Реформа СБУ та призначення Вітренка. Плани народних депутатів на цей пленарний тиждень

Реформа СБУ та призначення Вітренка. Плани народних депутатів на цей пленарний тиждень

Цього пленарного тижня у Верховній Раді запланований звіт прем’єра щодо ситуації з тарифами та розгляд призначення міністра енергетики. Крім того, на порядок денний мають винести декілька законопроєктів. Більше про це в ефірі Українського радіо розповіли членкиня Комітету з питань антикорупційної політики, народна депутатка від фракції політичної партії "Європейська солідарність" Ірина Фріз та представник Кабінету Міністрів України у Верховній Раді, депутат від фракції "Слуга народу" Василь Мокан.

0:00 0:00
10
1x

Закон про референдум

Депутатка від "Європейська солідарність" Ірина Фріз зауважила, що основним питанням цього пленарного тижня є так званий закон про народовладдя.

"Він насправді нічого немає сумісного з народовладдям, тому що це законопроєкт, який порушує чинну Конституцію. Відповідним чином це чергова маніпуляція від влади, коли під прикриттям красивої назви ховають норми, які будуть потім оскаржені. Крім того, це свідомий обман для того, щоб відволікти увагу українців від платіжок, від тих цін і сум, які вони отримали і будуть отримувати ще і в лютому для того, щоб сплачувати необґрунтовано підняті тарифи", — сказала вона.

Законопроєкт про реформу Служби безпеки України 

За словами Фріз, насправді головним питанням цього порядку денного на тижні є питання реформи Служба безпеки України.

"Достатньо давно назріла необхідність врегулювати діяльність і функціональні обов'язки Служби безпеки України. Внесено доопрацьований закон про СБУ. Ми вважаємо, що його доцільно ухвалювати в першому читанні, тому що він містить норми, які насамперед потрібно провести, а саме позбавити Службу безпеки України невластивих функцій, тобто нагляду та досудового розслідування за економічними злочинами", — зауважила народна депутатка

"Хочу нагадати, що першим був внесений законопроєкт президента. Він був дуже неякісний і недолугий, містив багато норм, які суперечили як чинному законодавству, так і порушували Конституцію України, тому він був відхилений. Цей законопроект, який було доопрацьовано у Комітеті з питань національної безпеки і оборони може бути першим кроком до розгляду дійсно реформи Служби безпеки України. Ключовим питанням, про яке ми говорили з нашими міжнародними партнерами під час напрацювання концепції реформи СБУ, було позбавлення Служби безпеки України невластивих функцій. І цей законопроєкт містить це положення. Тому його треба ухвалювати і доопрацювати до другого читання з формулюванням тієї чи іншої статті так, щоб вона не суперечила чинному законодавству", — сказала Фріз. 

Народні депутати не пов’язують реформу СБУ, з інцидентом, який стався у відомстві, а саме  — зі звинуваченням співробітника служби у підготовці вбивства колеги.  

"Це дуже важливий законопроєкт про СБУ, оскільки у служби забирається управління,  яке боролося з економічними злочинами. Крім того, там пропонується реформування структури служби. У зв'язку з цим у першому читанні, я думаю, що законопроект мав би бути підтриманий, хоча дискусії тривають. Я би не пов'язував це зі скандалом, який стався всередині відомства. Адже завдання керівництва Служби безпеки України дати відповіді, що це було і притягнути винних до відповідальності, але на законотворчість такі інциденти не мали би впливати", — прокоментував депутат від "Слуги народу" Василь Мокан.

На цю тему: Скандал в СБУ. Чи буде реформа відомства та що передбачає законопроєкт?

Про призначення міністра енергетики 

У Юрія Вітренка закінчився місячний термін, коли він тимчасово виконує обов'язки міністра. Фріз зауважила, що "внесенння кандидатури Вітренка на посаду міністра енергетики може збурити залу до блокування трибуни". 

"Я хочу підкреслити, що Вітренко всього лише за один місяць, будучи виконуючим обов'язки міністра,  необґрунтовано підняв тарифи для всього населення, заявив про те, що Україна може повернутися до закупівлі газу в країні-агресорі Російській Федерації, і він вчиняє дії, які ведуть нас як державу до втрати нашої енергетичної незалежності. Тому я вважаю, що пан Вітренко не має права займати цю посаду. Він довів свою неспроможність врегулювати питання з тарифами і зрозуміти, в який спосіб ми будемо виходити з ситуації для того, щоб захистити національні інтереси громадян, не втратити енергетичну незалежність та забезпечити громадян газом, теплом і електроенергією не з Росії", — прокоментувала депутатка від "Європейська солідарність" Ірина Фріз

Про включення депутата від "Слуги народу" Олександра Дубінського в санкційний список США

Василь Мокан повідомив, що 25 січня частина засідання фракції "Слуга народу" була присвячена цьому питанню.

"На засіданні був присутній президент, голова Верховної Ради України і сам Дубінській. У фракції було обговорено кілька варіантів розвитку подій. Зараз насправді проходять внутрішні дискусії стосовно того, яким чином на це реагувати. Президент висловив свою позицію і звернувся до Дубінського, щоб той добровільно вийшов з фракції, аби не кидати на неї тінь. Дубінський відмовився це робити, оскільки вважає себе невинуватим і таким, що не порушив жодного українського закону, а санкції — це провокація проти нього. Однак у фракції звучало дуже багато критичних зауважень і звернень до колеги. Я думаю, що рішення фракції може бути таким, що його фактично виключать з фракції. Але наразі кінцевого рішення фракція ще не ухвалила", — сказав Мокан.


Фото: УНІАН