СНО-3: чи продовжать останній російсько-американський ядерний договір?

СНО-3: чи продовжать останній російсько-американський ядерний договір?

На яких умовах може бути продовжений ядерний договір США і РФ та яка роль України в цьому процесі в ефірі Українського радіо розповідає директор громадської організації "Центр міжнародної безпеки" Валерій Кравченко.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Підписаний на 10 років, договір між Російською Федерацією та Сполученими Штатами Америки про заходи з подальшого скорочення й обмеження стратегічних наступальних озброєнь (СНО-3)  зменшує стратегічні носії та ядерні боєголовки РФ і США до 700 і 1550 відповідно. Договір може бути продовжений ще на п'ять років у разі доброї волі кожного з підписантів. Термін дії договору закінчується в лютому і він є останньою угодою, що обмежує ядерну зброю США та Росії. Угода зобов'язує сторони обмінюватися інформацією про кількість боєголовок і носіїв.

Валерій Кравченко пояснює важливість цього документу: "Це третій по рахунку договір про скорочення ядерних озброєнь, який було укладено в 2011 році. Його дія триває до 5 лютого. Для того, аби дійти згоди про СНО-3 знадобилося приблизно півтора роки. Чи можливо за 11 днів його підписати? – Можливо, якщо на те буде політична воля. Мають бути певні поступки з боку США, оскільки до сьогодні непримириму політику займала адміністрація Трампа, яка спочатку у листопаді 2020 року вивела США з угоди про відкрите небо. І це вже другий договір, з якого мали намір вийти США. Усі інші договори, які стосуються ядерного роззброєння засвідчують їхнє  невиконання Росією. Вона де факто підриває своєю поведінкою безпекову ситуацію у світі. Тому з такою Росію не варто говорити. Така Росія розуміє тільки мову сили. Крім того, тут ще є фактор Китаю, який США хоче включити до такого договору".

Росія ще минулого року натякала, що не заперечує проти продовження ядерного договору і нібито готова було до деяких поступок. Хоча експерти зазначали, що це скоріше декларації, аніж реальна готовність до переговорів. Експерт прогнозує, з чим насправді матиме справу Байден: "Не варто порівнювати військові бюджети Росії і США. Ядерна зброя в Росії, по-перше, застаріла, а по-друге, її менше. США можуть наростити кількість боєголовок і бомбардувальників набагато швидше, аніж Росія. І це у контексті стримування Росії було би адекватним. Росія більш гнучко використовує стратегію застосування. Вона ухвалила новий стратегічний документ щодо використання ядерної зброї. Путін на одному з економічних самітів навіть заявив, що готовий знищити увесь світ, якщо щось піде не так".

Прес-секретар Білого Дому Дженніфер Псакі під час брифінгу в четвер зазначила, що договір СНО-3 відповідає інтересам нацбезпеки США і його продовження має велике значення в умовах ворожих відносин з Росією. З одного боку бюджети держав непорівнянні, з іншого боку на ворожу поведінку Росії в Америці явно зважають. "Це споконвічний засіб шантажу. Росія використовує свою зброю передусім для шантажу. І ніхто не хоче ризикувати наслідками. Це проблема не лише США, але й країн Європи перш за все. Іскандери розташовані в Калінінградській області, які мають радіус дії до 400-500 км, загрожують багатьох столицям Європи. Існує проблема реагування на політику такого залякування. Трамп активно критикував європейських членів НАТО за недостатність фінансування своєї безпеки. Політика Байдена дуже зміниться. Треба розуміти, як реагувати на такий шантаж і на скільки далеко готова піти Росія задля досягнення своїх геополітичних цілей", – коментує Валерій Кравченко.

На питання, що означає цей договір для України експерт зазначає: "Україна не має стати певною розмінною монетою. Звичайно, Росія хоче певної буферизації відносин з країнами-членами НАТО і тиснутиме щодо певних політичних дивідендів за цю суто військову угоду. Натомість позиція України зараз достатньо слабка. Ми повністю залежні від наших союзників, в основному від США. США надають нам катери для оновлення флоту. Є багатогранне і систематичне військове співробітництво. Тому в будь-якому разі Україна має солідаризуватися зі Сполученими Штатами Америки та найближчими сусідами по східному флангу альянсу щодо своєї позиції".

Фото: Ua.News