"Коронаноміка": як пандемія змінить світову економіку, освіту і соціальну сферу?

"Коронаноміка": як пандемія змінить світову економіку, освіту і соціальну сферу?

Як повідомляє Світовий банк, у зв'язку з коронакризою щонайменше 88 мільйонів людей перетнуть межу бідності, у 10 трлн доларів можуть вилитися втрати доходів через проблеми з освітою, а 11 млн дівчат у світі вже ніколи не повернуться до навчання. Головний консультант відділу нових викликів Центру зовнішньополітичних досліджень, кандидат економічних наук Іван Ус в ефірі Українського радіо розповів, як пандемія вплине на світову економіку, освіту і соціальну сферу.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Як коронаноміка у подальшому визначатиме наше життя

Розпочалось нове десятиріччя — 20-ті. І коронакриза, яка виникла в 2020-му і яка вже перенеслась на 2021-й, фактично стала таким собі головним тригером визначення того, як буде розвиватися світ в наступному десятиріччі. Відбувся суттєвий злам нашого життя, яке було до цього. Певні економісти, які дуже люблять рахувати циклами, зазначають, що все циклічне. Як наслідок, у кінці 90-х років була одна криза, а у кінці нульових ще одна. Наприкінці 2010-х всі також очікували, що буде якась криза. Будь-яка криза — це зміна однієї моделі економіки іншою. Це фактично індикатор того, що ця модель вже не працює. Іноді щось повинно підштовхнути цю кризу. Це не означає, що перша людина, яка захворіла на СOVID-19, спричинила проблеми у світі. В останні роки всі казали, що треба якось щось змінювати і що світ не стоїть на місці.

Про вплив пандемії на світову економіку 

Якщо ми зараз подивимося на вплив ковіду на світову економіку, то оптимістичні та песимістичні сценарії були намальовані ще у квітні попереднього року. Світова організація торгівлі розробила два сценарії розвитку світу, принаймні на 2020-2022 роки. За оптимістичним сценарієм у 2020 році скорочення світової торгівлі повинно було становити 12,9%. У разі песимістичного сценарію — скорочення 31,9%. Але при цьому навіть у квітні місяці Світова організація торгівлі казала, що за оптимістичним сценарієм ми отримуємо 24% зростання у 2021 році, а за песимістичним сценарієм навіть більше — 27%, тому що чим більше падаєш, тим швидше повернення. А у жовтні Світова організація торгівлі переглянула ці сценарії і фактично зупинилась на одному, за яким світова торгівля за підсумками 2020-го року скоротиться на 9,2%. Тобто, з одного боку, це навіть краще, ніж за оптимістичним сценарієм. Але при цьому вони не впевнені, що буде таке велике повернення — не більше 15%. Тобто це та криза, коли не все так різко падає, але й не так різко повертається.

Про епоху нової бідності та вплив на освіту 

Дуже багато чого буде залежати від ефективності розроблених вакцин. Наявність вакцин дуже сильно мінімізує вплив ковіду. За певними прогнозами вона може його перетворити на щорічне захворювання, як звичайний грип. Тобто буде збита агресивність. Коли у когось виявлятимуть, то знатимуть, що робити. І це фактично означає, що світ зможе потрошку повертатись до попередньої нормальності. 

Дійсно, якщо ми більше кажемо про економіку, то стало більше онлайн-складових. Тут все ж таки буде пошук балансу, зокрема в сфері освіти. Було багато протестів з приводу навчання людей не у звичайній формі, а дистанційно. Це не надає того ефекту. Інше питання, що якщо перейти на площину науки, то, зараз за наявності всіх технологій всі люди можуть брати участь онлайн у будь-яких конференціях та обговореннях.

Я сподіваюсь, що вакцина дасть ефект, і ми повернемось до старого стандарту освіту. Інакше ми отримаємо значні збитки. Є ризик, що люди стають менш соціальними, вони стають "острівцями", і це, дійсно, проблема і психологічна, і з точки зору надання їм необхідних знань. У дітей не таке відчуття самоорганізації, як у старших людей, коли є чітке розуміння, навіщо тобі ці знання, які дають певні плюси та можливості.

Оптимістичні прогнози щодо того, як коронаноміка буде впливати на наше життя

По-перше, є квітневий та жовтневий прогнози, які кажуть, що ситуація буде кращою, ніж навіть за оптимістичним сценарієм. По-друге, економіка перелаштовується. До грудня 2019 року експорт товарів з України зріс на 18%, а це дуже велика цифра. Загалом по року експорт товарів з України скоротився на 1,7%. Тобто наша країна більш-менш підлаштувалась. Світова економіка також бачить прогалини, перелаштовується. У мене є враження, що розуміючи ризики, робиться все можливе, щоб він не був реалізований. Наскільки вони будуть успішними — невідомо. Ніхто ніколи не буває задоволеним на 100%, але принаймні певних апокаліптичних картин не відбувається. Треба розуміти, що цей період просто треба пережити. 

Фото: Depositphotos/serrnovik