"Карколомний успіх": Україна піднялася на три пункти в Індексі сприйняття корупції

"Карколомний успіх": Україна піднялася на три пункти в Індексі сприйняття корупції

Юридичний радник Трансперенсі Інтернешнл Україна Олександр Калітенко в ефірі Українського радіо пояснює методологію підрахунку індексу сприйняття корупції та дає рекомендації, як Україна може покращити свої позиції в рейтингу інших країн.

0:00 0:00
10
1x

Глобальний рух Трансперенсі Інтернешнл оприлюднив результати Індексу сприйняття корупції 2020. Цього року показники України виросли на три бали. Тепер наша країна має 33 бали зі 100 можливих. У рейтингу 100 означає відсутність корупції взагалі, 0 – повну корумпованість. Тобто, що більше балів, то краще. Зараз Україна посідає 117 місце зі 180 країн у цьому списку. Від 2013 року ми отримали сумарно 8 балів.

"Три бали – це тимчасовий успіх. Минулого року ми втратили 2 бали, цього року додали – 3. Таким чином з 2018 року ми додали лише один бал. Індекс покращився завдяки запуску Вищого антикорупційного суду та перезапуску Національного агентства з питань запобігання корупції. Так само позитивно позначився турборежим. Ідеться про право НАБУ на прослуховування, повернення відповідальності за незаконне збагачення, зміни в ProZorro, посилення захисту викривачів, мала приватизація, а також антикорупційні ініціативи попереднього уряду та довгоочікуваний запуск електронного реєстру звітності політичних партій. Однак за останній рік в країні вималювалися ризики, які можуть суттєво відкинути нас у сфері подолання корупції. Цей індекс враховує в основному ситуацію, яка склалася до середини весни-літа цього року і не враховує події останніх місяців, пов’язані з кризою Конституційного суду. Це відобразиться ще наступного року в новому індексі", пояснює експерт.

Олександр Калітенко розповідає, як нараховують і як відбирають ці бали для визначення індексу: "Для цього індексу використовується 13 досліджень, в яких беруть участь міжнародні правозахисні експерти, фінансові аналітики зокрема Світового банку. Фактично підсумовуються усі ці думки різних дослідників. У випадку України це середня підсумована оцінка 9 джерел. Індекс відображається за методологією сприйняття корупції у державному секторі. При цьому не враховується побутова корупція і не враховується думка пересічних громадян".

На питання, наскільки об’єктивний рейтинг  сприйняття корупції і що  він означає для України експерт зазначає: "Цей рейтинг є суб’єктивним, адже це оцінка різних людей. Проте він доволі збалансований, оскільки комбінує в собі декілька досліджень. Тому середня оцінка свідчить про виваженість цього рейтингу. Коли інвестор виходить на новий ринок, він вивчає дані зокрема індексу сприйняття корупції, адже корупція – це непередбачуваний податок з дуже різною ставкою. Середній показник у Європейському союзі – 66 балів. Серед країн-сусідів найближчий показник до нас має Молдова – 34 бали, РФ – 30 балів. Найгірші показники в ЄС мають Угорщина, Румунія та Болгарія – 44 і 43 бали відповідно. Найкращий показник серед наших сусідів має Польща – 56. Найкращі дані у світі має Нова Зеландія – 88 балів. Там звісно також є корупція, але її настільки мало і вона не зосереджена на топ рівні серед очільників держави. Методологія цього індексу не охоплює весь спектр корупції, який є дуже різноманітним. Наприклад, в індексі не враховується відмивання коштів. Так само на рейтинг не впливають певні проблеми з дотриманням прав людини".

Олександр Калітенко дає рекомендації як Україні поліпшити Індекс сприйняття коруцпції: "Ми дали три рекомендації для зниження рівня корупції. Перша – це судова реформа, перш за все вирішення конституційної кризи. Друга рекомендація – це антикорупційна інфраструктура, її незалежність та спроможність. Захист її від політичного тиску, прозорі конкурси на керівника САП. Остання рекомендація стосується державних закупівель. У нас є досі незліченний об’єм державного майна. І зусилля направлені на ефективне управління та його реалізацію можуть принести суттєві дивіденди у наш добробут".

Фото: Олександр Калітенко, DW