Новорічні товари: як обрати якісні продукти та піротехніку

Новорічні товари: як обрати якісні продукти та піротехніку

Керівник експертно-аналітичного відділу центру експертиз "Тест" Ніна Кільдій в ефірі Українського радіо розповіла, як вибрати якісні продукти для новорічного столу, а також на що звернути увагу під час купівлі бенгальських вогнів і хлопавок.

0:00 0:00
10
1x

Чому варто уважно купувати товари під час знижок 

Під час святкового ажіотажу ми спостерігаємо великі знижки. Як наслідок, у покупців знижується увага, а недобросовісні виробники та продавці на цьому хочуть нажитися. 

Що стосується непродовольчої групи, то магазини можуть намагатися розпродати те, що залежалось з попередніх років випуску, товари з якимось дефектами або правильно оформлених документів.

Якщо говорити про продукти харчування, дуже часто трапляється так, що під свята, коли люди купують дуже багато, магазини намагаються реалізувати товар, у якого підходить під кінець термін придатності. І люди, не звертаючи на це увагу, накуповують багато продуктів наперед, а потім виявляється, що цей товар зіпсувався вже вдома, тому що в нього був дуже короткий термін зберігання. Крім того, у торговельному залі може бути одна ціна, а у чеку зовсім інша. 

Як правильно вибирати феєрверки, хлопавки та інші святкові атрибути 

Якість товару дуже відрізняється. Є більш якісна продукція, яка випускається з дотриманням вимог безпеки, особливо що стосується всієї піротехніки, яка може мати негативні наслідки для здоров'я. Навіть така проста піротехніка, як бенгальські вогні, може призвести до опіків, якщо вона буде низької якості. 

Піротехнічні засоби варто купувати лише в магазинах, а не на вулиці. Тому що зараз сира погода, і особливо це може вплинути на хлопавки та бенгальські вогні, які потім будуть погано спрацьовувати, внаслідок чого може виникнути бажання їх розібрати, що може призвести до ще більш негативних наслідків. 

Щоб купити дійсно якісну річ, а не підробку, варто звертати увагу певною мірою на ціну. Дуже дешеву продукцію у будь-якому сегменті і під Новий Рік я б не радила купувати. Тому що дуже часто намагаються реалізувати продукцію, яка взагалі йде без маркування. Єдина вимога до всіх товарів має бути маркування державною мовою. Може бути кількома мовами, але має бути хоча б додатковий стікер з українською мовою. Якщо ви не бачите на закордонних товарах напису українською, що це таке та як з ним поводитися, а також якщо не вказаний термін зберігання, це привід відмовитися від купівлі такого товару. Тобто звертайте увагу на те, в яких умовах ви купуєте, на наявність розрахункового документу та на маркування. 

Які новорічні товари найчастіше підробляють і як не купити підробку 

Підробка може бути під якийсь відомий бренд. Тут буде найбільше проблем, пов'язаних з косметикою, парфумами або дорогим алкоголем. Але може бути й просто продукція  продукція низької якості: будь-які новорічні прикраси, гірлянди, світлотехніка тощо.  Взагалі до електро- та світлотехніки треба ставитися дуже обережно, щоб не було загоряння чи ураження людини через використання неякісних дротів або несправність приладів. 

Загалом, чим дорожчий товар, тим більше шансів потрапити на підробку. Червона ікра традиційний продукт, який намагаються купити на Новий рік. І взагалі дуже багато підробок червоної ікри, яка реалізується через інтернет. 70-80% — це взагалі штучний та неїстівний продукт. В магазині частіше реалізується справжня ікра, але вона буває дуже низької якості. Я б радила купувати все ж таки більш відомі бренди саме у супермаркеті. Не ведіться на півлітрові закатані банки, які йдуть без маркування, але коштують дуже дешево. 

Багато хто буде купувати оливкову олію для виготовлення салатів. Якщо ви бачите продукт, який коштує в 3-4 рази дешевше на ярмарках і під базами, краще не купувати, оскільки, швидше за все, там не оливкова олія, а щось незрозуміле. 

Щодо сирів і ковбас, то фальсифікація теж може мати місце. У сирах молочні жири часто замінюють рослинними, а в ковбасу можуть додавати якісь інгредієнти для того, щоб збільшити вагу продуктів. Крім того, дорогі товари можуть залежуватися і є великий ризик купити несвіжий товар. Я б радила звертати увагу переважно на запаковану продукцію, де на етикетнах є маркування і дата виготовлення. 

Якщо людина хоче купити в інтернеті будь-який товар, то треба звертати увагу на сторінку, власне сайт, де відбувається замовлення. Якщо ви там не бачите координати підприємця чи немає функціональної точки магазину, а є лише номер телефону або форма зворотнього зв'язку, то це ознака того, що варто відмовитися від купівлі на таких майданчиках. Краще надавати перевагу інтернет-магазинам, в яких додатково ще є стаціонарна точка, можливість самовивозу або вам привезе кур’єр, з якими ви теж зможете поспілкуватися і отримати якісь документи. На сайті обов'язково має бути вказано склад продуктів харчування, хто виробник тощо. І чим детальніше буде оформлений сайт, чим більше буде інформації про продукт, а також чек, тим краще. 

Фото: pexels.com

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук