Візит угорського міністра: чи зможуть Київ та Будапешт домовитися?

Візит угорського міністра: чи зможуть Київ та Будапешт домовитися?

Україна та Угорщина під час візиту глави угорського МЗС Петера Сійярто до Києва домовились про переговори для вирішення суперечки щодо освіти. Більше про це в ефірі Українського радіо розповів виконавчий директор центру прикладних політичних досліджень "Пента" Олександр Лєонов.

0:00 0:00
10
1x

"Від цієї зустрічі ніхто не очікував прориву. І по фіналу ми бачимо, що домовились домовлятися. Але це вже досить добре, оскільки угорська політика базується на конфлікті та суперечках із сусідами. В Угорщини достатньо складні відносини з Європейським Союзом. І вона поставила наріжним каменем своєї політики роботу з угорськими меншинами за кордоном. Ми неодноразово бачили, що проблема не в Україні, а в Угорщині, оскільки і за попередньої влади були загострення, і зараз. Тому наразі, як мінімум, добре, що в гостроті конфлікту вдалося здати назад і Угорщина хоча б погодилася домовлятися. Головне, щоб в Угорщини не з’являлися нові претензії і нові вимоги, зокрема до українського закону про освіту. Тоді, можливо, ми зможемо вирішити проблеми, які існують між нашими країнами", зазначив Олександр Лєонов.

Експерт вважає, що, можливо, на поточну ситуацію вплинуло обрання нового американського президента.

"Прем’єр-міністр Угорщини достатньо довго шукав підходи до Трампа. Кажуть, що знайшов, і під час виборів він достатньо жорстко критикував, нападав на Джо Байдена. Тому зараз, можливо, особливо в контексті того, що Байден говорить про бажання надати НАТО новий поштовх, вочевидь, що тиск на Угорщину з боку Сполучених Штатів щодо всіх цих заборон і заперечень щодо України посилиться. І таким чином Угорщина робить перший крок для того, щоб спробувати вирішити цю проблему із власними інтересами та на своїх умовах", пояснив він.

Крім того, Лєонов зазначив, що "Володимир Зеленський говорив про те, що він очікує на приїзд прем'єр-міністр Угорщини Віктора Орбана. Тому, на думку експерта, візит глави угорського МЗС Петера Сійярто був своєрідним зондажем, наскільки візит прем’єра можливий. Це очевидно, що Орбан приїде в Україну для того, щоб тріумфально розв'язати цю проблему і фактично повернутися переможцем".

"Хочу нагадати, що Сійярто прилетів в Україну після того, як він побував у Москві. І є проблема, що Угорщина останнім часом достатньо часто поглядає на Москву, купує російську вакцину, і фактично деякі тези, які промовляє керівництво Угорщини, якраз кореспондуються з російською політикою. Існує небезпека, що Угорщина буде виконувати певні побажання російського керівництва", — додав Лєонов. 

Повідомляється, що Угорщина пообіцяла Україні кредит на 50 млн євро для будівництва доріг на Закарпатті та заявила про готовність проєкту модернізації моста через річку Тису.

"Я думаю, що особливих підводних каменів у кредитах немає, оскільки ці гроші підуть на Закарпаття, а Угорщина дуже часто вкладала гроші в розвиток інфраструктури Закарпаття. Тому Угорщина не відійшла від своєї політики. А те, що ці гроші будуть направлені на будівництво доріг, це якийсь комплімент у бік президентської програми.  Тому кожен залишається при своєму. Питання у тому, що дії та інтереси Угорщини не виходили за межі нормального, оскільки неодноразово угорських політиків і дипломатів ловили на порушенні законів України, зокрема коли консул видавав паспорти українським громадянам", — пояснив експерт

На фото: глава МЗС України Дмитро Кулеба та глава МЗС Угорщини Петер Сійярто, МЗС