Харків без "голови". Експерт прокоментував, чому затягуються нові вибори мера міста

Харків без "голови". Експерт прокоментував, чому затягуються нові вибори мера міста

25 жовтня хворого на COVID-19 Геннадія Кернеса обрали міським головою на виборах, коли той перебував на лікуванні у Берліні. Однак 17 грудня Кернес помер від ускладнень, спричинених коронавірусною хворобою. Щоб призначити позачергові вибори міського голови, Харківська міська рада повинна була звернутися до Верховної Ради України. На це законом виділяється 15 днів. Як наслідок, 20 січня до Верховної Ради України прийшло клопотання про призначення позачергових виборів харківського міського голови, яке відправили з Харкова ще 31 грудня. Проте, за словами народного депутата України від фракції "Слуга народу" Віталія Безгіна, клопотання про позачергові вибори у Харкові надійшло без супровідних документів. Через це його поки не можуть розглянути. Пізніше голова провладної партії "Слуга народу" Олександр Корнієнко сказав, що якщо наступного тижня Верховна Рада України не призначить дату виборів, то вони відбудуться аж у жовтні. Адвокат, член ГО "Харківський Антикорупційний центр" Володимир Рисенко в ефірі Українського радіо прокоментував, чому Харків залишають без повноцінного господаря і чому затягуються вибори мера.

"В якомусь сенсі я боявся, що у цьому році вибори взагалі не відбудуться, тому що буде розігруватися луцький сценарій, коли секретар міської ради виконував повноваження міського голови декілька років. Тобто Верховна Рада не могла взагалі вирішити питання. Це найгірший сценарій, який може бути", зазначив Володимир Рисенко. 

За словами адвоками, сценарій, за яким ми зараз йдемо, не є найгіршим, тому що подання від Харківської міської ради все-таки відбулося.  

"Інше питання полягає у тому, чому до цього звернення не додані відповідні додатки, які повинні були там бути. Як наслідок, Верховна Рада не може призначити ці вибори, тому що не отримала подання відповідно до закону. Певний консенсус, який склався в місті Харкові, відповідає тому, щоб ці вибори не відбулися у березні. Пан Терехов (нинішній секретар Харківської міськради — ред.) зацікавлений у тому, щоб показати на певний проміжок часу, що він є приємником померлого Кернеса, щоб його електорат запам’ятав Терехова і у нього з’явився власний рейтинг", — пояснив Рисенко.

Рисенко прокоментував, які саме групи наразі досягли консенсусу у Харкові.

"Насамперед це певний бізнес, який співпрацював з Кернесом в тому чи іншому вигляді, зокрема його особисті друзі. Таким чином, бізнес, який хоче, щоб працювалося точнісінько так, як і за часів Кернеса, зацікавлений у тому, щоб вибори відбулися не дуже швидко, аби електорат проголосував саме за Терехова", — зазначив він. 

"Нагадаю, що Кернес переміг в першому турі фактично не проводячи жодної кампанії, але блог Кернеса не набрав більшості у міській раді, незважаючи на те, що посів перше місце на виборах. Його блок набрав 37 місць з 84 можливих. І без коалізації з іншими партіями він би взагалі не мав більшості. І така ситуація відбулася вперше. Тому місцеві бізнесмени бояться, що це може повторитися і з особою, яка піде на вибори від блоку Кернеса, оскільки це безпосередньо вже не сам пан Кернес", — додав Рисенко. 

На фото: Харківська міська рада, Укрінформ