6 роковини трагічних подій на Сході України. Згадує учасник бойових дій

6 роковини трагічних подій на Сході України. Згадує учасник бойових дій

У січні в Україні вшановують шості роковини драматичних подій зими 2015 року — битви під Дебальцевим та завершення оборони Донецького аеропорту. Про них в ефірі Українського радіо згадує учасник російсько-української війни, директор Українського центру запобігання катуванням Андрій Мамалига.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Про події у Дебальцеве

Усі події 2014-2015 років героїчні, але дуже часто трагічні. Треба, щоб діти знали про визвольну війну, яку веде Україна сьогодні, яку вели колись Богдан Хмельницький, а потім Центральна Рада. На мою думку, у школах мало про це розповідають, ЗМІ також дають не багато інформації про ці події, мало також і художньої та документальної літератури. Я говорю не про пропаганду, а про те, що варто розказати правду про ті події під Дебальцеве та те, що відбувалося в Донецькому аеропорту. І, звісно, ми маємо проаналізувати всі помилки і зробити все, щоб не повторити їх у майбутньому. Мова йде і про дії військових, хоча тут дуже тонка межа.

У період 2014-2015 років наша армія страждала від того, що командування на різних рівнях боялося брати на себе відповідальність за власні дії, але ж деяких командирів судили за їхні рішення. Думаю, законодавчо треба визначити чіткі межі дозволеного і забороненого. Ми маємо сказати полоненим, як це роблять, наприклад, в Ізраїлі, країні, яка постійно знаходиться у стані війни, що військовополонений не несе відповідальність за свої дії, які він вчиняв в умовах полону. 

Читати далі: Євген Степаненко: відступ з Дебальцевого важко назвати перемогою, але це точно не поразка

Яка нині ситуація в українській армії

З 2014 до 2017 року було відкрито майже 10 тисяч кримінальних проваджень за військові злочини: невиконання наказів, самовільне залишення військової частини і так далі. На мою думку, в умовах війни це виглядає аномально тому, що 10 тисяч військовослужбовців, які залишили військову частину — це системна проблема і, мабуть, для цього були причини. Армія була у напів розваленому стані, але все ж переконаний, що кримінальною справою солдата не можна змусити воювати. Солдатів треба мотивувати, а не лякати. Він не принесе користі у такому стані нікому. У 2014 році в армію йшли люди патріотично вмотивовані, які йшли не за пільгами чи заробітною платою, вони захищали Україну. На жаль, у подальшому ця мотивація була втрачена. Якщо поговорити з військовослужбовцями, то велика кількість людей демотивовані. 

За словами військового експерта Глена Гранта, битва за Дебальцеве була прямим зіткненням української армії з російською

Я впевнений, що це один з багатьох прикладів, про які багато хто ще не знає. І на Луганщині таких подій було багато. Між іншим, варто говорити про бої не лише під Донецьким аеропортом, а й під Луганським, де воювали військові злочинці, у тому числі російська "приватна армія Вагнера". Саме вони атакували Луганський аеропорт і прилеглі райони.

Читати далі: "Кіборг" Павло Чайка: "Святкувати День Збройних сил будемо після війни"

Нагадаємо, за час боїв у Дебальцевому у січні-лютому 2015 року, за даними Генштабу, загинуло близько 200 українських бійців з різних підрозділів. Бої за Донецький аеропорт – одні з найзапекліших у війні на сході України – тривали з травня 2014-го до 22 січня 2015 року. За даними Українського тижня, на січень 2018 року у боях за ДАП загинуло 101 українських військовиків, ще 9 вважалися зниклими безвісти.

Фото: suspilne.media