Як захистити своє цифрове "я". Поради експерта з кібербезпеки

Як захистити своє цифрове "я". Поради експерта з кібербезпеки

Захист персональних даних у соцмережах набуває актуальності не лише у карантинний час. Ми все більше у звичайному житті та побуті довіряємо роботі з електронними носіями - під час розрахунків за товари чи послуги, під час комунікації у соцмережах тощо. І, як правило, не замислюємося над тим, чи не розголошуємо свої персональні дані.

Як шахраї примушують нас розголошувати персональні дані: чи реально захиститися?

Ті способи, які використовують шахраї, щоби заволодіти персональними даними лишаються незмінними протягом багатьох років, говорить в коментарі Українському радіо  експерт із кібербезпеки Артем Кобець. "Найпоширеніший спосіб – так званий "фішинг": ви отримуєте якесь повідомлення за допомогою будь-якого мессенджеру (електронна пошта, мережеві повідомлення з соціальних мереж, смс-повідомлення). За допомогою цього повідомлення зловмисники намагаються примусити Вас відкрити якесь вкладення, яке містить шкідливе програмне забезпечення або перейти за посиланням, яке приведе Вас на підроблений сайт. Для цього використовуються різні методи – залякування, вхід у довіру та інше. Переходячи на ці сайти та починаючи використовувати шкідливе програмне забезпечення, ви надаєте можливість контролювати пристрій зловмиснику".

Подібні сайті, каже фахівець, також використовуються для несанкціонованого збору персональних даних користувачів. Він розповідає як ці сайти виглядають: "У багатьох випадках,  вони копіюють дизайн популярних сервісів. Уважний користувач їх зможе відрізнити, але особливість у тому, що коли ми отримуємо такі повідомлення, то більшість не знає як такі "підробки" відрізнити. Мало-хто звертає увагу, що адреса цього сервісу різниться якоюсь літерою від оригіналу, тобто фактично ми переходимо на інший сервіс, який контролюється зловмисником. Непідготовленій людині це зробити досить важко. Але, маючи хоч найменші знання кібербезпеки, ми маємо розуміти від кого ми отримуємо електронні листи, на які сайти ми переходимо".

Про неочікувані "бонуси", "призи", "виграші": звідки шахраї знають наші телефони?

Будь які дії, які походять до тих, що ви маєте робити – це зазвичай сценарій злочинців, адже їх завдання – отримати якісь ваші дані, "втертись" до Вашої довіри, зауважує Артем Кобець. "Тому основним прикладом тут є якраз – отримання якихось бонусів, призів, переваг. Це – основний спосіб "приспати" увагу та обережність".

 На жаль, бази даних імен, телефонних номерів з прив’язкою до особи дуже часто витікають в мережу, констатує експерт. "Відбувається це з різних причин. Є і не дуже добросовісні співробітники компаній, які після звільнення беруть із собою базу клієнтів.  Інший спосіб, це – хакерський злом серверів відомих компаній. Від цього не застрахований ніхто. За останні десятиліття відомі гучні "витоки" доволі таких відомих світових компаній.  Будь який сервіс, який зберігає інформацію про вас у цифровому вигляді, може потенційно стати джерелом витоку інформації про вас. Чи це – "Дія", чи будь-який реєстр,  чи – соцмережа, все це – можливе джерело витоку інформації", – зазначає IT-консультант.

Фото: з відкритих джерел