"Знижки не для всіх": експерт пояснив, як насправді зміниться ціна на газ

"Знижки не для всіх": експерт пояснив, як насправді зміниться ціна на газ

18 січня Кабінет міністрів України тимчасово затвердив граничну ціну на газ, згідно з якою ціна на газ для населення знизиться до 6,99 грн за кубічний метр. Така ціна діятиме з 1 лютого і до завершення опалювального сезону або до завершення карантину. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль підкреслив, що постачальники газу не зможуть піднімати ціну вище за встановлену межу. Це дасть змогу знизити ціну на газ для українців в середньому на 30%. Голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко в ефірі Українського радіо прокоментував, як насправді зміниться ціна на газ і чи є це рішення уряду раціональним.

0:00 0:00
10
1x

"Рішення Кабінету Міністрів мені більше схоже на тушіння пожежі, тому що воно не вирішує проблему тарифів для всіх українців. Воно просто вирішує питання соціального невдоволення, щоб люди не виходили на вулицю", —  зазначив Олег Попенко

За його словами, це зниження ціни на газ стосується тільки окремих верств населення. 

"Зниження ціни на газ відіб’ється у платіжках тих, хто проживає в приватному секторі і в сільській місцевості. Там, дійсно, платіжка на газ знизиться, можливо, навіть до 1000 грн. 17 мільйонів людей, які  проживають в багатоквартирному будинку, практично взагалі не відчують зниження тарифів. У близько 98% немає індивідуального опалення, і у них споживання газу в місяць може бути там 100-150 грн. Тому вони побачать зниження вартості газу на 50-70 грн. Не більше", — сказав він.

Попенко наголосив, що "населення відчує зниження ціни на газ тільки в березні. Січень є морозний. І люди, які проживають в сільській місцевості і в приватному сектору, платитимуть за газ ті великі кошти. У них платіжка вийде близько 5000 грн за місяць. Тому вони не відчувають на сьогодні полегшення. Тому що рішення уряду буде розповсюджуватись на зниження ціни саме в лютому"

Крім того, він додав, що "облгаззбути будуть не зобов'язані давати газ по зниженій ціні. Але якщо вони навіть продадуть по зниженій ціні, вони потім обов'язково повернуться у суди і будуть вимагати від Кабінету Міністрів гроші, оскільки змушені були продавати газ зі збитками. ми побачимо, що це рішення уряду буде для держави суцільними збитками"

Попенко зауважив, що у сучасних реаліях не всі українці мають змогу оперативно змінити постачальника газу. 

"Україна не готова до ринкових умов. Спочатку ввели ринок, а потім почали ним займатися. Перехід до іншого постачальника або до "постачальника останньої надії" —  це справді велика проблема. І я не вірю, що люди зможуть одним кроком перейти до "постачальника останньої надії", тим паче якщо це стосується віддалених сіл. Більшості потрібно знайти інтернет, інформацію про перехід до іншого постачальника тощо. А це практично неможливо", — пояснив він.  

Попенко також вважає, що в Україні фактично немає ринку газу. 

"У нас на ринку фактично два монополісти. Перший монополіст це облгаззбути, які під ім’ям впливового олігарха фактично контролюють близько 70% роздрібної торгівлі газом. Фактично они не дають можливості розвиватися конкуренції на роздрібному ринку газу. Другий монополіст — НАК "Нафтогаз України". На сьогодні фактично ринкові умови працюють на НАК "Нафтогаз України". Тому що він єдиний, хто може постачати газ по цій ціні, бо влітку закупив його за 2,50 грн, а також має доступ до газосховищ, тому що він їх використовує і він закачав туди свій газ. Крім того, він визначений "постачальником останньої надії" і він практично у будь-який момент може надати газ. Тому ринку газу в Україні немає і ринкові умови не існують, оскільки ми від одного монополіста перейшли до іншого", —  додав він.  

Зазначимо, сьогодні очікується також рішення регулятора про максимальний тариф на розподіл для 14 облгазів до 1,79 копійок за кубометр. 

Нагадаємо, з 1 січня ціна на газ для населення підвищилася, що викликало акції протесту серед населення. 

Фото: pexels.com