"Підрозділ, створений із добровольців, ліквідували всупереч закону" – підполковник Гончар про "Аеророзвідку"

"Підрозділ, створений із добровольців, ліквідували всупереч закону" – підполковник Гончар про "Аеророзвідку"

Ухвалено остаточне рішення про ліквідацію в Збройних силах України підрозділу "Аеророзвідка". Після ліквідації частина підрозділу перейде в підпорядкування командування Об’єднаних Сил, а частина – стане науковим складом Військового інституту телекомунікацій та інформатизації. Наскільки доцільним в період війни з Росією є таке рішення та які наслідки воно матиме Українськом радіо розповіли підполковник Збройних сил України в запасі, голова наглядової ради громадського об’єднання "Аеророзвідка" Ярослав Гончар та член наглядової ради громадського об’єднання "Аеророзвідка" Вадим Юник.

0:00 0:00
10
1x

"Підрозділ "Аеророзвідка" створений в 2015 році на базі громадського об’єднання "Аеророзвідка". Основною метою його створення було впровадження кількох проєктів в Збройних силах України. Серед них: розбудова системи відеоспостереження вздовж лінії розмежування ООС, розбудова системи бойового управління ЗСУ, а також моделювання, використання і застосування безпілотних літальних апаратів", – розповів Ярослав Гончар

Його колега, Вадим Юник, додав, що одним із принципів, чому з'явилася аеророзвідка, було бажання,  щоб на полі бою гинули не наші хлопці, а роботи, техніка, яку можна купити: "Адже, якщо гине людина, з цим вже нічого не зробиш. Треба вкладатися в техніку і це дуже правильне рішення". 

"Ми повинні бачити першими, реагувати першими і зробити все краще, аби ворог не підійшов до нашого кордону", – наголосив Юник.

Найголовніший набуток підрозділу, за словами Ярослава Гончара, це створення певної екосистеми, активу людей, які об'єдналися і служать в цьому підрозділі: "Це вмотивовані добровольці, патріоти, які розробляють нові спроможності, додають до ЗСУ. Через проєктів, які веде військова частина, основний проєкт має шифр "Дельта". Йдеться про систему ситуаційної обізнаності. Це програмне забезпечення, яке дозволяє об'єднати в єдиний інформаційний простір всіх на полі бою. Система дозволяє отримувати, обробляти і розповсюджувати інформацію в режимі часу, наближеному до реального. Вона створена і кілька разів перевірена на відповідність до стандартів НАТО, дає Україні можливість проведення спільних операцій, обміну розвідувальною інформацією. Переоцінити важливість дуже складно, адже це наша пряма взаємодія із союзниками з НАТО". 

"Наступним проєктом я би виділив систему відеоспостереження, яка вже шість років функціонує в зоні проведення операції. В цьому аспекті ми не поступаємось агресорові: росіяни, побачивши її через кілька років після того, як ми почали її розбудовувати, намагаються повторити. Система дозволяє збирати дані, інформацію про весь фактаж, про всю війну. Вона використовується для збору доказів про дії окупаційних військ", – розповів Гончар. 

Разом з тим, попри успіхи підрозділу, підполковник наголосив, що ситуація, яка зараз склалась в Міністерстві оборони та ЗСУ, є "дивовижною": "З розробкою роботизованих систем та систем бойового управління поєднувати в одному підрозділі бойове застосування довго не можна. А ми кілька років так проіснували". 

"В рішенні реорганізувати підрозділ немає чіткого розуміння, погано це чи добре. Але хотілось, щоб якось по-іншому підійшли до цього питання, тому що більшість людей, які сюди прийшли і є членами "Аеророзвідки", прийшли за власним бажанням. Люди хотіли щось зробити для країни. І найголовніше, що бажання є й досі, тому що люди кажуть, що це їхня країна", – зауважив Вадим Юник. 

Він розповів, що спочатку аеророзвідка була волонтерською діяльністю: "Це були волонтери, які постійно їздили самі на фронт. Потім ми розуміли, що потрібно ставати підпорядкованою частиною, щоб люди це бачили і робити ще більше. Але ми не відчуваємо, щоб хтось зверху сказав: "Давайте робити ще більше". Більше є відчуття, що ми нікому не потрібні з людей, які приймають рішення". 

Ярослав Гончар у своєму ставленні до реорганізації підрозділу є більш критичним: "Підрозділ, створений із добровольців, реорганізований всупереч закону про національну безпеку. В березні минулого року вступив в дію закону України "Про національну безпеку". Цей закон визначає, що в Україні застосувавати Збройні сили уповноважені тільки командуючі ОС. Коли організовується операція, головнокомандуючий повинен передати командуючому необхідний комплект літаків, танків під задачу операції. В нас же частину підрозділу передали й люди будуть знаходитись в режимі застосування завжди. Не буде відповідального за їх навчання, закупівлю обладнання".

Фото: cторінка “Аеророзвідки” в мережі facebook