Санкції США проти Дубінського: чи назріває криза у монобільшості? Коментарі експертів

Санкції США проти Дубінського: чи назріває криза у монобільшості? Коментарі експертів

Як потрапляння народного депутата від фракції “Слуга народу” Олександра Дубінського під санкції США позначиться на парламентській більшості, розстановці сил та політичних уподобаннях українців, пояснили експерти.

0:00 0:00
10
1x

Політтехнолог Кочетков: "Моноліту немає"  

Напередоні ЗМІ повідомляли, що президент України Володимир Зеленський просив скандального депутата Олександра Дубінського, відносно якого США ввели санкції нібито через втручання у вибори їхнього президента, вийти з фракції "Слуги народу". Однак той відмовився, бо не вважає себе винним. Цю інформацію підтвердив виданню Радіо Свобода перший заступник голови фракції Олександр Корнієнко. 

Цим жестом, розповів Українському радіо політичний аналітик Олександр Кочетков, "Дубінський зафіксував, що президент не та людина, на яку треба зважати навіть депутату його фракції". І це експерт називає проблемою, адже "хвиля" може піти далі:  "Є такий термін — "владний мультиплікатор": згори хтось комусь щось сказав, а нижче хтось когось "вдарив", — пояснює він. Епізод з депутатом витяг назовні той факт, що президентська політсила вже не має моноліту, переконаний експерт. "Як би не намагався президент, він створив монобільшість, але ця "більшість" некерована, не відкликається на його посили. І цим, зазначає Кочетков, користуються їхні політичні опоненти: "Ті ж самі партії як, наприклад, ОПЗЖ зараз намагаються "зіграти" на прорахунках влади, намагаються вплинути на людей. І мають успіх. І ці прорахунки влади саме і мають очевидні результати саме в регіонах".

Щодо того, чи проголосує фракція за виключення Дубінського, експерт спрогнозував "Коментарям", що такого рішення не буде. "Тому відбудеться ще розмова з Дубінським там, де і приймаються рішення за депутатів — в Офісі президента. Максимум, що йому загрожує — зняття з посади заступника голови комітету і заступник голови фракції, а це майже декоративні посади, особливо, у фракції", — говорить Олександр Кочетков. 

Фесенко про можливі сценарії розвитку подій для Дубінського та ризики для Коломойського 

Директор Центру політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко на своїй сторінці у Фейсбуці пояснив, чому президент зайняв таку жорстку позицію відносно Дубінського. "Нагадаю, що невдоволення Зеленського щодо Дубінського вперше публічно проявилося ще рік тому під час скандалу з прослуховуванням тодішнього прем'єра Гончарука. Але, судячи зі вчорашньої дискусії на фракції, були й інші причини для невдоволення глави держави, зокрема - деструктивна позиція Дубінського всередині фракції. Американські санкції проти Дубінського стали для Президента останньою краплею. Можливо, глава держави відчув себе "підставленим" у всій цій історії. Відносини з США, і без того дуже непрості. А тут ще цей скандал…"

Експерт прогнозує два можливі сценарії розвитку подій. Якщо Дубінського виключать з фракції, він може потягнути за собою групу однодумців. "Відразу зазначу, що вийти з фракції можуть тільки депутати-мажоритарники. Якщо це зробить депутат, обраний за партійним списком, то він втратить свій парламентський мандат. Якщо разом із Дубінським піде пара-трійка, або трохи більше депутатів, то нічого страшного для фракції "Слуга народу" не станеться. Навіть навпаки, легше стане. Ризики можуть виникнути в тому випадку, якщо слідом за Дубінським підуть близько двох десятків депутатів. І тоді це пряма загроза для монобільшості, яка зараз налічує 246 депутатів. Але такий сценарій мені видається малоймовірним".

Експерт вважає, що повний розрив із президентом Зеленським не вигідний й Ігорю Коломойському, з яким часто пов’язують нардепа Дубінського. "Краще "холодний мир" або мирне існування, ніж прямий конфлікт, і пов'язані з ним ризики для бізнесу. До речі, не виключаю, що "старший товариш" (тобто Ігор Валерійович) за деякий час, коли пристрасті трохи вляжуться, переконає Олександра Дубінського тихо, без скандалу і поодинці піти з фракції. І тоді всі будуть в основному задоволені (крім, напевно, самого Дубінського). Хоча для Дубінського ця ситуація може стати стартом для самостійного політичного проєкту", - зазначив Фесенко.

Другий можливий сценарій, на його думку: Дубінський залишиться у фракції, але оформить опозиційну групу всередині неї. Однак, Фесенко вважає, що така ситуація суттєво не вплине на розстановку політичних сил в парламенті.   

Поки ЗМІ намагаються проаналізувати як позначаться американські санкції щодо народних депутатів на політичному "фундаменті" влади — монобільшості, історія набирає обертів: Дубінський записав відеозвернення, у якому   попросив президента Володимира Зеленського про особисту зустріч. "Я прошу вас про особисту зустріч, без посередників, які вливають вам у вуха цю брехню, і аферистів, які працюють на свої власні кишені, а не інтереси України, для того щоб донести свої аргументи і ще раз довести, що я готовий боротися саме за вас. Саме цим я займаюся, і саме тому ніякого виходу з фракції партії, куди мене делегував народ, не буде", — зазначив він. 

Олександр Дубінський, Фото: УНІАН