Чому навчає нас фінансовий звіт: як не залишитися без грошей після свят

Чому навчає нас фінансовий звіт: як не залишитися без грошей після свят

Як не витратити всі гроші на свята і раціонально розподілити сімейний бюджет в ефірі Українського радіо розповідає тренерка фінансового успіху, засновниця GоTraining.ua Олександра Грудзевич.

Як правильно розподілити бюджет напередодні свят

Нам потрібно розуміти, скільки ми можемо з’їсти і чи потрібно нам, щоб стіл "ломився" від їжі? Ця традиція тягнеться ще з тих часів, коли можливостей створити свято було не багато, зараз такого немає, можна влаштовувати свято хоч кожен день, якщо є бажання. Тому сьогодні важливо чітко визначати свій бюджет, щоб не витрачати більше запланованого. Другий етап — створити меню завчасно, щоб купувати інгредієнти за списком. Якщо для страви потрібно три помідори, купуйте чітко за списком, а не три кілограми. Зважайте і на те, що у продуктів нині невеликий термін придатності. 

Читати далі: Новорічні товари: як обрати якісні продукти та піротехніку 

Як почати планувати сімейний бюджет

Перше, що треба зробити — створити фінансовий звіт. Люди не дуже люблять це робити. Я рекомендую заповнювати його від руки, адже так ми краще усвідомлюємо, скільки витрачаємо. Фінансовий звіт — це не лише витрати, а й наші доходи. Звісно, якщо комусь незручно вести звіт так, то існує багато мобільних додатків, де можна робити підсумки за різними статтями. Є застосунки, до яких можна прив’язувати банківську картку, тоді взагалі нічого не потрібно робити, програма все заносить. Фінансовий звіт — це не про покарання, — створений для того, щоб реально оцінювати свій фінансовий стан. Важливо не жити ілюзіями, а розуміти реальну ситуацію. Якщо ми не ведемо фінансовий звіт і не плануємо подальші витрати — ми живемо в ілюзії.

Чому навчає нас фінансовий звіт

У першу чергу — організованості і дисципліні. Андрій Шептинський сказав, що перша причини бідності — неорганізованість. Може бути так, що в певний період ви перестанете це робити, але з часом звикнете до цього, відчуєте стабільність. Потім з’явиться інша звичка: відкладати невеликий відсоток з кожного доходу, заощаджувати гроші для своєї фінансової свободи.

Як заощаджувати пенсіонерам

Ситуація з пенсіонерами складна. Дуже важко щось рекомендувати, бо пенсії невеликі і треба вміло розпоряджатися цими коштами. Добре, коли є діти або родичі, які можуть допомагати, чи якщо пенсіонер може знайти собі підробіток. Окрім держави ще є суспільство, яке може не бути байдужим і за можливості підтримувати. У нас змінилася демографічна ситуація в країні. Я дуже раділа, коли наш Прем’єр-міністр про це сказав тому, що раніше 4 дорослих працюючих людини утримували 1 пенсіонера, а нині ситуація, коли 1 працююча людина забезпечує 3 пенсіонерів. Динаміка стає гіршою. Тим, хто досі працює варто нагадати, що не варто сподіватися на пенсію від держави. Створюйте фінансовий звіт, накопичуйте заощадження.

Читати далі: Про пенсію думай змолоду: детальніше про пенсійну систему в Україні

Як заощаджувати тим, хто отримує 10-20 тисяч гривень у місяць

Є таке правило 50/30/20.  Це одна з найпростіших технік, коли: 50% своїх доходів ви витрачаєте на базові потреби (їжа, комунальні послуги, транспорт, одяг), 30% — на розвиток і розваги, 20% — це заощадження. Кожен може варіювати останню цифру, якщо ви не можете відкладати 20%, зменшіть їх до 15% або 10%. Велике значення в фінансовій грамотності має планування, якщо у вас немає цілі, мети, то вам, на жаль, буде вистачати на комунальні послуги. Тому у вас має бути мета.

Фото: pixabay.com