Про погоду на Різдвяні свята та кліматичні зміни в Україні. Розповідає метеоролог

Про погоду на Різдвяні свята та кліматичні зміни в Україні. Розповідає метеоролог

За останнє десятиріччя клімат в Україні суттєво змінився. Тепла зима, жарке літо, пилові бурі, лісові пожежі. Чого чекати Україні від зміни клімату, розповіла в ефірі Українського радіо кліматолог, географ-метеоролог, завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух

На Різдво температура в Україні не  буде різдвяною, говорить кліматолог Віра Калабух, і снігу ми не побачимо. "Приходять атмосферні фронти з Атлантики. Зараз у північних областях і на Заході падає сніг, який потім перетвориться в дощ. Далі буде потепління, і температура підвищиться на 5-7 градусів. І на Різдво у нас буде весняна погода. Цієї зими нас чекають сильні температурні коливання, і це пов’язано з тими змінами, які відбуваються в атмосфері". 

Нині кліматичні зміни, які відбуваються у світі, набули надзвичайно великого масштабу. "В Україні зараз зміни температури мало не найвищі на нашій планеті. Ми бачимо, що температура є якраз тим показником, який відображає стан цієї кліматичної системи", – каже Віра Калабух. 

За прогнозами, до середини століття середня температура в Україні може зрости десь на півтора градуси порівняно з початком цього століття. А до кінця століття більш, ніж на 3 градуси. "Здається, що це невеликий показник, – каже кліматолог, – але насправді це – показник зміни всієї кліматичної системи. І підвищення температури на на одну десяту свідчить про зміну тривалості теплого періоду на один день. Якщо ми говоримо, що до кінця століття у нас середня температура може зрости на 3,5 градуси, а на сході навіть вище, то тривалість літнього періоду може збільшитися на 1 місяць". 

У найближчі 10 років, прогнозує науковиця, зміни, які відбуватимуться, не будуть аж наскільки масштабними.  "Хоча, все рівно ми бачимо , що тенденція потепління зростає, змінюється термічний режим, режим зволоження, змінюється інтенсивність небезпечних явищ погоди", – зазначає вона.

За даними вчених, підвищення рівня світового океану,  призведе до збільшення води у Чорному та Азовському морях. "Такий район як Вилково може перестати існувати", – застерігає Віра Калабух. Вона зазначає, що зараз не можна зробити жодного плану для розвитку регіонів, не враховуючи зміни клімату.  

Хоча, зміни клімату це – не завжди мінус. Кліматолог вбачає у них для України деякі переваги: "У цьому році в нас фактично не було зими, а це сприятливі умови для тих же озимих. Збільшення тривалості теплого періоду може допомогти вирощувати ще один урожай. Є такий термін "післяжнивні культури". Україна набирає більший сільськогосподарський потенціал. Але є проблема з водою. На жаль, підвищення температури супроводжуються підвищенням посушливості, а вирощувати врожаї без зрошення неможливо". За її словами, 2019-й і 2020-й роки були надзвичайно посушливими, в деяких регіонах засуха тривала по два місяці. 

Нагадаємо, в ООН закликали усі країни світу оголосити "надзвичайний кліматичний стан", допоки не буде досягнута нейтральність вуглецю, а викиди парникових газів в атмосферу не зменшаться до нуля. "Наука каже кришталево ясно: щоб утримати підвищення температури в межах 1,5 градусів Цельсія вище доіндустріального рівня, потрібно зменшувати видобуток викопного палива у світі приблизно на 6 відсотків щороку з 2020 по 2030 рік" –  заявив генсек Організації Об’єднаних Націй Антоніу Гутерріш. 

"Ми воюємо проти природи. Це самогубство" – підкреслив він у своїй промові. 

Фото: УНІАН

Останні новини
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
Україна може ввійти у топ-5 країн щодо темпів оцифрування архівних документів ― Хромов
Україна може ввійти у топ-5 країн щодо темпів оцифрування архівних документів ― Хромов
Ната Жижченко (ONUKA): "Планувати щось наперед зараз дуже важко. Але плани в нас глобальні!"
Ната Жижченко (ONUKA): "Планувати щось наперед зараз дуже важко. Але плани в нас глобальні!"
Понад 70% підприємств мають проблеми із кадрами – Мірошниченко
Понад 70% підприємств мають проблеми із кадрами – Мірошниченко
Новини по темі
Потепління триватиме до 6 березня, далі зниження температури та опади — "Укргідрометцентр"
Загалом водопілля ― нормальне явище, але… Ризики, підготовка, прогнози від експерта
Вплив війни на довкілля та зміна клімату – це дві проблеми, які нині стоять перед людством – Хлобистов
"Хтось тішиться, а комусь води не вистачає" — метеорологиня про глобальні зміни клімату
З 12-го травня заморозків в Україні не буде, з 16-го травня дощитиме — синоптикиня