Занурення в ополонку. Кому на користь ця процедура та як правильно загартовуватися

Занурення в ополонку. Кому на користь ця процедура та як правильно загартовуватися

Хоча в Україні лютують справжні хрещенські морози та не вщухає епідемія, черги до ополонок меншими не стали. Однак лікарі попереджають, що для загартовування організму є певні правила. І охочим зануритися на Хрещення у холодну воду треба було готуватися. Як – в ефірі Українського радіо розповів завідувач просвітницьким відділом Київського міського центру громадського здоров’я Отто Стойка.

0:00 0:00
10
1x

Чим здоровіша людина, тим краще вона витримує загартування. Купання в ополонці, каже медик, це – найпотужніша форма загартування.  Це великий стрес для організму і молодим людям це легше перенести. Треба до цього підготуватись і фізично, і психологічно. "Треба, щоб людина вдома обливалася холодною водою, приймала контрастний душ. І бажано, щоб була поступовість в підготовці", – говорить Отто Стойка. 

Він радить починати загартовування з літа: "Наприклад, привчати себе виходити на відкрите повітря та до відкритих водоймів у будь-яку погоду. Восени це продовжувати. Щодо відкритих водойм, теж вважаю що не треба робити це дуже часто, бо все ж таки це стрес для організму, а от декілька разів на місяць це  треба робити. І отримуючи такий позитивний стрес, людина себе налаштовує що йде оздоровлення організму. Загартування дає і фізіологічний, і психологічний вплив. І люди можуть стверджувати, що вони перестали хворіти, бо вони налаштували себе. І в комплексі – ведуть більш здоровий спосіб життя".

Якщо сьогодні людина вирішили прийти до ополонки, медик дає практичні поради як мінімізувати ризики захворіти: "Треба одягати простий, зручний, просторий, теплий одяг. Роздягнутись нескладно, складно одягатись потім, коли змерзли руки. При собі необхідно мати килимок, щоб підстелити під ноги, або рушник і на сухому рушникові одягатись. Підходити треба там, де безпечне місце – неглибоко, безпечне дно. Треба бути з кимось із супроводжуючих, щоб допомогли в разі потреби. І після купання зразу в тепло, тому що загартування має бути короткочасним".

Загартовування може бути не лише купанням, ділиться Стойка власним досвідом: "Можна пройтись трошки босоніж по снігу, вмитись чистим снігом чи джерельною водою. І цей привід я б рекомендував використати для того, щоб замислитись про наш контакт з природою, над природними факторами, які нас оточують. Повітря, воду, холод не треба боятись, треба розуміти, що вони теж дають нам бадьорість, дає заряд енергії, нові емоції".

Хоч загартовування і оздоровлює, але помилково вважати його панацеєю, каже медик. "Я, наприклад, перехворів вже коронавірусом, і загартування це – не гарантія, що ти не будеш хворіти.  І, якщо говорити про коронавірус, то він взагалі – підступний. Ми знаємо випадки, коли дуже фізично розвинені молоді люди дуже важко хворіють. Від коронавірусу імунітет – тільки вакцинація або, коли людина ним перехворіла. Тому, не треба якихось ілюзій з цього приводу розвивати і не забувати, що загартування, це – один з способів оздоровлення. І, якщо є якісь хронічні захворювання, треба обов’язково порадитись з лікарем і дізнатись які ризики можуть бути від загартування".

Фото: УНІАН