"Тепло та світло": експертка про те, чим закінчаться протести проти підвищення тарифів

"Тепло та світло": експертка про те, чим закінчаться протести проти підвищення тарифів

З початку 2021 року Україною ширяться протести проти зростання тарифів на газ у всіх постачальників та електроенергію. Також зникають пільги для осіб, які проживають в 30-кілометровій зоні довкола електростанцій. Відтак в кількох містах сьогодні був перекритий рух на трасах, зокрема на трасі Київ-Харків, де люди переходили дорогу з плакатами проти "тарифного геноциду". Чим закінчаться акції протесту та чи можна було запобігти ситуації, яка є причиною невдоволення українців, Українському радіо розповіла економічна оглядачка Наталя Прудка.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"Ці протести свідчать про те, що для пересічного українця ціна газу 7-10 гривень за кубічний метр без доставки є недосяжна. Так званий "тарифний геноцид" вдарить по  селянах, які в основному опалюють газом свої домівки. Люди вийшли на протести, тому що тепер разом з доставкою, яка також зросла, доведеться платити п’ять тисяч гривень. Для мешканців регіонів це величезна сума", – розповіла Наталя Прудка.

За словами експертки, ключовою проблемою українського ціноутворення на газ є прив’яка до європейських газових хабів: "Нещодавно Європейське енергетичне співтовариство оприлюднило свій звіт, в якому чітко сказало, що вони не радили жодному уряду в Україні прив'язувати ціну газу до європейських хабів. Тому що, за їхніми словами, в Україні достатньо своїх ресурсів, щоб задовольнити потреби населення. Україна повинна створювати свій ринок газу та формувати свою ціну. Ми ж не отримуємо 2-3 тисячі євро, то як можна українцям прив'язувати ціну до європейських хабів. Адже європейці отримують 2-3 тисяч євро, а ми – 200 євро в місяць. Люди будуть змушені віддати все і зарплати все одно не вистачить".  

"Влітку компанії проводили літні акції і ціни були по 4,5, можна було купити газ на всю зиму. А зараз суми будуть рости. Наприклад, в Іспанії вдарили морози і ціна на їхньому ринку газу 645 доларів. Якщо така ціна стрибне і на європейському хабі TTF, до якого прив'язана ціна України, ми матимемо ціну 5-17 тисяч гривень за тисячу кубів", – наголосила Прудка. 

Також вона звернула увагу на те, що  протести посиляться й тоді, коли люди отримують підвищення на електроенергію, адже багато хто перевів опалення не лише на газ, але й на електрику.   

"Ситуацію потрібно повертати в інше русло і у ВРУ вже є проєкт закону 4400 авторства Кучеренка, яким пропонується вивести зі складу Нафтогазу компанію Укргазвидобування, щоб вона зі своїм ресурсом виходила на ринки. Там собівартість видобування складає 47 доларів за кубічний метр. Хай з накрутками на розвиток буде 100-120 доларів, це все одно буде в 3-4 рази менше, ніж зараз", – пояснила Прудка. 

Разом з тим, економічна оглядачка зауважила, що поки парламент не змінить ситуацію, протести будуть наростати: "Все почалося 4 січня і зараз просто вражає кількість місць протестів. Йдеться й про Буковину, Полтавщину, і найбільш газоносний регіон – Харківщину. Вийшло шість міст Сумщини. На 12 січня протест починає Закарпаття: вони піднімають питання перекриття не лише міжнародних автомобільних трас, але й залізничних колій". 

"Якщо Зеленський не дасть команду своїм депутатам, які засіли у ВРУ, проголосувати за законопроєкт, який повинен поставити крапку в монополізації Нафтогазу на ринку України, буде газовий майдан, який переросте в загальне повстання", – підсумувала Наталя Прудка. 

Фото: Главком