Вакцина від COVID-19 і Україна: експерт пояснює причину конфлікту між очільниками МОЗУ та "Медзакупівель"

Вакцина від COVID-19 і Україна: експерт пояснює причину конфлікту між очільниками МОЗУ та "Медзакупівель"

Конфлікт між керівниками ДП "Державні медичні закупівлі України" та Міністерства охорони здоров’я перейшов у публічну площину. На своїй ФБ сторінці гендиректор підприємства Арсен Жумаділов написав, що операційна діяльність ДП заблокована МОЗ. Перед цим він звинуватив міністра Максима Степанова у неправомірній вимозі схвалювати всі закупівлі вакцин від COVID-19 і заявив, що з січня не має наміру цього робити. Вадим Арістов, консультант зі стратегічного менеджменту, експерт у сфері охорони здоров'я в ефірі Українського радіо прокоментував можливі причини та подальший розвиток цього конфлікту.

0:00 0:00
10
1x

Про конфлікт між Степановим та Жумаділовим: які ризики?

Пам'ятаю, як довго новопризначений міністр Степанов затягував в 2020-му році, не відкриваючи фінансування ДП. Тоді він...

Опубликовано Arsen Zhumadilov Вторник, 5 января 2021 г.

Експерт Вадим Арістов назвав заяву Арсена Жумаділова "показовим ударом" по міністру.  "Він (Степанов  — ред.) несе відповідальність перед народом України. І мені не зрозуміла ситуація, коли люди в одній команді не працюють, а кидають один в одного звинуваченнями". 

Якщо проаналізувати діяльність "Медзакупівель" за рік, каже Арістов, то з позитивного, є значна економія грошей — 16-20%: "Однак вона рахується від оціночної ціни. В корпораціях, коли починаються такі торги, то виробник спеціально дає завищену ціну, щоб закупівельник міг прозвітувати, що він її знизив".

 А з негативного  — у "Закупівель" постійні затримки, зауважує інфекціоніст. "З квітня було оголошено про те, що є кошти та план закупити апарати ШВЛ, а перша партія розвантажена у листопаді.  І це 89 апаратів, хоча, зазначалося, що їх буде понад 800. Такі затримки з усім: маски вони закупили  тільки всередині літа, захисні окуляри взагалі до кінця літа не закупили, рукавички з’явилися на початку серпня. Те ж саме з цими вакцинами. Весь рік йшли розмови, в результаті в грудні вони приступили і в останніх днях року вони підписали контракт". 

Як зазначив у своєму дописі Арсен Жумаділов, 21 грудня Степанов на нараді в прем'єр-міністра повідомив, що країна в небезпеці через зрив переговорів з виробниками вакцин,  "бо ДП вимагає, увага, банківську гарантію на передоплату. Прем’єр-міністр, сприйнявши інформацію за тривожний сигнал, зв’язався зі мною телефоном, повідомив, що своїми діями ми наражаємо країну на небезпеку та доручив працювати з ринком виключно через МОЗ", — пише чиновник. Він зазначає, що на той момент до кінця року залишалось 8 робочих днів. "Достукатись до прем'єр-міністра з метою роз’яснення реальної ситуації мені не вдалось". 

Про вакцину. Лонгрід. В останні дні увагу ЗМІ привернула закупівля вакцини проти COVID. В оцінках закупівлі...

Опубликовано Arsen Zhumadilov Воскресенье, 3 января 2021 г.

"Тут описана схема, де два чиновника перекидаються, хто буде брати славу, за те, що заключили такий контракт, і хто буде винним за те, що заключили лише в кінці року", — каже Вадим Арістов.

Медик вважає, що українські посадовці просто втратили час: "Перш за все, саме медзакупівлі втратили. У світі давно відомо перелік виробників вакцин — написати їм листа на день-два роботи. Всі виробники повинні знати, що в Україні є інтерес на закупівлю напряму. Чому втратили час і дочекалися, коли в цього виробника з’явилася "прослойка" — представник в Україні — фармкомпанія, яка братиме націнку і з нею заключили угоду, незрозуміло, чому так сталося. Також незрозуміло, чому всі ці розмови почалися вже в грудні,  країни з добрим урядування такі розмови вели в лютому-березні".

Нові інституції, які утворилися після медреформи, вважає Арістов, повільні і працюють самі на себе, а не в умовах "війни" з COVID-19: "Там високі зарплати, там люди працюють у зручному для себе режимі, для них це нормально по півроку аналізувати зони, де можуть бути важливі для держави закупівлі, звинувачують інших у затягуванні контрактів, вони не біжать наперед, встановлюючи зв’язки з гравцями, говорячи, що попередньо хочуть домовитися про бронювання, вони чекають, коли складуться умови". 

Однак Арістов не виправдовує тут і міністерство, яке, на його думку "недостатньо тисне".  

Що буде з вакцинацією в Україні? 

Наприкінці року МОЗ прозвітувало, що через підприємство "Медичні закупівлі України" уклало договір на поставку 1 млн 913 доз вакцини проти COVID-19 виробництва компанії "Сіновак" (Sinovac Biotech, Китай)за ціною 504 гривні за дозу. Також Україна підготувала всі необхідні документи, аби отримати 8 мільйонів доз за умовами глобальної ініціативи "Ковакс", яка безплатно поділить вакцину між найбіднішими країнами. 

Експерт Вадим Арістов говорить, що ця кількість вакцин "зовсім ні про що": "Ентоні Фаучі (головний інфекціоніст США — ред. ) наголошує, що мета для людства — вакцинувати 90 % населення, щоб утворився колективний імунітет. Україні потрібно 36 млн. людей провакцинувати двічі, тобто, треба 72 млн. доз. І провакцинувати треба протягом одного року, тому що поки невідомо, скільки триває вакцинальний імунітет". Якщо ми почнемо розтягувати цей процес, побоюється інфекціоніст Арістов,  ті, що провакциновані, можуть втратити імунітет. До того ж, зауважує він, варто зважати, що у нас є потужний сусід, який активно використовує тему вакцин у своїй пропаганді.

Фото: FB

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
За 5 років в Україні виписали понад 72 мільйони електронних рецептів — МОЗ
"Харчова мафія" накопичує сили для удару — Ніколаєнко про забезпечення тилових потреб ЗСУ
Державний оператор тилу вже зекономив 4,6 млрд гривень — Жумаділов
Спалах гепатиту А у Вінниці був одним із наймасштабніших за 20 років — МОЗ
Щоб не боятися наслідків дифтерії, треба кожні 10 років ревакцинуватися — Лапій