Вакцинація від COVID-19 в Україні: експерт про потужності державної медсистеми та залучення приватних компаній

Вакцинація від COVID-19 в Україні: експерт про потужності державної медсистеми та залучення приватних компаній

Готовність номер один. Вже у лютому уряд планує розпочати вакцинацію українців. Першими щеплення отримають медики, бійці на передовій та мешканці пансіонатів для літніх. Це буде перший із п’яти запланованих етапів вакцинації. Наскільки медична система України готова до імунізації та як можуть залучатися в питаннях логістики приватні компанії, в ефірі Українського радіо розповів експерт з питань громадського здоров’я Андрій Скіпальський.

0:00 0:00
10
1x

Звітуючи перед депутатами напередодні, прем’єр-міністр Денис Шмигаль розповів як уряд готує медичну систему для швидкого розгортання кампанії з вакцинації українців від COVID-19. Передусім це стосується логістики, розроблення маршрутів для оперативної та безпечної доставки вакцин та формування бригад, які проводитимуть щеплення. Ось це і буде основна проблема, вважає експерт Андрій Скіпальський. "В Україні завжди виникали проблеми в логістиці. Ми пам’ятаємо їх з того, як був спалах кору і як важко було по деяких регіонах по реєстру зробити щеплення. Рівень вакцинації від дифтерії дуже низький – нижче 50 %. Я не дуже розумію, як на існуючу систему накладуть ще й вимоги вакцинування від коронавірусу і приведуть її у готовність в такий короткий період.  Це – основний виклик – як вакцина дійде до пацієнта".

"Наш центр провів попередній аудит і зробив висновок, що на зараз медсистема України спроможна забезпечити зберігання виключно до 70-ти тисяч вакцин з ланцюгом "мінус 70", – говорить експерт.  Якщо брати вакцину з ланцюгом "плюс 2 - плюс 8", наші потужності зберігання зростають до 10-12 мільйонів, а якщо "мінус 20" – до 350 тисяч доз, знає він. Якщо говорити не лише про захист окремих груп, а про набуття колективного імунітету, то це – довготривалий шлях, який потребуватиме надважкої мобілізації усієї медичної системи та інших допоміжних інфраструктур.

Також прем’єр-міністр Денис Шмигаль у виступі зазначав, що уряд звертатиметься до приватних логістичних фармацевтичних компаній, аби забезпечити доставку вакцини в регіони. На зараз ніхто не знає який обсяг доставки та зберігання можуть забезпечити ці компанії, наприклад для транспортування та зберігання таких специфічних умов, як "мінус 70", говорить експерт Андрій Скіпальський. "І якщо заявам Уряду передували попередні переговори і домовленості, то ми маємо почути наступну цифру – спроможність приватних компаній у цьому сегменті. І думаю ця цифра буде адекватна, бо приватним компаніям немає сенсу "пускати пил в очі". Компанії скажуть, чи є в них місця для транспортування та зберігання, чи таких місць немає".

Він вважає, що в Україні  навряд чи знайдеться достатньо місць для зберігання та перевезення вакцини, яка зберігається при мінус 70 градусів. "Думаю, саме через цю проблему проводились перемовини про вакцину "Сіновак", яка зберігається при температурі плюс 2 – плюс 8, що значно полегшує логістику і надання цих послуг".

Щодо того, чи можна буде купити в Україні вакцину іншого виробника, Скіпальський певен, що такої можливості до літа не буде. "Оскільки, існує дуже великий попит на вакцини в усіх країнах, і виробники ще не можуть його задовольнити".

Фото: pixabay.com