованих мотивів. Я не хочу обговорювати чутки.
Те, що Медведчук знахабнів і почав грати в геополітику, ледве не замінюючи Президента, це і так зрозуміло. Взагалі, сама ситуація, коли кум Путіна є політичним діячем і спонсором телеканалів, які промивають мізки громадянам антиукраїнською пропагандою — це ненормальна ситуація. Я думаю, що це більше пов’язано з американцями, які розуміють, що вплив російської пропаганди, від якої страждають навіть в Америці, для такої нещасної, бідної, корумпованої країни, яка ще й воює — це нетерпимо. Логічно, якщо Америка вирішує робити ставку на Україну як форпост боротьби з російською агресією, то їй потрібно розчищати поле. Просто, мабуть, їх аргументи стали на терези ухвалювати  це рішення чи ні, тому Зеленський ухвалив його. Крім того, зрозуміло, що "ОПЗЖ" як партія, яка зараз має одне з перших місць у рейтингу українців — це вже небезпека. І те, що  велику роль у цьому грають саме ці пропагандистські телеканали ,теж має значення. Я думаю, що ті, хто дивився ці телеканали, через тиждень перейдуть на інші. Інші ж будуть дивитися "Одноклассники", "Вконтакте" — ті ресурси, які у нас заборонено.

Читати далі: Санкції проти телеканалів Медведчука, зміни до Конституції і майбутні законопроєкти: депутатки розповідають про роботу п’ятої сесії

Як розвиватиметься ситуація надалі

Я думаю, що опозиціонери будуть судитися, намагатимуться оскаржити всі ці рішення. 

Чи можливо, що через цю ситуацію відбудеться імпічмент

Це просто смішно, адже наша процедура імпічменту фактично не можлива, навіть якщо підтримає її "Слуга народу". Вона настільки складна, що це не можливо. Треба розуміти, що частина фракції "ОПЗЖ", яка не підтримує Медведчука, більш конструктивна, тобто їм набридло перебувати в опозиції і вони хочуть домовлятися з владою.

Зазначимо, що 2 лютого було введено в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України про застосування санкцій проти нардепа Тараса Козака від "ОПЗЖ" , а також телеканалів "112 Україна", NewsOne, Zik, які йому належать. Рішення ухвалювалося шляхом письмового опитування. Санкції щодо пана Козака передбачають зокрема блокування його активів, торговельних операцій і виведення капіталів за межі України. Обмеження діятимуть протягом 5 років. Санкції щодо пов’язаних із ним компаній означали, що телеканали мають припинити виходити в ефір, що й було зроблено майже негайно. Тепер вони мовлять лише в Інтернеті. Ідея запровадження санкцій щодо каналів, які пов’язують з Віктором Медведчуком, лунали ще за часів 5-го президента Петра Порошенка. Тоді було ухвалено постанову Верховної Ради. У Законі "Про санкції", на який посилаються в РНБО та в Офісі президента, вказано вичерпний перелік тих, щодо кого Україна може запроваджувати санкції, а саме: іноземна держава, іноземна юридична особа, юридична особа, яка перебуває  під контролем іноземної юридичної особи чи фізособи-нерезидента, іноземці, особи без громадянства, суб’єкти, які здійснюють терористичну діяльність. Тобто і Тарас Козак, і його компанії мають підпасти під одну з цих категорій, і така категорія знайшлася. Підставою для санкцій для Тараса Козака і пов’язаних з ним юридичних осіб, стало розслідування Спецслужби України, яке встановило, що схеми з постачання вугілля з окупованих територій сприяють фінансуванню тероризму. Таким чином Козак потрапив під дію Закону “Про запобігання та протидію легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення". 

Фото: Суспільне.Чернігів