Що і кому хотів сказати Зеленський у своєму інтерв'ю американському каналу?

Що і кому хотів сказати Зеленський у своєму інтерв'ю американському каналу?

Президент Володимир Зеленський дав інтерв'ю американському журналісту програми Axios, що транслюється на платформах HBO. Гарант сказав, що хотів би почути від Джо Байдена, що Україна стане членом НАТО саме за його правління. В інтерв’ю неодноразово порушувалася тема розмови з Дональдом Трампом у липні 2019 року, в якій тодішній американський лідер згадав про розслідування в Україні щодо сина Байдена, Гантера Байдена. Екс-президента тоді звинуватили у тому, що він тиснув на Володимира Зеленського, щоб знайти компромат на свого майбутнього суперника на виборах, в обмін на політичну та військову допомогу Україні. Саме ця ситуація призвела до спроби першого імпічменту Трампа. Президент Зеленський вперше за два роки на посаді так концентровано висловлювався щодо зовнішньополітичних тем, тож на кого був розрахований такий тон в ефірі Українського радіо коментує політичний експерт Євген Магда.

0:00 0:00
10
1x

Чому Володимир Зеленський зараз оприлюднив свою нову зовнішньополітичну програму

Я б не сказав, що це нова зовнішньополітична програма. Я б сказав, що це продовження інтерв’ю Володимира Зеленського виданню The New York Times, яке вийшло наприкінці 2020 року. Там він розповідав, що хоче порозумітися з Байденом, нині теж про це розповідає. Якщо зважати на те, що інтерв’ю записували 23 січня, то це відбулося лише за три дні після інавгурації 46-го президента США. Байден на той момент ще не сформулював свою позицію стосовно того, чому Україна не в НАТО. Сьогодні Джозеф Байден буде оприлюднювати у Державному департаменті свою зовнішньополітичну доктрину. Можливо, ми почуємо щось на цю тему. Думаю, про Східну Європу точно щось дізнаємося. Хочу нагадати, що такий випад проти Дональда Трампа, який зробив Зеленський, мовляв, він на нього ображений — навряд сприятиме порозумінню між Україною та Сполученими Штатами. За океаном таких кульбітів не люблять. 

Читати далі: Зовнішня політика України: основні напрямки аналізує заступник керівника Офісу Президента

Чому нам зараз необхідно членство в НАТО

Для України членство в НАТО є елементом перемоги в гібридній війні. Тим паче, якщо ми говоримо про те, що перемогти за допомогою зброї, військовим шляхом, Україна сьогодні не спроможна. Тому, звісно, європейська, євроатлантична інтеграції записані до Конституції України з 2019 року як зовнішньополітичні пріоритети. Та в даному випадку я б не сказав, що нас очікує швидкий рух. Ймовірніше, що цього року нас очікує розчарування, оскільки є великі шанси на те, що Грузія отримає План дій щодо членства в НАТО, а Україна, на жаль, ні. Щоб не говорили наші посадовці, цей дисбаланс між двома пострадянськими державами Україні на користь, напевно, не піде.

Про заяви Володимира Зеленського стосовно Криму

Є така приказка: "Якби той розум спереду, що тепер іззаду". Не варто заглиблюватися в те, де був у 2014 році Володимир Зеленський. Просто пригадаємо, що захоплення Криму готувалося в Росії протягом тривалого часу. Справа не в персоналіях, а в тому, що в той момент Янукович утік, а нова влада ще не встигла набути необхідної сили. Згадайте про що і як тоді говорили російські медіа, що вливали в інформаційний простір. Наприклад, що київська влада не легітимна. Я не думаю, що фрази Володимира Зеленського мають право на життя. Так само як і американському глядачеві цікавий вислів про те, що ми можемо долучити Сполучені Штати до "нормандської четвірки". Це на даний момент ілюзія, адже, щоб долучити США до цього формату, потрібна згода всіх учасників. Якщо Німеччина та Франція можуть на це погодитися, то згоду Росії, чесно кажучи, я собі уявити не можу. 

Чтатати далі: Як зміниться політика США щодо України за нового президента: прогноз експертів 

Зазначимо, що переклад розмови Володимира Зеленського з американським журналістом 1 лютого опублікував Офіс президента.

Фото: www.president.gov.ua