Навальний та протести у Росії. Навіщо опонент режиму Путіна повернувся до Росії попри кримінальну справу?

Навальний та протести у Росії. Навіщо опонент режиму Путіна повернувся до Росії попри кримінальну справу?

18 січня блогер Олексій Навальний повернувся із Берліна до Москви. До того Навальний лікуватися в Німеччині нібито після спроби його отруєння ФСБ бойовою хімічною речовиною. Навальний звинувачував режим Путіна у своєму отруєнні. Натомість в Росії порушили кримінальну справу проти нього. Відтак Навальний просто повернувся у руки поліції. 23 січня в багатьох містах Росії відбулися численні акції за опозиціонера Олексія Навального. Експерт Ради зовнішньої політики "Українська Призма" Олександр Краєв прокоментував, навіщо Навальний повернувся до Росії та як у подальшому може розвиватися його протистояння з режимом Путіна.

Навіщо Навальний повернувся, коли інформацію про кримінальну справу проти нього в Росії не приховували 

"Це було єдине, що він міг зробив з точки зору свого іміджу нібито опозиціонера. Це по суті образ мученика: він робить нібито все правильно, чесно грає і чесно працює, але злі руки Кремля дістають його так чи інакше. Це був останній акт самопожертви, на який він пішов заради іміджу і свого образу. Тому фактично це єдине, що він міг зробити, якщо хотів продовжувати далі політичну і громадську діяльність. Ми знаємо, що росіяни можуть намагатися дістати своїх ворогів де завгодно. І тому вони дістали б Навального або в Німеччині, або б він зійшов нанівець. І це був би для нього і політичний, і соціальний кінець. Тому Навальний зробив образ мученика, і з точки зору політичної комунікації доволі вдало", — сказав Олександр Краєв.

Чи є підстави підозрювати, що з повернення Навального зробили шоу 

"Іноді виникає враження, ніби Путін спеціально створює Навальному рейтинг, аби надалі підігріти йому відповідну посаду. Це виглядає як класичний диктаторський крок по врівноваженню опозиції: ми спочатку створюємо опозиціонера, якого розкручуємо і який стає основною протестуючою силою проти нас, а потім, нібито подумавши і почувши вулицю, ми його вводимо в уряд і показуємо, що ми такі нібито ліберальні і плюралістичні, хоча в той час ми самі створили йому цей образ і фактично це повністю наша людина. І багато в чому такий сценарій прослідковується. Навіть по діях російських прикордонників і поліціянтів ми бачили, наскільки це зрежисовано, постановлено і наскільки це робилося не просто так", — зауважив експерт.

Чому прихильники Навального роблять ставку на популярну серед юного покоління соцмережу Tik Tok 

На думку Краєва, це свідчить про зміщення від класичних засобів революції.

"З часів "Арабської весни" в нас класичним зародком революції були Твіттер і Фейсбук. Надалі до них потроху приєднався Інстаграм як найбільш показова мережа, де можна показати відео і легше вести трансляцію. Але у нас є ситуація з Трампом, коли всі західні мережі, на яких раніше базувалися народні рухи Близького Сходу, Східної Європи і взагалі майже всього світу, починають блокувати будь-яку політичну інформацію, яка може позначитися на ціні їх акцій. І в цей момент приходить китайський застосунок Tik Tok, який нібито не афішує, що співпрацює з комуністичною партією, хоча це наразі відбувається, і який мало кого блокує, тому що він дозволяє будь-якому контенту у себе з’являтися. І зараз ми бачимо, як потроху китайська соціальна мережа починає займати місце західних соціальних мереж у нібито підтримці і наданні інформаційної інфраструктури для протестних рухів. Тому можна очікувати, що Китай застосує подібний інструмент як мінімум для просування власних інтересів якраз через подібні протести і інформаційні канали", — пояснив експерт.


На фото: мітинг у Москві, Reuters

Про розслідування Навального про маєток Путіна 

"Мені здається, ці розслідування Навального це свого роду такі невеликі тригери. Останнім часів декілька разів на рік він випускає подібні великі розслідування. І кожного разу, коли було розслідування з Настею Рибкою, розслідування з маєтками чиновників "Рознафти", з оточенням Путіна, фільм про Медведєва, ми помічаємо, що зі  зростанням і спаданням подібні публікації викликають певні настрої в російському суспільстві. Хтось виходить на площі, когось заарештовують, проти когось відкриваються справи, але буквально за місяць чи навіть менше це спадає. Таким чином, Навальний просто підтримує цю атмосферу нібито плюралістичності російських медіа і нібито присутності розслідувань та якоїсь відкритості. Насправді ті, хто дійсно розуміють ситуацію, для них це було просто черговим підтвердженням, тобто нічого нового. Але в сучасному світі пам'ять мас, пам'ять натовпу стає все коротшою. Тому фактично це просто підтримування цієї народної пам'яті, щоб не забували, що є така проблема і такі багатії", — сказав Краєв

Чи може Кремль за звільнення Навального вимагати скасування санкцій проти Росії  

Краєв вважає, що Росія може використати Навального задля скасування санкцій. 

"Небезпечною виявилася ситуація, коли німці частину блокування своїх бізнесів по співпраці з "Північним потоком-2" підв’язали саме під питання Навального. Наразі повернення Навального нам показало, наскільки це може бути частиною великої гри. Тому більш ліберальне і поступливе ставлення до Навального зі сторони кремлівського режиму, дійсно, дасть йому просто розмінну монету у геополітичних іграх, коли Росія за свою лібералізацію захоче поговорити про відміну санкцій. І таких ліберальних протестуючих, яких вони будуть потроху відпускати і на щось обмінювати, можна зробити дуже багато", — пояснив він.


На фото: Олексій Навальний, TASS

Останні новини
Леонід Фінберг про "1000 і одну книжку", філософський словник та кота Бучика
Леонід Фінберг про "1000 і одну книжку", філософський словник та кота Бучика
"Це дійсно історичний крок". Василь Шевченко про проєкт будівництва євроколії з Ужгорода
"Це дійсно історичний крок". Василь Шевченко про проєкт будівництва євроколії з Ужгорода
Суспільне стартувало не "з нуля", а з величезного "мінусу" — Розкладай
Суспільне стартувало не "з нуля", а з величезного "мінусу" — Розкладай
"Вакцинуйте своїх тварин раз на рік". Поради експерта — як вберегтися від сказу
"Вакцинуйте своїх тварин раз на рік". Поради експерта — як вберегтися від сказу
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Новини по темі
10 років тому в Україні фактично почалася нова світова війна — Їжак
Саваневський: Телеграм – це помийка, а не джерело інформації
Герус: Рішення щодо зміни тарифів не існує, проте варто економити електрику в пікові години
"Без демобілізації": народні депутатки про плюси та мінуси ухваленого законопроєкту про мобілізацію
Смоленська трагедія організована Росією — авіаексперт про катастрофу польського президентського літака