Річний тариф на газ: що це таке пояснює експерт

Річний тариф на газ: що це таке пояснює експерт

Як розраховуватимуть 30% знижку на газ та чи повернеться Україна до купівлі газу в Росії в ефірі Українського радіо розповідає експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

0:00 0:00
10
1x

Українцям збираються запропонувати річний газовий продукт – фіксовану для споживачів ціну на рік.  Юрій Корольчук пояснює як це працюватиме і чому не варто надто радіти 30% знижці: "Уряд повернувся до питання регулювання ринку газу. Іронія полягає у тому, що знижка у нас не 30%, адже її рахують від вартості газу, яку пропонують компанії газзбути, які не мають власного видобутку, а контрактують газ за європейськими цінами. Але постачальником може бути компанія "Нафтогаз України", в якої ціна була 7 грн 22 коп. Тому якщо Нафтогаз визначать єдиною компанією, яка продаватиме газ зі знижкою, то ця знижка складатиме не 30%, а лише 22 копійки. Другий момент, якщо є ринок газу, то усі повинні мати рівні умови та можливості. Те, що в Нафтогазу сьогодні немає клієнтів і він їх адміністративним чином намагається наростити, то це питання не до Зеленського чи уряду, а питання до того, що в Нафтогазу їх ніколи й не було. В умовах ринку ніхто не зобов’язаний ділитися клієнтами. Нафтогаз України з одного боку як контраргумент використав наступний фактор: він той газ, який видобуває в Україні, шляхом порушення правил ринку газу не виставляв на відкриті торги".

Денис Шмигаль заявив, що восени минулого року десятки тисяч українців вже підписали річні контракти на постачання газу за ціною 4,7 грн за кубометр. За словами прем’єра такий принцип вибору постачальника на місяць або рік діє у більшості країн Європи. "Дійсно, в Європі є контракти навіть на 2-3 роки. Але це все залежить перш за все від регулятора, контролю за цінами, а по-друге, від можливостей самих компаній. Якщо компанія може закупити такий обсяг газу і зберігати у підземних сховищах, то вона може виставляти фіксовану ціну на рік. А якщо такої можливості немає, тоді компанія виходить з наявних пропозицій на ринку газу і не має змоги сформувати фіксовану річну ціну. У нас була пропозиція від газзбутів закріпити ціну на опалювальний сезон за умови повної оплати наперед. На жаль, не всі могли собі це дозволити", – зазначає експерт.

На питання чи справді в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко пропонує повернутися до купівлі газу в Росії задля зменшення ціни Юрій Корольчук зазначає: "Ціна на газ на європейський ринках висока. Тому він пропонує таку альтернативу можливість купувати газ у незалежних російських видобувників таких як компанія "Роснафта", "Лукойл" тощо. Але тут проблема в іншому. На сьогодні єдиним експортним каналом, тобто організацією, яка має право продавати газ за кордон є Газпром. Тому ми не зможемо купувати газ у незалежних видобувників, оскільки законодавство Росії цього не дозволяє".

Фото: Українська правда