Шоколадка у листі та найпоширеніші помилки: підсумки ХХ Всеукраїнського диктанту національної єдності

Шоколадка у листі та найпоширеніші помилки: підсумки ХХ Всеукраїнського диктанту національної єдності

9 листопада в День писемності та мови відбувся ювілейний ХХ Всеукраїнський диктант національної єдності, який за популярністю в пошуковій мережі Google у той день обійшов всі запити, включно з футболом та найпопулярнішими телесеріалами. На адресу Українського радіо у Києві надійшло майже 16 тисяч листів, серед яких було обрано 17 переможців, які написали диктант без або майже без помилок. Якими особливостями відзначився ювілейний радіодиктант, що члени комісії знаходили у листах, та яких найпоширеніших помилок припускались українці під час написання диктанту? Про все це Українському радіо розповіли член правління Національної суспільної телерадіокомпанії України Дмитро Хоркін, Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь та кандидатка філологічних наук, доцентка, віцеголова Ради EdCamp в Україні Олена Масалітіна.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"Загальна кількість листів, які ми отримали, склала близько 16 тисяч. За двадцятирічну практику радіодиктанту ми вже знаємо, що тільки 1-2 людини зі 100 надсилає диктант. Ми посіли перше місце за гугл-запитами за цю добу, обійшовши футбол та найпопулярніші телесеріали", – розповів Дмитро Хоркін

За його словами, цей радіодиктант вийшов справді унікальним, святковим та яскравим: "Ми винесли уроки наших попередніх недопрацювань і виправили їх. Люди просили, щоб не було страху, аби диктант читав не вчитель, а актриса. Ми виконали і запросили Римму Зюбіну, відому актрису театру і кіно. Іван Малкович написав текст, бо текст має писати письменник, видавець. Редагувала і консультувала нас Лариса Масенко, доктор філологічних наук, професор. Вийшов бездоганний текст".

Читати також: Переможці ХХ Всеукраїнського диктанту національної єдності (СПИСОК)

"Перевіряти було непросто і ми щиро дякуємо навіть тим людям, які писали прямо в листах і перепрошували за те, що почерк нерозбірливий. Були навіть такі випадки, коли нам треба було дешифрувати, що тут така літера, а тут – така, згоджуватися, де яке слово. Але ми не відкинули ці роботи, а все ж таки перевірили", – розповіла Українському радіо Олена Масалітіна, яка входила в комісію, що перевіряла надіслані диктанти.

Віцеголова Ради EdCamp в Україні пригадала смішні випадки, пов'язані з перевіркою радіодиктанту: "Одна людина надіслала в листі шоколадку. Ми порадилися з юристами, нам сказали, що це не тягне на хабар, то ми її з чистою совістю з'їли з кавою".

"Були такі випадки, коли у листах був або крик душі, або якісь коментарі щодо якості передач Українського радіо чи якості диктанту. Було навіть декілька малюнків статевих органів. Це традиційно", –зауважила Масалітіна.

Принагідно філологиня розповіла й про найпоширеніші помилки, яких припускалися українці під час написання диктанту: "Найпоширеніші помилки – це розділові знаки. Передусім йдеться про крапку і лапки у назві диктанту і будь-які помилки, пов'язані із написанням прямої мови". 

"Далі чомусь раптом дуже складним виявилося слово "наприкінці": люди писали "прикінці", "напри кінці", "на при кінці". Було багато проблем із написанням "енеляток". Але тут я наголошу, що десь ми помилки не зараховували, так як пан Малкович написав, що якісь моменти не враховуються як помилка, так ми і перевіряли", – наголосила Олена Масалітіна. 

Але, за словами філологині, абсолютний топ " це написання власних імен: “Найбільше познущалися з Джоан Роулінг, тому що писати її і як Джуан, і Джон, і Джоанн, і Джо, і Джональ і, навіть, Гоан. Але наша найулюбленіша помилка – це коли Ілона Маска писали як "Іван Мазк".

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь  закликав всіх долучатися до написання радіодиктанту, адже це неабияк зміцнює володіння українською мовою.

"Вперше за 20 років ми змогли запросити до радіодиктанту й прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля. Думаю, з наступного року треба змінювати формат, адже хотілося б зробити цей диктант масовим", –наголосив Кремінь.

Наостанок посадовець поділився власним баченням майбутнього радіодиктанту: "Очевидно, що мають бути й заохочувальні призи для тих, хто долучився до радіодиктанту. Я кажу про номінацію наймолодшого учасника, людини найповажнішого віку і, звісно, мені болить і те, який рівень володіння державного мовою дітей чи старшого покоління, які мешкають за межами України".

Фото: pixabay