Підвищення вартості житлово-комунальних послуг: що буде з субсидіями

Підвищення вартості житлово-комунальних послуг: що буде з субсидіями

З початком 2021 року тарифи зросли майже на всі житлово-комунальні послуги. Відтепер більше доведеться сплачувати за газ, тепло, холодну воду та електроенергію. Чи впораються українці з підвищеннями та як зміниться порядок надання субсидій в ефірі Українського радіо розповідає експерт з соціального захисту Антон Левицький.

0:00 0:00
10
1x

Про субсидію на електроопалення, яку видаватимуть з січня

Хочу зауважити, що субсидія на електроопалення була завжди. Її видавали на опалення різних форм: централізоване, опалення природним газом чи електрикою. Все залишилося так як і було, лише змінилися пільги на опалення. Раніше для тих, хто користувався електроопаленням до 3000 кВт, була пільгова ціна до 90 копійок, нині її скасували. Але на одержувачах субсидій це не позначиться тому, що субсидія залежить від доходів людини. Якщо ж вартість послуг зростає, то і субсидія перераховується і збільшується.

Читати далі: Протести і тарифи. Що робити зі стрімким зростанням цін на енергоносії пояснює експерт

Чи вистачить грошей на оплату субсидій у бюджеті

Можу сказати, що трохи перебільшені побоювання стосовно того чи вистачить грошей в уряду, бо треба дивитися на статистику.  На наступний рік в бюджеті передбачена певна сума субсидій, але, якщо подивитися на статистику 2020 року, то можна побачити, що з закладених на субсидії  36 мільярдів гривень використали лише 19 мільярдів. Тобто є значний резерв. Така ситуація збережеться і в наступному році, навіть з підвищенням тарифів. Треба зауважити, що зросте прожитковий мінімум, мінімальна зарплата — ці фактори впливають на зменшення розміру субсидій, але підвищення тарифів їх збільшить.

Про заяву першого заступника голови фракції "Слуга народу" Олександра Корнієнка стосовно механізму субсидій

У його заяві змішалися всі терміни: пільги, субсидії, перехресні субсидії — це все різні поняття, треба їх чітко розрізняти. Пільги — це знижка, яка надається за певні заслуги чи статус. Субсидії — це допомога, яка надається людям з низькими доходами. Перехресні субсидії — переміщення коштів або розподіл витрат, доходів у межах однієї компанії або між спорідненими підприємствами для фінансової підтримки одного підприємства або виду діяльності за рахунок іншого. Те, що уряд говорить про зниження тарифів на газ, а це не ринковий механізм, який теж призведе до субсидування всіх, що є найгіршим виходом. Одна справа, коли допомогу надають усім, хто її потребує, інша— коли за рахунок державного субсидування знижки надаються всім. 

Читати далі: Позбавити водійських прав і 50% зарплати: в Раді шукають нові методи впливу щодо комунальних боржників

Чи можна буде отримати субсидію в онлайн-режимі

По-перше, такий механізм вже існує. По-друге, ті, у кого збільшилися витрати на житлово-комунальні послуги, вже отримали субсидії. По-третє, щоб отримати субсидію в онлайн-режимі, треба мати електронний підпис, а як його оформити, наприклад, малозабезпеченим людям.

Нагадаємо, з січня українцям доведеться платити за електроенергію за новими цінами. Ще в грудні українці сплачували за 100 кВт-год. 90 грн, а в січні ця сума становитиме 168 грн. До того ж, з 1 січня планувалося і підвищення вартості електроенергії для побутових споживачів, однак уряд відтермінував це рішення до квітня.

Фото: pixabay.com