"Мінські незгоди": член ТКГ Гармаш про російське блокування перемовин та перспективи України в 2021 році

"Мінські незгоди": член ТКГ Гармаш про російське блокування перемовин та перспективи України в 2021 році

У середу, 16 грудня, відбулося останнє у цьому році засідання Тристоронньої контактної групи, на яке не з’явився керівник російської делегації Борис Гризлов. Керівник української делегації Леонід Кравчук вкотре вимагав від Росії взяти на себе політичну відповідальність та офіційно визначити свою позицію щодо необхідності виконання домовленостей, досягнутих "нормандською четвіркою" у Парижі. Представники Росії в свою чергу вимагають процесуального очищення дев'ятьох осіб, які були звільнені Україною під час минулого обміну та заявляють, що без виконання цієї вимоги подальші обміни неможливі. Чи не є така поведінка зі сторони РФ затягуванням процесу та які перспективи України в переговорному процесі в 2021 році Українському радіо розповів член української делегації у Тристоронній контактній групі, президент Центру досліджень соціальних перспектив Донбасу, головний редактор інтернет-видання "ОстроВ" Сергій Гармаш.

0:00 0:00
10
1x

"Спочатку вони блокували процес обміну своєю вимогою скасувати постанову Верховної Ради щодо місцевих виборів, потім в них з'явилася нова ідея й вони блокували обмін вимогою постанови ВРУ, якою парламент має затвердити якийсь план виконання мінських угод, який вони запропонували, але для України він є неприйнятним", – розповів Сергій Гармаш. 

Вчора, за словами члена української делегації ТКГ, росіяни озвучували технічні моменти: "За їхніми словами, вони не підуть на черговий обмін, поки не будуть закриті питання щодо минулого обміну. А з минулого обміну залишилося процесуально неочищеними дев’ять осіб, яких ми їм віддали". 

"Процесуально очистити цих людей, не порушуючи при цьому нашого процесуального законодавства, можна лише тоді, коли ці люди самі звернуться з такою заявою: або прийдуть в український суд, або нададуть відповідні повноваження своїм адвокатам. В той же час ми не знаємо, де ці люди, вони не звертаються і їхні адвокати тут також не знають, чи живі ці люди, де вони і що з ними робити", –зауважив Гармаш.

Експерт пояснив, що Україна не може виконати цю вимогу і росіяни це знають і використовують можливість заблокувати переговорний процес: "Разом з тим, в домовленостях немає пункту, який би унеможливоював обмін за умови невиконання процесуальної очистки людей з попереднього обміну. Це для них просто привід".

Сергій Гармаш в ефірі Українського радіо також розповів й про перспективи роботи ТКГ в новому, 2021 році: "Вони досить позитивні, зважаючи на те, що українська делегація стає більш рішучою у своїх вимогах, більш принциповою. Ми намагаємось називати речі своїми іменами і вже не боїмося образити ОБСЄ чи Росію. Більше того, головування в ОБСЄ, яка є модератором мінського процесу, в наступному році переходить до Швеції, яка є дружньою для нас країною. Тому, я вважаю, в нас є позитивні перспективи в перемовному процесі. Питання конфлікту на Донбасі буде вирішено не скоро, але саме в перемовному процесі просування можливе". 

Окремо експерт торкнувся слів президента РФ Володимира Путіна, який під час так званої "великої конференції" у Москві заявив, що Росія буде збільшувати підтримку окупованих територій Донбасу, а відносини з Україною можливі лише після поступок із боку Києва. За словами Путіна, в Києві ставлять питання про перегляд мінських домовленостей, але в односторонньому порядку нічого переглянути не вдасться. Він наголосив, що потрібно з повагою ставитися до сторони, яка підписала цей документ, маючи на увазі представників Донбасу.

"Наша позиція принципова і ми не будемо її змінювати: ми вважаємо країною-агресором і країною, яка фінансує та керує конфліктом на Донбасі, Росію. Її підписи також стоять під мінськими угодами. Більше того, підписи президента Путіна стоять в рішеннях нормандського формату. Тому зараз він може казати все, що завгодно. Це не змінює наших позицій щодо сторін конфлікту", – наголосив Сергій Гармаш. 

Наостанок він зауважив, що, на його думку, Путін відверто бреше, коли каже, що Росія буде збільшувати допомогу Донбасу, тому що в Росії дуже погана економічна ситуація: "Це також дуже сильно відчувається і в ОРДЛО, де дуже сильно погіршилась економічна ситуація і Росія їм не допомагає".

Фото: Лівий берег